Silmätulehdus ja meikkaaminen

Terve! Mitä kuuluu? Viilankantolupa täällä heiluttaa valkoista lippua ja taipuu viimein kirjoittamaan hakusanalistauksissa ihastuttaneesta ja kauhistuttaneesta silmätulehduksesta. Puski nimittäin sellaisen päälle tuossa loppuviikosta ja nyt kahden oireettoman päivän jälkeen olen valmis avautumaan kokemuksestani. Tankataan tässä aluksi vielä varmuuden vuoksi perusasiat kuntoon: Minä en ole lääkäri, eikä tämä ole lääketieteellinen julkaisu. Kerron alla, miten itse yhdistin silmätulehduksen ja meikkaamisen, mutta jos valinnanvaraa on, älä meikkaa silmätulehduksen aikana lainkaan.  Ollaanko samalla lähtöviivalla? Hyvä!

Silmätulehduksen oireet
Silmätulehduksen oireita ovat mm. kutina, punoitus, rähmiminen, arkuus ja turpoaminen. Oma tulehdukseni oli tällä kertaa luomessa ja ilmeni kosketusarkuutena, turpoamisena ja punoituksena. Myös allergia voi aiheuttaa samankaltaisia oireita, mutta omat allergiasilmäni eivät ole koskaan olleet kipeät. Kiputuntemukset räpäyttäessä olivat tällä kertaa vankin signaali tulehduksesta.

Silmämtulehduksen hoito
Käy näytillä lääkärissä. Silmätulehduksen hoitoon on monia lääkevaihtoehtoja, joista tohtori valitsee sinulle sopivan. Luonnonlääkintävaihtoehtoina olen kuullut kokeiltavan laimennettua auringonhattu-uutetta, mutta koska itse en ole halukas pelleilemään tämän vitsauksen kanssa, hakeuduin lääkäriin heti ensimmäisenä mahdollisena ajankohtana.

Silmätulehdus tarttuu helposti. Kun olet saanut diagnoosin ja lääkkeet, terminoi valloilleen päässeet pöpöt mahdollisimman tarkkaan. Täysin ehdottomia liikkeitä ovat:

– Ripsivärin ja nestemäisten/geelimäisten rajausvärien heittäminen roskiin. Mukisematta ja kylmin sydämin. Jos olet käyttänyt taudin ilmenemispäivänä silmän lähellä voidemaista peitevoidetta/luomenpohjustajaa/valokynää, hankkiudu eroon myös niistä. Suosittelen lämpimästi nakkaamaan roskakoriin myös ne luomivärit ja puuterimaiset meikkituotteet, joita olet käyttänyt tulehtuneen silmän lähellä edellisenä päivänä. Silmämeikkikynät voi desinfioida ja teroittaa (ja desinfioida sitten vielä kertaalleen) uudelleen käyttökuntoon, mutta jos käyttämäsi kynä alkaa jo näyttää ikääntymisen merkkejä, pääset vähemmällä miettimisellä jättämällä sillekin jäähyväiset. Tässä asiassa jokainen tekee rajanvedon itse.

– Meikkisiveltimien pesu ja desinfiointi. Pese kaikki käyttämäsi meikkisiveltimet huolellisesti vedellä ja sampoolla ja kun ne ovat kunnolla kuivuneet (mielellään yön yli), upota harjasosat yksi kerrallaan alkoholiin. Apteekissa myytävä Desinfektol P on vahvaa ja edullista ja käy myös moneen muuhun desinfiointitarkoitukseen. Pese ja desinfioi huolellisesti myös ripsentaivuttimet. Vaihda myös puuterivipat, meikkisienet ja vaahtomuoviapplikaattorit uusiin.

– Käsi- ja kasvopyyhkeiden ja tyynyliinojen pesu ja vaihto. Itse vaihdoin nämä kaikki joka aamu puhtaisiin koko sen ajan, kun lääkitys oli päällä.

– Itsestäänselvää lienee se, ettei silmään sovi koskea. Vältä hieromista viimeiseen saakka (myös rystyset ja kämmenselkä levittävät pöpöjä), mutta jos sorkkimiseen on pakko ryhtyä, käytä pumpulipuikkoa ja heitä se sitten välittömästi roskiin.

Silmätulehdus ja meikkaaminen
Kuten jo yllä mainitsin, suosittelen ensisijaisesti välttämään meikkaamista silmätulehduksen aikana. Jos meikkaaminen on pakollista, jätä ainakin silmät nakusilleen. Itse käytin ekstra-aikaa kulmakarvojen viimeistelyyn ja valitsin huulille vahvan punan. Koska piilolinssin käyttö tulehtuneessa silmässä ei ole fiksua, valkkasin nenälle vielä mahdollisimman näyttävät pokat. Silmänaluset peitin peitevoiteella niin, että otin pienen määrän peitevoidetta kämmenselälle ja töpötin värin  sormilla ensin terveen silmän alle ja vasta sitten kipeän silmän alle. Tämän jälkeen pesin heti kädet ja hölväsin puhtaille käsille reilun annoksen käsidesiä. Mitä vähemmän silmien alueella on liikehdintää ja meikkiä, sen parempi. Hassua kyllä, sain parin silmämeikittömän päivän aikana kehut freesistä ilmeestäni. Muuan rouva jopa erikseen tiedusteli, mistä saa noin kaunista luomiväriä! Ömm, niin tuota…

Jos silmämeikin tekeminen on välttämätöntä, käytä ainoastaan jauhemaisia irtopigmenttejä ja karista niitä kädelle tai erilliselle työalustalle ja työstä ne silmiin sormin tai kertakäyttöaplikkaattorein (ensihätään vaikka pumpulipuikoilla) ja tee aina terve silmä valmiiksi ensin. En suosittele siveltimien käyttöä silmätulehduksen aikana, sillä desinfiointiin tarvittava alkoholikäsittely kuluttaa etenkin luonnonkarvasiveltimiä rajusti.

Kiinnitä työjärjestykseen huomiota myös illalla, kun peset meikkejä pois. Vältä koskemasta pesun aikana tulehtuneen silmän lähelle ja käsittele se vasta viimeiseksi pumpulilapulla ja misellivedellä/silmämeikinpoistoaineella.

Mistä tietää että silmätulehdus on parantunut?
Sain lääkäriltä ja apteekista ohjeet käyttää lääketippoja kaksi oireetonta päivää, johon saakka venytin myös silmämeikitöntä kautta. Silmä lakkasi aristamasta kaksi päivää sitten, joten tämänpäiväisen iltatipan jälkeen julistan härdellin päättyneeksi. Älä koskaan jätä lääkitystä kesken, sillä tulehdus voi uusia.

Kun tulehdus on hoidettu alta pois, on aika uusia meikkivarastoja. Omalle ostolistalleni joutuivat ripsivärinpohjustaja, ripsiväri sekä silmämeikin pohjustaja. Roskakoriin päätyi myös yksi epäonnen jo ennestään kolhima luomiväri, jota en aio korvata uudella. Irtopuuteriinkin koskin tulehdusta edeltävänä päivänä siveltimellä, mutta sen kanssa aion ottaa riskin. Karistelin reilun kasan puuteria roskiin ja toivon parasta. Hyvä muistutus siitä, miten kaikki tuotteet olisi fiksua käyttää erillisen työalustan kautta, vaikka se onkin ns. ylimääräinen vaihe kotimeikkaajalle. Yksinkertaisimmillaan työalusta voi olla vaikka vanha cd-levy.

Alun harmistuksen jälkeen nämä viisi päivää menivät tiukkoja toimintamalleja noudattaen suht kivuttomasti ja odotan jo malttamattomana että pääsen huomenna taas leikkimään luomiväreillä. Tulehduksen syy jää arvoitukseksi, sillä kenelläkään muulla perheessämme tai lähipiirissäni ei ole ollut samaa vaivaa. Toivottavasti tästä katsauksesta oli apua ja vaihdetaan toki kommenttiosiossa lisäniksejä ja/tai -tietoa aiheen tiimoilta. Neuvoin hankkiutumaan eroon muun muassa puuterisista meikeistä, mutta kaiverrettua faktaa pöpöjen selviämisestä kuivalla pinnalla on ollut hankala saada. Minut vastaanottanut vanha herrasmieslääkäri ei tiennyt asiasta mitään ja apteekissa täti teki ristinmerkkejä ilmaan heti kun kuuli että käytän – luoja paratkoon – puuteria silmän lähellä. ”Ei sitä silmän lähelle pidä laittaa! Olet varmasti herkistynyt. Herkistyminen voi ilmtä vasta pitkän ajan päästä! Minähän en mistään mitään tiedä kun käytän vain kosteusvoidetta, mutta silti. Allergiat ovat niin yleisiä nykyään.” No juu vallankos, kumma juttu tällaisella lietsomisella.

Mutta sillai.

Silmätulehdus 0
Petra 1

* * * * *

A long story short: An eye infection is a pain in the a–eye. Big fuss getting it out of the system. Done and done, moving on.

29 Comments Lisää omasi

 1. Linda sanoo:

  Hyi, silmätulehdus on kammottava. Onneksi siis jo selätetty! :)

  1. Joo, onneksi! :)

 2. Liisa sanoo:

  Voi apteekkaritäti, minkä teit… Ihme kun moinen allergiahysteria vaivaa Suomea :D

  1. No sanopa muuta! Etenkin tuo, ”enhän minä mitään mistään tiedä, MUTTA..” :D

 3. Myy sanoo:

  Voihan apteekkitäti!

 4. Heidi B sanoo:

  Voihan farmaseutti sentään! Johan oli jännä reaktio..

  Silmätulehdus on kyllä syvältä :( Mä sairastin tiettävästi ekan viime syksynä ja toisen tammikuun lopussa. Molemilla kerroilla molemmissa silmissä sidekalvontulehdus, ei ollut nättiä ei ja sain ilhmisten ilmoilla liikkuessa ”muutaman” pitkän katseen. Näytin punaisine silmineni varmaan lähinnä siltä, että olen vetänyt pikkuisen enemmänkin kamaa..

  1. Molemmissa silmissä, uijui.. :/ Mulla oli joskus lukiovuosina paha kierre ja kämppiksen kanssa oltiin vuoronperään punasilmiä. Mistä lie sekin alunperin alkanut, mutta silloin mulle ei kukaan sanonut, että pöpö pesii ripsivärissä ja että se tarttis heivata mäkeen.

 5. Jonna H. sanoo:

  Koputan aluksi puuta. *knok knok* Mulla ei ole koskaan ollut silmätulehdusta, mutta kuulostaa niin inhottavalta (että en todellakaan halua sitä itselleni) ja sydäntä ihan riipaisee ajatus roskiin heitetystä kosmetiikasta. :D

  1. Juu se kosmetiikka tässä eniten harmittaakin. Pari silmämeikitöntä työpäivää on ihan pikkujuttu sen rinnalla että käyttökelpoista kasvomaalia menee roskiin. :D

   1. Jonna H. sanoo:

    Kyllä, näin mäkin asian ajattelen. :D

 6. Salla sanoo:

  Mulla ei ole koskaan (kop kop) ollut silmätulehdusta, mutta jostain syystä aina pelkään saavani sen. Mä NIIN kaivan tän postauksen esiin raamatukseni, jos niin käy. Käypien meikkien roskiin heittäminen – itku :´( Ajattele, jos olisit juuri käyttänyt jotain MAC LE-luomiväriä!! Kylmät väreet tulee jo ajatuksestakin.

  1. KOP KOP! :D Ja ajattele miten tää menis, jos en olisi meikkejä kuvaava harrastaja ja tietäisi täsmälleen mitä mulla oli esim. eilen naamassa. Nyt kun tiedän luomivärin tarkkuudella mitä käytin, vahingot on helpompi minimoida. :)

   Ja PS. Juuri sellainen meni roskiin, mutta se oli (onneksi) sirpaloitunut jo aiemmin joten murhe ei ole ihan niin musertava. :/

 7. Onko tätä nyt liikenteessä? Minulla oli pari viikkoa sitten silmätulehdus. Silmä ei rähminyt, mutta yläluomi turposi ihan hirveäksi ja siksi luulin sitä aluksi allergiseksi reaktioksi. Menin lääkäriin ja silmätulehdukseksi se sitten todettiin. Olin siinä sitten kolme päivää ilman silmämeikkiä. Onneksi jouduin hävittämään vain yhden maskaran, sillä en ollut edellisenä päivänä meikannut, kuin sillä pikameikin.

  Onneksi tulehdus ehti helpottaa juuri ennen Tukholman risteilyä, jonne olin menossa. Yllättävän nopeasti opin olemaan meikkaamatta silmiä ollenkaan, kun lähdin ihmisten ilmoille. Käytin totta kai värikkäämpiä huulia vastapainoksi, jotta olo ei olisi aivan alaston. :D

  1. No mietin samaa! Pakko olla joku kohtalon oikku. Onneksi värikkäät huulipunat eivät ole meille kauhistus, niin menee tällainen pakollinen puolimeikkauskin melkein luontevasti. :)

 8. Mun pitää olla silmien laserleikkauksen jälkeen viikko meikkaamatta, mutta taidan varmuudeksi olla meikkaamatta pari viikkoa :D. Vanha ripsiväri ainakin lentää roskiin, mutta muuten aion käyttää vanhoja meikkejä. Silmätulehdusta minulle ei ole koskaan ollut, mutta kuulostaa inhottavalta.

  1. Inhottava on hyvä sana – sitä tämä oli. Ei varsinaisesti kai vaarallista, mutta nihkeää, hankalaa ja inhaa. Tsemppiä leikkaukseen! Uusilla silmillä on varmasti mukavampi meikatakin! :)

  2. Myy sanoo:

   Mä laserleikkauksen yhteydessä vaihdoin ripsivärin ja teroitin kaikki rajauskynät. Siveltimet muuten pesin ihan normaalisti, mutta rajaussiveltimet desinfioin, koska käytän niitä myös sisäluomella. Jos olisin siinä vaiheessa käyttänyt geelirajausta sisäluomella (käytin kynää siveltimen kautta), niin olisin laittanut senkin vaihtoon. :)

   1. Kuulostaa fiksulta! Oliko lääkärin ohje vai oma päätelmä?

 9. Päivi sanoo:

  Kuulostipa ikävältä kokemukselta kaikenkaikkiaan. Paljon työtä ja rahanmenoa. Mulla oli viime kesänä kaksi viikkoa kestänyt allerginen reaktio, mutta silmätulehdusta ei ole koskaan tainnut olla.

  Munkin mielestä sun olemus oli erityisen kaunis silloin yksi päivä kun nähtiin :D

  1. Joo allergia on mullakin aiheuttanut joskus vähän samantyyppisiä oireita, mutta silloin silmät eivät olleet kipeät. Viime kesänä aloin popsia ravintolisänä erästä hiivaa ja sen jälkeen ei ole ollut muuten allergioistakaan vaivaa. Jännä kapseli, katkoi tuosta noin vaan monen vuoden allergialääkekierteen enkä ole yhden yhtä flunssaakaan sairastanut tämän taikajauheen aikana. :)

 10. Ilona sanoo:

  Voihan farmaseutti. Silmätulehdus on kyllä kovin ikävä asia! Ja kalliiksi tulee, jos erehtyy sen aikana meikkailemaan… Meikkiparat.

  1. Joo pahintahan on se, että se on sitten myöhäistä jo kun sen itse huomaa. :/

 11. Neeuli sanoo:

  Mulla on melko usein allerginen silmätulehdus. En tiedä miksi, ja allergialääkkeitä käytän jatkuvasti. Allergisena reaktiona se ei tartu enkä joudu heittämään meikkejä mäkeen, mutta on kurjaa yrittää meikata, kun silmä punoittaa. Monesti jätänkin meikkaamatta ihan siksi, etteivät ihmiset luule niin pinnalliseksi tai tietämättömäksi naiseksi, joka meikkaa silmätulehduksen aikana. Välillä tulehdus iskee jopa pari kertaa kuukaudessa, joten on tullut kokeiltua vaikka minkälaisia meikkejä punoituksen tasoittamiseksi. Tähän mennessä toimivinta on ollut meikata kevyesti murretuilla violetin sävyillä, jotka korostavat sinivihreiden silmien vihreyttä. Tämä vihreys taas saa punaisuuden hiukan taka-alalle. ;)

  Pitäisikin tutustua tuohon löytämääsi taikalääkkeeseen, sillä olen itse kyllästynyt jatkuviin allergiaoireisiin.

  1. Oi ei, kuulostaapa hurjalta. :/

   Tämä on se tuote, josta itse sain avun. http://www.biolatte.com/index.php/tuotteet/sc-boulardii/biolatte-boulardii

 12. Mulla on ollut silmätulehdus vain parisen kertaa ja niihin aikoihin en ole meikannut lainkaan. Ensimmäisestä lääkäri totesi ettei ole ikinä nähnyt yhtä pahaa silmätulehdusta (silmä siis meni umpeen) ja toisella kertaa menin lääkäriin vähän myöhässä, kun luulin että kyse oli allergiasta. Olin juuri ollut pitkästä aikaa ratsastamassa ja talliolosuhteissa ja siskollani oli just todettu heinäallergia, niin odotin sitä sitten itsellekin.

  Inhottava vaiva se kyllä on :( Mä en ehkä raaskisi heittää luomivärejä pois, mutta pyrkisin desinfioimaan nekin. Onneksi mulla on tapana käyttää kaikki tuotteet spaattelin tai vähintään kämmenselän kautta, niin ei tarvitsisi esimerkiksi peiteaineesta luopua.

  1. Jos olisin käyttänyt jotain superharvinaista ja korvaamatonta luomiväriä, niin olisin varmaan itsekin rapsutellut pinnan pois ja valellut napin alkoholilla, mutta kun tää tyyppi oli murusina jo valmiiksi, niin pystyin hyvillä mielin heittämään sen veke. Ja mun on pakko sanoa, että oon kyllä superlaiska käyttämään mitään spaattelilla. Ainoastaan yhtä peiteväripalettia käytän spaattelilla, koska oon järkeillyt että jos joskus on tarvetta keikkameikkaamiselle, sillä paletilla teen suunnilleen kaiken. Se on siis ainoa, johon en ole sormilla/siveltimellä koskenut. Tarttis ryhdistäytyä, mutta jotenkin kun työkseen säätää sen superhygienian kanssa, niin kotona omilla tuotteilla tekee mieli ottaa vähän löysemmin. Mutta tässä tulehduskeississä oli siinä mielessä onni läsnä, että edellinen päivä oltiin menty suht vähällä meikkaamisella. :)

Ilahduta kommentilla!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.