Lakanpoistoa soijavoimin

Koska kaikenlainen kemikaalien välttely ja luonnonmukaisuus on kovasti muodissa (ja osin järkevääkin), olen joskus nettikaupoissa huvikseni tutkaillut vaihtoehtoisia kynsilakanpoistoaineita. Jotta kynsilakka saadaan kynneltä pois, on tuotteessa oltava jonkinlaista liuotinta. Yleisimmin käytetty vaihtoehto taitaa olla asetoni, jolla on kohtalaisen huono maine. Itse käytän surutta sekä puhdasta asetonia, että asetonipohjaisia poistoaineita, koska niiden kanssa syntyy nopeammin tulosta ja altistusaika pysyy lyhyenä. Koska vaihtoehtojakin on, nappasin mielenkiinnosta pullollisen kynsilakanpoistoainetta, jonka kyljessä seisoo Priti NYC Soy Polish Remover.

Lupaukset ovat kovat: tuote on täysin biohajoava eikä sisällä petrokemian tuotteita tai karsinogeenisiä ainesosia. Karsinogeenisyys on vähän kiikunkaakun-kortti, sillä muun muassa hapen välttely lienee suurimmalle osalle meistä hiukan hankalaa. No luonnonmukaisuuteen on siis pyritty ja ainesosalista on verrattaen lyhyt:

Natural Soybean Esters
Biodegradable Dibasic Esters
Lemongrass Essential Oil

Tuotteella on puolensa ja puolensa.

+ lähes tuoksuton:  kynsille jäävä tuoksunpoikanen muistuttaa etäisesti rullapurkkaa
+ ei kuivata: kynnet jäävät päinvastoin öljyisiksi
+ tuntu: puhdistetut kynnet eivät tunnu ”riisutuilta”, kuten asetonin jälkeen
+ luonnonmukaisuus: pienetkin teot voivat tuoda mielenrauhaa

– öljyisyys: ei sovi rakennekynsille, eikä uutta lakkaa voi levittää ennen käsienpesua
– sotku: öljyä on helposti muuallakin kuin sormissa
– saatavuus: lähimarketista tätä on turha etsiä
– hinta: 1 ml maksaa noin 0,15 € (vrt. asetoni n. 0,02 €)
– teho: tavallisen cremelakan poistamiseen meni ikuisuus ja hermot, glitteriä en lähtisi edes kokeilemaan

Jos haluaa elää mahdollisimman vihreästi, niin tällainenkin vaihtoehto on olemassa. Hyötyjen ja haittojen punnitseminen jääköön jokaisen omille harteille. USA:ssa valmistettu lakanpoistoaine on jollain lailla myös kuljetettava tänne pohjolaan ja tuote on pakattu muovipulloon. Otollista kohderyhmää voisivat olla erittäin kuivaihoiset sekä yleisimmille lakanpoistoaineille herkistyneet kuluttajat, jotka ovat valmiita hinkuttamaan pumpulia hiukan tavallista pidempään. Myös kynsiä lakkaaville lapsille tämä voisi olla vaihtoehto.

Suosikiksi tästä ei ollut, eikä oikein kaveriksikaan. Saattaa olla, että käytän pullon loppuun tai sitten laitan sen kiertoon.

Kokemuksia, ajatuksia?

Taustalla soi: Jamie N Commons

9 Comments Lisää omasi

 1. Tiitu sanoo:

  Minua epäilyttää toimiiko nuo tavallisilla kynsilakoilla. Kyseinenkin tuote on varmaan tarkoitettu etupäässä Pritin lakkojen poistoon.

  Jos haluaa luonnonmukaisuutta, niin aloittaisin kynsilakan poistoaineen sijaan kynsilakoista. Itse käytän nykyään vain vesipohjaisia kynsilakkoja (Acquarella on uusi suosikkini). Minun kynsissä ne kestää ihan yhtä hyvin kuin tavallisetkin kynsilakat eivätkä haise millekään. Poisto onnistuu ihan rapsuttelemalla tai jos on liuskoittuvat kynnet niin pitää kynsiä esim. 10 minsaa lämpimässä vesikipossa ja sitten rapsuttelee. Näille on myös noita soijapohjaisia poistoaineita. Minulla taitaa olla yksi puteli, mutta en ole kokenut sitä edes tarpeelliseksi, kun lakat lähtee irti ilman mitään aineitakaan.

  1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

   Mä poistin tällä kaksi paksua kerrosta MACin cremelakkaa, jotka oli silattu paikoilleen vielä Sechellä. Kyllä ne lähti, mutta töitä sen eteen sai tehdä.

   Mä olen hiukan epäluuloinen tuon rapsuttelun kanssa, sillä jos kynnet on luonnostaan ohuet tai kuivat, kaikenlainen pinnan nirhiminen tekee hallaa. Ja jos lakka lähtee vedellä, niin kestääkö se tiskaamista ja saunomista?

   Mä en ole sieltä herkimmästä päästä näiden luomujuttujen kanssa ja hiukan epäilen lukeeko mun blogia edes yksikään vannoutunut vihertäjä, mutta silti on aina kiva kuulla niistäkin vaihtoehdoista, jotka eivät ole itselle tuttuja. :)

 2. Taru sanoo:

  Olisin kiinnostunut ostamaan purkin! Tänään taas iski hirveä kriisi, kun siskon valitsema keltainen lakka olikin kivampi kuin pinkki. Mutta äiti ei suostu poistamaan lakkaa….

  (Tosin havahduin taas pohtimaan sen lakankaan terveellisyyttä ja turvallisuutta. Saa vinkata vähemmän myrkyllisistä ;) )

  1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

   Kokeile tuota Tiitun mainitsemaa Acquarellaa tai sitten esim. Kure Bazaaria tai Priti NYC:in lakkoja. Tai Nail Artistin akryylimaaleja, olen joskus käyttänyt niiitä kynsilakan sijaan. Kesto ei ole sinnepäinkään, mutta alus- ja päällyslakan kanssa pysyy sentään jokusen päivän. Ja lähtee pinnoista vedellä, jos sattuu tulemaan suttua. :)

   Saat ostaa korkatun pullon, heitä viestillä niin sovitaan vaihto. :)

  2. Tiitu sanoo:

   Acquarellaa saa Amazon.co.uk:sta, se on aika kallista, mutta ihan parasta.

   iHerbistä saa edullisesti esim. Suncoatin ja Keekin vesipohjaisia lakkoja. Suncoatin Polish&peel ja Suncoat Girl -sarjojen lakat voi nostaa kynsistä irti kuin tarrat ilman poistoaineita, mutta ne kestää sormen kynsissä vaan 1-2 päivää. Päällyslakkaa jos laittaa 1-2 kerrosta niin voi kestää jopa viikon.

 3. hiikka sanoo:

  En kyllä usko tuon lakanpoistoaineen edes olevan ekoteko etenkään näin Suomessa, soijan ekojalanjälki on kohtuuttoman suuri jopa muuallakin maailmassa. -Joskus ihan naurattaa ”viherpiipertäjien” hössötys ekologisuudesta ja sitten syödään soijaa, riisiä ja muita kaukana valmistettuja tuotteita ;)
  Luulisin jonkun muun bioalkoholista valmistetun (merkkejä mainitsematta) poistoaineen olevan paljon ekologisempi (ja kenties jopa halvempi ;) Ehkä ainoa peruste voisi olla allergisuus kaikille muille poistoaineille.

  1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

   Mä luulen, että viherliike on vielä sen verran lapsenkengissä, että kynsien lakkauksen osalta on vihrein vaihtoehto olla lakkaamatta kokonaan. Jonkunhan pitää aina olla edelläkävijä ja valmistaa niitä tuotteita, jollaisia ei markkinoilla vielä ole, mutta veikkaan että jo viisi vuotta ajassa eteenpäin ja kunnollisia vaihtoehtoja alkaa varmasti olla jo tarjolla.

  2. Tiitu sanoo:

   Mulla ei luonnonkosmetiikan käytössä motiivina ole niinkään ekoteot vaan itsekkäästi se, etten halua kuormittaa kehoani ylimääräisillä tai myrkyllisillä kemikaaleilla, varsinkaan raskaus- tai imetysaikoina. Ja yllättäen olenkin huomannut, että monesti se myrkyttömämpi ja luonnollisempi vaihtoehto toimiikin paremmin. Ei tietenkään aina.

   1. hiikka sanoo:

    Lähinnä nauroin kaukaa tuotetuille tavaroille, en ole ekoihminen silti kierrätän, kompostoin ja käytän vihreitä tuotteita, en ekotekona vaan koska ne sopivat meille lievästi allergisille ihmisille paremmin kuin monet petrokemian tuotteet. Vihreinä tuotteina myydään aivan uskomatonta kuraa, mutta tuotteissa on helmiä joukossa :)

Ilahduta kommentilla!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.