Rakennetut kynnet

Rakennekynnet. Muovinen pinnoite omien kynsien päällä. Tykätty ja tyrmätty ilmiö, joka on kaunistautumismenetelmänä niin uusi, että ’kynsimuotoilija’ ei ole valtion silmissä edes virallinen ammatti. Rakennekynsien mahdollisuudet ovat niin monimuotoiset, että tyydyn luonnehdintaan: Kaikki on mahdollista. Materiaaleja, tekijöitä, toteutustapoja, viimeistelyjä ja ulottuvuuksia on jokaiseen makuun – olennaisinta on löytää itselle paras yhdistelmä. Yritän esittää asiani mahdollisimman tiiviisti, mutta jos jotain menee ohi tai haluatte tietää lisää, kommenttiboksi on avoinna.

Rakennekynnet tehdään alusta saakka käsityönä. Ne muotoillaan siveltimellä juuri siten, kuin sinun kynsillesi parhaiten sopii. Ne liimattavat, valmiit ”kynnet” joita saa ostaa muovipakkauksessa marketeista, ovat tekokynsiä. Ne kiinnitetään liimalla ja niiden tarkoitus on pysyä paikoillaan yhden illan ajan. Rakennekynnet pysyvät siististi paikoillaan yleensä noin kuukauden. Harvoissa tapauksissa huoltoväli voi olla myös kaksi tai jopa viisikin viikkoa, mutta nyrkkisääntönä puhuisin kuukaudesta.

Rakennekynnet voi tehdä minkälaisiin kynsiin tahansa. Juju on siinä, että rakennekynsien avulla saadaan paranneltua omien kynsien muotoa ja ulkonäköä. Todella lyhyeksi pureskellut kynnet, joissa kynsipetiä on jäljellä vain muutama millimetri, vaativat alussa tiuhempaa huoltoa, mutta mitkään kynnet eivät ole toivottomat. On tekijän ammattitaidosta kiinni, miten nopeasti oikea tyyli ja toteutus löytyy.

Rakennekynnet voivat olla minkäpituiset tahansa. Tekniikkaa, jossa omaan kynteen ei lisätä lainkaan pituutta vaan massa levitetään pelkästään jo olemassaolevan kynnen päälle, kutsutaan oman kynnen vahvistukseksi. Se tehdään täysin samalla tavalla ja samoilla aineilla kuin rakennekynnet ja se vaatii yhtäläisesti huoltoa. Ainoa ero rakennekynsien ja oman kynnen vahvistuksen välillä on siis keinotekoisesti lisätty pituus.

Pituutta voidaan lisätä kahdella tavalla: Kynnen kärkeen liimattavilla ohuilla muovijatkeilla eli tipeillä tai väliaikaisesti kynnen alle kiinnitettävillä muoteilla. Tippejä on monenlaisia läpinäkyvistä ns. valmiisiin ranskalaisiin, suorista kaareviin, kulmikkaista teräviin – jopa valmiiksi kuvioituja tippejä on saatavilla. Tippi liimataan kynteen, liimapinta häivytetään ja tippi viilataan haluttuun muotoon ja pituuteen. Muotti on liukaspintainen tarra, jonka päälle kynsimassa levitetään. Muotti asetetaan paikoilleen kynnen kärjen alle ja massa levitetään suoraan sen päälle valmiiksi haluttuun muotoon ja pituuteen. Kun massa on kuivunut, muotti poistetaan ja jäljelle jää rakennekynsi. Valinta eri tekniikoiden välillä on kiinni tekijästä, asiakkaan ei pitäisi eroa edes huomata.

Rakennekynnet eivät vahvista omia kynsiä. Kynnelle levitetty massa suojaa paksuudellaan omaa kynttä niin ettei se pääse katkeamaan, mutta parantavalla tavalla vahvistavia ominaisuuksia sillä ei ole. Rakennekynsien poiston jälkeen omat kynnet saattavat tuntua ohuilta lärpäkkeiltä, mutta suurin syy ilkeään tunteseen on tottuminen vahvaan rakennekynteen. Sen rinnalla vahvakin luonnonkynsi taipuu holtittomasti. Kyse voi myös olla oman kynnen ohentumisesta liiallisen viilauksen seurauksena, mikä on aloittelijan tai ronskiotteisen tekijän virhe.

Rakennekynnet poistetaan materiaalista riippuen liuottamalla ja/tai viilaamalla, ei koskaan repimällä. Ikinä. Jos haluat eroon rakennekynsistäsi, satsaa ammattilaisen tekemään hellävaraiseen poistoon. Rakennekynnet ovat kiinni omassa kynnessä. Mikäli rakennemassan repäisee väkivalloin irti, lähtee sen mukana paloja luonnonkynnestä. Viitseliäät voivat kokeilla rakennekynsien poiskasvattamista, mutta se ei ole laiskan vaihtoehto ja vaatii paljon vaivannäköä. Vääränlainen poisto on yleisin syy rakennekynsien huonoon maineeseen. Eroahdistusta voi lievittää esimerkiksi kestolakalla, joka tuo kynteen hiukan tukea, mutta on poistettavissa kotikonstein.

Eri materiaaleja on hienoisin eroin markkinoilla lukuisia, mutta käytetyimpiä niistä lienevät geeli ja akryyli. Molemmat ovat kemiallisesti hyvin samankaltaisia aineita ja niillä voidaan tiettyyn pisteeseen asti tehdä samoja asioita. Koska tämän kirjoituksen pituus on jo lähtemässä lapasesta, naputtelen jutun geelin ja akryylin eroista myöhemmin. Mutta lyhyesti; molemmat samaa ainetta eri olomuodossa, hiukan eri ominaisuuksin. Molemmissa hyvät ja huonot puolensa. Kysy mielipidettä kynsimuotoilijalta, joka on tottunut tekemään töitä molempien materiaalien kanssa, niin saat objektiivisimman arvion siitä, kumpi sopisi sinulle paremmin.

Rakennekynsien tekeminen aloitetaan luonnonkynnen pohjustamisesta. Kynsinauhat siistitään ja kynnen pinta karhennetaan kevyesti. Karhennetaan, ei missään nimessä ohenneta. Mitä vahvempi oma kynsi pohjalla on, sen parempi. Massa levitetään ja muotoillaan siveltimellä, jonka jälkeen kuiva massa viilataan haluttuun muotoon ja pituuteen.

Koristeluvaihtoehtoja ja tyylejä on loputtomasti. Selaa kynsigallerioita haulla ”nail art” ja vie mukanasi inspiraatiokuvia, niin haluttu lopputulos on askelen lähempänä. Useilla suurilla kynsistudioilla on kotisivuillaan tai Facebookissa reaaliaikainen galleria erilaisista töistä, etsi myös niitä. Ilmettä voi vaihtaa jokaisessa huollossa, joten liian vakavasti kynsitaidetta ei kannata ottaa.

Huollossa kynsimassaa viilataan ohuemmaksi ja mahdollisesti lyhyemmäksi, oma kynsi pohjustetaan kuten ensimmäiselläkin kerralla ja uusi massa levitetään kynnelle ja muotoillaan. Periaatteessa kynnet siis tehdään uudelleen joka huollossa, mutta kuitenkin niin, että omaa kynttä viilataan mahdollisimman vähän. Huolto kuluttaa luonnonkynttä vähiten silloin, kun kynnet ovat reunoilta tiukasti kiinni eikä huollosta ole liian kauan aikaa.

Kynsien pysyminen on yksilöllistä, samoin kuin pysyvyyden määritteleminen. Suurimmat pysyvyyteen vaikuttavat tekijät ovat kynsien onnistunut viimeistely sekä niiden kohtuullinen käyttö. Pieni osa pysyvyysongelmista voi johtua luonnonkynnen muodosta tai aineenvaihdunnan häiriöistä. Jos rakennekynnet eivät pysy, keskustele kynsimuotoilijasi kanssa mahdollisista syistä. Jos ratkaisua ei löydy, kokeile josko joku toinen keksisi mistä saapas puristaa. Kynsien pysyvyys voi haastavissa tapauksissa olla millimetrien hienosäätöä suuntaan tai toiseen, jolloin ratkaisevassa roolissa on tekijän käsiala.

Ihanteellisessa tilanteessa rakennekynsiä ei tarvitse kotihoitaa. Kynnet huolletaan ja samojen rapsuttimien kanssa sipsutellaan seuraavaan huoltoon kuukauden päästä. Kynsinauhojen öljyäminen on suositeltavaa, mutta ei pakollista sekään. Rakennekynsiä saa viilata ja lakata normaalisti. Suurin osa materiaaleista kestää jopa asetonipitoista kynsilakanpoistoainetta, kunhan kynsiä ei jää hauduttelemaan sen kanssa.

Rakennekynsiä tehdään myös varpaisiin. Jos varpaankynsissä ei ole ongelmia, jotka erikseen vaatisivat rakennekynsistä saatavaa paksuutta, saman ulkonäöllisen efektin saa aikaan myös kestolakalla. Varpaisiin tehtävien rakennekynsien – tai tarkemmin ottaen  omien kynsien vahvistusten, harvoin nimittäin on tarvetta lisätä varpaankynsiin pituutta – haittapuoli on se, että kasvaessaan pidemmäksi ne saattavat alkaa puristaa tiukkojen kenkien sisällä. Ongelma hoituu viilaamalla, mutta kestolakalla sitä ei edes synny.

Kuten mihin tahansa kemikaaliin, liittyy rakennekynsienkin käyttöön herkistymisriski. Riski on suurempi kynsimuotoilijalla kuin asiakkaalla, mutta kaikkien on syytä ottaa se vakavasti. Jos kynsihuollon yhteydessä saat kutiavia, kirveleviä tai polttelevia iho-oireita, toistuvasti päänsärkyä tai hengitystieoireita, hakeudu lääkäriin. Allergiatestit varmistavat reaktioiden aiheuttajan, mutta jos oireet selvästi muuttuvat rakennekynsien käytön myötä, kynsistä on syytä luopua. Rakennekynsissä (sekä geelissä että akryylissä) käytettäviä akrylaatteja löytyy niin monesta muustakin kosmeettisesta tuotteesta ja pinnasta ympärillämme, että oireiden vältteleminen käy työlääksi hyvin pian allergisoitumisen jälkeen.

Rakennekynnet ovat ennen kaikkea huoleton ratkaisu. Tunti tai puolitoista kuukaudessa takaa siistit kynnet viikosta toiseen, ilman että itse tarvitsee tehdä mitään. Monelle kynsienpureskelijalle rakennekynnet ovat lempeä pakote irtautua pakkomielteestä, johon mikään muu ei auta.

Heräsikö ajatuksia tai kysymyksiä? Onko jotain, mihin haluaisitte täsmennystä? Turhaa vai tähdellistä?

Taustalla soi: Apulanta unplugged

 

20 Comments Lisää omasi

 1. Renee sanoo:

  Kiitos Petra !

  Kiitos ihanista kynsistä vuosien varrella <3
  Vanha iankaikkinen suomalainen sanontahan kuuluu :
  Kahta en vaihda..toinen on Petran tekemät kynnet ja toinen on ????????? ;)

  1. Petra sanoo:

   Hahaa, voi Renée! :) Kiva kun olet löytänyt tänne. Nähdään pian! :)

 2. Lissu sanoo:

  Mulle syntyi nyt kova tarve saada jälleen rakennekynnet. Vuoden ajan pidin kynsiä ja totuin niihin. Oli ihanaa, että perheenäidillä oli aina kynnet kunnossa. Muuten ,kun ulkonäkö ei välttämättä ollut joka päivä loppuun asti huoliteltu. Olipahan yksi asia kunnossa. :)

  1. Petra sanoo:

   Juuri näin. :) Mä olen niin laiska laittamaan omia kynsiäni, että heti kun palaan töihin ja palvelut on paremmin saatavilla, otan kynnet takaisin. Kestolakkakin on kiva, mutta mä janoan pituuuuutta, kunnon stilettejä..!

   1. Lissu sanoo:

    Mulle riittäisi ihan tyngät stiletteihin verrattuna. :D
    Eniten mä kaipaan niitä koristeluja ja aina huoliteltua fiilistä… Ehkä jonain päivänä taas!

    1. Petra sanoo:

     Kyllä, oikean hetken koittaessa. :)

 3. Kristiina sanoo:

  Kiitos Petra!
  Aivan loistava tietopaketti! Mulle on tullut jonkinlainen sisäinen pakottava tarve saada äkkiä kunnon kynnet. (Johtuneeko sitten Viilankantoluvasta vai lähestyvistä häistä?) En vain vielä tiedä toteutuuko asia kestolakkauksella, geeleillä vai akryyleillä. Muistin, et sulla oli tämä teksti minkä aiemmin vain vilkaisin läpi. Nyt sitten janoan sitä geelien ja akryylien eroja pohdiskelevaa tekstiä.. ;)

  1. Petra sanoo:

   Kynnet on ehdottomasti laitettava häihin, ainakin jollain lailla. Laitan akryyli vs. geeli -tekstin hautumaan, paljonko on aikaa? :)

   1. Kristiina sanoo:

    Päivämäärä umpeutuu kyllä ihan liian pian, joka tavalla! Mutta mä mielellään luen vaikka olisinkin päätökseni tehnyt suuntaan tai toiseen. Siis apua, viisi viikkoa! Iloa viikonloppuun!

    1. Petra sanoo:

     Hui, se on pian! :) Korpinpesässä käy jo kova kuhina, mutta pitää vielä miettiä sanojen asettelua. Tällä alalla kun ollaan hiukan herkkiä ottamaan nokkiinsa kaikenlaisista linjavedoista. :)
     Aurinkoista viikonloppua!

 4. Sini sanoo:

  Kiitos ihanasta blogista, olen sitä aina satunnaisesti koittanut lueskella. On ihanaa että kynsiin panostetaan ja itsekin olen nyt opiskelemassa kynsienlaittoa. Aiemmin minulla on ollut rakennekynnet tipeillä tehtynä kahdesti mutta niiden huolto tuli niin kalliiksi että nyt olen hankkinut omat materiaalit ja UV-uunin jotta voisi tehdä ne itse.

  Minua kiehtoo kovasti kesäksi kokeilla tehdä varpaisiinkin rakennekynnet tipeillä, oletko ikinä tehnyt tai kokeillut. Kestääkö ne hyvin ja tuleeko niissä ongelmia hygienian kanssa? Ajattelin hieman varpaanpäätä pidempiä kynsiä koska kesällä pärjää kyllä sandaaleilla.

  Sini

  1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

   Olen joskus pidentänyt varpaankynsiä muotilla, mutta en ole koskaan käyttänyt varpaissa tippejä. Kunhan tipin liimaa hyvin kiinni, ongelmia ei pitäisi olla. Jos tipin ja kynnen välissä on ilmataskuja, niihin pääsee kerääntymään likaa ja kosteutta ja soppa on valmis. Varvastippejä on myös ainakin joskus ollut hankala löytää. Toinen vaihtoehto on kasvattaa kynsiä pidemmäksi kesän kuluessa ja nauttia pitkistä kynsistä heinäkuussa. :)

   1. Sini sanoo:

    Moikka
    Niin onhan niitä vaihtoehtoja. Mulla on nded.comista tilattu tippipakkaus ja niissä on kyllä sopivia tippejä varpaisiinkin,joten niistä saisi aika kivasti tehtyä.
    Miten pitkäksi teit muoteilla nuo kynnet? Meinasin että tekisin noin puolisen senttiä yli varpaanpään. Voisiko ne olla hienot kesällä ja luuletko että kengät puristaa?
    T.Sini

    1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

     Silloin kun muottipidensin varpaankynttä, kyseessä oli vioittunut nysä josta tehtiin vain hiukan pidempi, tavallisen näköinen kynsi.

     Pieni varpaanpään ylitys ei varmaankaan ole pahasta, varsinkaan jos käyttää jaloissa enimmäkseen lipilapeja, mutta jos jo pidennetyt varpaankynnet pääsevät kasvamaan vielä reilusti lisää pituutta, saattaa tulla vaikeuksia. Huomioi pituuden lisäksi myös paksuus, sillä sekin vaikuttaa tuntemuksiin kun vedät piukkaa ballerinaa jalkaan. :) Puristaminen riippuu jonkin verran myös luonnonkyntesi mallista, joten kokeiltava on, muuten et tiedä varmaksi. :)

 5. Sini sanoo:

  Moikka
  Tosiaan kokeilemallahan se selviää ;) Minulla varpaankynnet kasvaa tosi hitaasti enkä usko että on ongelmaa siinä että liian pitkiksi kasvaisivat. Puolisen senttiä yli varpaan pään on kesällä ihan kiva piristys ja mielestäni kauniit. Kesällä käytän oikeastaan aina avokkaita tai sandaaleja joten varpaat on koko ajan esillä kauniisti. Niin ja onhan se toki niinkin että saa ne sitten lyhennettyä jos tuntuu että ovat liian pitkät. Oikeestaan kaksi asiaa mua arveluttaa eli se miten hyvin onnistun ettei jää ilmataskuja ja miten helposti ja millaisia ongelmia voi syntyä? Toinen juttu on se miten muut suhtautuu eli perhe, sukulaiset ja ystävät koska varpaankynnet kuuluu olla Suomessa lyhyet valtaväestön mukaan….
  Sini

 6. Sini sanoo:

  Moikka
  Eilen päätin kokeilla tehdä itselleni varpaisiin rakennekynnet ystäväni avustuksella ja mielestäni onnistuin ensikertalaiseksi hyvin. Tippien oikea linja oli ehkä vaikein kun varpaat eivät ole samalla tavalla suorassa kun sormet. ndediltä tilaamassa tippilaatikossa on hyvinkin pieniä tippejä joten ei ollut ongelmaa löytää pienimpäänkään varpaaseen sopivia. Suosittelen tosiaan ystävän mukaanottoa sillä geelit on vaikea laittaa itse varpaisiin kun pitää löytää oikeanlainen asento jossa voi olla eikä geeli valu pois ennen kuin sen ehtii kovettaa.
  Noiden pituus on nyt noin reilu puoli senttiä yli varpaan pään joten jätin ne aluksi hieman pidemmäksi kun halusin kokeilla miltä ne tuntuu ja millaista niiden kanssa on elää. Ehkä lyhennän niitä jossain vaiheessa kun alkaa tarviimaan umpikenkiä. Kesä menee nyt näin. Eniten tässä oikeastaan jännittää muiden ihmisten kuten omien vanhempien ja tuttavien reaktio kun ei ole samanlaiset kuin valtaväestölllä. Kerron kuulumisia miten näiden kanssa on mennyt jos tahdotte?
  Sini

  1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

   Geeli on siitä kivaa materiaalia, että sitä on helppo lyhentää viilaamalla, jos pituus käy hankalaksi. Eri merkkejä kannattaa kokeilla, sillä valumattomiakin vaihtoehtoja löytyy. Voit myös tehdä varpaan kerrallaan. Jähmetä massa paikoilleen lyhyellä muutaman kymmenen sekunnin valotuksella ja siirry sitten seuraaviin ja koveta lopuksi kaikki varpaat loppuun kerralla. Myös ohuiden kerrosten kerrostaminen vähentää valumista. Tsemppiä kesävarpaille! :)

 7. Tiia sanoo:

  Hei, olen tässä pohtinyt näiden nysäpureskeltujen kynsieni kanssa, että ottaisin geelikynnet tai akryylikynnet, mutten osaa sanoa kummat olisivat paremmat? Haluaisin luonnollisen näköiset kynnet, ei mitään liiian pitkiä tai mitään epäaidonnäköistä vaan kauniit kynnet mutten osaa päättää kummat olisi paremmat. Suositeltiin akryylikynsiä ja toinen suosittelee geeli :D Tässäpä pieni pala purtavaksi kummat sitten ottaa…

  1. Kunhan löydät itsellesi hyvän tekijän, saat nätit kynnet kummasta materiaalista vain. :) Itse tykkäsin enemmän akryylistä. Etenkin silloin, kun omat kynnet ovat hankalan malliset ja/tai kynsipeti todella lyhyeksi jyrsitty, akryylillä saa ehkä rakenneltua sirommat kynnet. Tai minä sain, kokenut geelitekijä varmaan osaisi tehdä saman omalla luottomateriaalillaan. :) Katsele tarkkaavaisesti kynsiä ympärilläsi ja kun näet erityisen nätit, nykäise niiden omistajaa hihasta ja kysy missä ne on laitettu. Puskaradio on paras apuväline hyvän kynsimuotoilijan löytämisessä. :)

Ilahduta kommentilla!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.