Hylsyistä palettiin

 

Parisuhdetta koetellaan, vol. XI. Koska huulipunia on kertynyt varastoihin luvattoman paljon, tilasin BeautyBaysta Japonesquen tyhjän huulipunapaletin. Settiin kuuluu tyhjä paletti, sulatusastia, spaatteli sekä miniriikkinen huulipunasivellin. Takakansiohjeita kummempaa ei kuulunut mukaan, mutta kumma kyllä homma saatiin pidettyä hansikkaassa yllättävän näppärästi. Muutaman kantakautta oppimani niksin listaan alle.

Huulipunien sulattamiseen tarvitset tyhjän paletin lisäksi:

– silikonisen sulatusastian
– jonkinlaisen huulipunahylsyyn mahtuvan kaapimen
– talouspaperia
– puhdistusöljyä
– alkoholia astioiden ja huulipunien desinfiointiin

Desinfioi tyhjä paletti ja sulatuskulho alkoholilla. Jos huulipunasi ovat yhtä huonossa hantissa kuin omani, ei tee pahaa pyyhkäistä niistä ulointa pintaa paperiin. Kaavi sitten reiluhko määrä huulipunaa sulatusastiaan, lyö astia mikroon (meillä käytettiin n. 600W) ja seuraa sulamista lasin takaa. Keskimääräinen sulatusaika taisi olla jotain 20-30 sekunnin paikkeilla. Kun huulipuna on muuttunut nesteeksi, poista kuppi varoen (on poppa) ja kaada nesteytynyt huulipuna paletin tyhjään lokeroon. Älä päästä huulipunaa kiehahtamaan, kuumenna vain sen verran että koostumus muuttuu. Ja sula huulipuna on oikeasti kuumaa, varo näppejä.

Kun huulipuna on onnistuneesti kipattu paikoilleen palettiin, puhdistetaan sulatuskuppi seuraavaa punaa varten. Parhaiten toimi seuraavanlainen järjestys: Pyyhi kaikki ylimääräinen (edelleen kuuma) huulipuna kupista talouspaperilla, pumppaa kuppiin pikkuisen puhdistusöljyä (viimeistään tässä vaiheessa olen keksinyt tuolle edulliselle puhdistusöljylle niin monta käyttökohdetta, että suosittelen lämpimästi ostamaan yhden tällaisen vähemmän hintavan sen kalliimman ja iholla mukavamman rinnalle), pyörittele huulipunajämät öljyn voimin irti, lisää vettä ja huuhtele. Jos kaikki puna ei irronnut ensimmäisellä kierroksella, lisää öljyä, hiero ja huuhtele uudelleen. Kun kuppi näyttää taas siistiltä, kuivaa se talouspaperiin ja kaavi kyytiin uusi annos. Meillä huulipunaa oli iloisesti lavuaarissa, seinillä sekä kämmenten mukana aika monessa ovenkahvassa, ennen kuin oikeanlainen tyyli löytyi, mutta onneksi on kyse helposti putsattavasta materiaalista.

Kaikkein eniten taistelimme kuppiin laitettavan määrän kanssa. Jos huulipunaa on kupissa liian vähän, paletti ei tule täyteen. Ennen saman värin lisäsulatusta kuppi täytyy pestä puhtaaksi, sillä vanha pohjalle jäänyt kertaalleen sulatettu huulipuna alkaa höyrytä liian pitkästä lämmityksestä. Itse neuvoisin, että mieluumin liian paljon kuin liian vähän massaa, sillä ylimääräiset sulatukset voi aina kaataa takaisin hylsyn sisään. Huulipuna ei myöskään asetu palettiin nätisti, jos siihen yrittää lisätä vähän kerrallaan. Todisteena röpelöiseksi jäänyt vasemman alareunan Ravishing. Käyttöä rosoinen pinta ei tietenkään haittaa, mutta onhan se muiden vieressä ruma ja sen verran koholla että tahraa kannessa olevan peilin.

Yllätyin positiivisesti siitä, miten paljon hylsyissä oli punaa käyttöpinnan alla, eli ehdottomasti kannattaa säästää ne tasaiseksi ajellut huulipunat tällaista jatkokäyttöä varten. Paletissa kulkee monta sävyä mukana ja ehkä tuosta heppoisesta siveltimestä on sitten avuksi levityksessä. Itse otan varmuuden vuoksi kyytiin yhden kunnollisen siveltimen.

Sulatustekniikka on myös äärimmäisen nokkela keino uudelleenmuokata epäsopivia huulipunasävyjä sekä parantaa katkenneen punan käytettävyyttä. Värejä voi sekoitella niin paljon kuin lystää ja ehkäpä sekaan voisi ripotella vaikka jotain ohutta kosmeettista kimallettakin? Tai pigmenttijauhetta? Loputtomasti mahdollisuuksia.

Huulipunan koostumus ei tunnu ainakaan näissä Amplified, Cremesheen ja Satin -laatuisissa MAC-punissa sulatuksesta kärsineen, mutta takuuseen en maailman kaikista punista tietenkään voi mennä.

Koko projekti kesti alkusäätöineen ja loppusiivouksineen noin tunnin. Nyt kun ensimmäinen sulatusoperaatio onnistui näin mallikkaasti, saatan tilata muutaman tyhjän paletin lisääkin. Tämä kokonainen setti oli 13 punnan hintainen mutta seuraavaksi aion etsiä käsiini edullisempia, pelkän paletin sisältäviä vaihtoehtoja. Sulatettavaa riittää.

Sellaisia sunnuntaiaskarteluja tällä kertaa, vaikuttiko käyttökelpoiselta?

Taustalla soi: Revolver

12 Comments Lisää omasi

 1. hiikka sanoo:

  Ja BTM:llä saa taas lisää uusia punia ;) Jos vielä oppisin käyttämään huulipalettia…

  1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

   Niin joo, tota mäkään en sen enempää pohtinut. Tykkään kyllä levittää punan siveltimellä muutenkin, joten eiköhän tälle käyttöä löydy. :)

 2. Päivi sanoo:

  Daddy’s Little Girl sulatettuna, apua! Miten sä maltoit :o

  1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

   Niin että miten sä saatoit? :D Arvasin, että sä saat hepulin. Mun DLG oli niin huonossa kunnossa, katki ja palasina että oli armeliaampaa antaa sille uusi elämä. :)

 3. Eiko sanoo:

  Sain spontaanin kikatuskohtauksen (on poppa) välihuomautuksesta. Sillä, usein sitä oikeasti unohtaa, että mikrossa kuumennettu tuote ON poppa :D. Nim. poltan käteni aamupuurolautaseen joka toinen aamu!

  Hauska idea, mutta toistaiseksi mulla ei ole niin monta huulipunaa siinä mitassa, että kannattaisi alkaa sulatukseen.

  1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

   Eihän punien tarvitse loppu olla, että niitä voi sulattaa? Tässä paletissa kulkee näppärästi useampaa väriä yksissä kansissa, eikä tarvitse aina etsiä sitä oikeaa hylsyä kassin pohjalta. :)

 4. Nonnu sanoo:

  Tuo on kyllä hieno juttu! Pitäis varmaan itsekin tilata tuommoinen!

  1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

   Niin on! Mä olen eilisestä saakka silitellyt tätä kaunotarta onnessani. :)

 5. Saiskohan niitä punia sotkettua keskenään, tulis uusia sävyjä ja kivaa… Mutta oikea kysymykseni oli, että mistä noi sun vikassa kuvassa olevat kipot on? Kaipaisin huulipunille läjäsäilytyksen sijasta pystysäilytystä, mutta sopivia kuppoja ei ole löytynyt.

  1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

   Kipot ovat kotoisin Kodin Anttilasta, viiden kappaleen nippu maksoi muutaman euron. Ne ovat juuri passelin korkuisia huulipunakipoiksi. :)

Ilahduta kommentilla!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.