Sentinvenyttäjän kotivärjäys

Hiusten omatoiminen kestovärjäys ei ole aina varma voitto. Sivusilmällä olen joitain kertoja seurannut kampaajan kiemurtelua, kun asiakas on omakätisesti saanut aikaan täysvartisen katastrofin. Vahinkojen korjaaminen on hankalaa, mutta milläs kerrot sen kyynelehtivälle naisenalulle? Kotivärjääminen on kampaajapalveluksia edullisempi vaihtoehto, mutta vaihtoehdot rajallisemmat ja lopputulos epävarmempi. Pelkästään tietämättömyys saa aikaan vahinkoa, mutta kun siihen yhdistetään standardoitu pakkaus, jonka sisältöön ei voi vaikuttaa, ollaan eittämättä jännän äärellä.

Kotimainen hiustuotesarja Biozell on tarttunut haasteeseen ja pilkkonut värjäyspaketin osiin. Hyllystä löytyvät nyt erikseen kehitteet, värit, vaalennusjauhe ja tarvikkeet, joista jokainen voi valita tarpeidensa mukaan. Ohjeita ja opastusvideoita löytyy nettisivuilta, mutta neuvoja tuotteiden valinnassa voi kysyä myös omalta kampaajalta. Kampaaja tuntee hiuslaatusi ja tietää mitä tukalle on tähän mennessä tehty ja osaa näiden tietojen perusteella auttaa oikean värin ja kehitteen valinnassa. Oma kampaajani tunnisti nettisivuilta värikoodeja ja näytti etenkin kehitevalikoimalle vihreää valoa. Osa asiakkaista kuulemma värjää joka tapauksessa hiuksiaan joskus kotona, joten ainakin hän sanoi tuntevansa huojennusta voidessaan vaikuttaa lopputulokseen edes neuvonantajana.

Valinnanvaran lisäksi hyötypuolelle kirjattakoon säilyvyys. Avatut värit ja kehitteet säilyvät käyttökelpoisina tuubeissaan, joten hukkaanheitettävää ei jää. Jos kehitettä on jäljellä, tarvitset pelkän värin. Jos haluat samalla värillä erilaisen lopputuloksen, vaihda kehitettä.

Testattukin on, oikein koekaniinilla. Puputytön nimi on Jenni ja kyseessä on pitkän linjan kotikemisti. Kaupan väripakkauksia on kahisteltu auki vuosikausia, joten perusteet ovat hallussa. Jenni sai testattavakseen superpunaisen sävyn 7/444 kera 2% kehitteen, kaksi erilaista sampoota ja hoitsikkaa sekä välineitä värjäykseen.

Ennakkoon oli tehty sen verran valmisteluja, että tukka oli kolme päivää ennen värjäystä pesty muotoilutuotejämistä Biozellin syväpuhdistavalla sampoolla (”tuoksuu hyvältä ja pesee narisevan puhtaaksi”) ja hoidettu saman sarjan hoitoaineella (”ohut, mutta hyväntuntuinen, silottava”). Pari päivää oli syväpesun jälkeen kerrytetty päänahkaa suojaavaa rasvaa.

Ensimmäinen mutru ilmestyi suupieleen heti, kun oma näppäryys meinasi mennä ohjeiden edelle. Kehitteen ja väriaineen sekoitussuhteella säädellään värjäyksen tehoa ja meinasi kani-Jenni saada pelkän kevytvärin, kun allekirjoittanut toimi kartturina. Puolet ja puolet siis kestovärjäykseen, my bad.

Sekoittelu oli muuten helppoa, mutta kippojen asteikko ei punapäätiimille ihan auennut. Pursotimme ensin värin läpinäkyvään mittamukiin, mutta määrän tarkka arviointi osoittautui hankalaksi, sillä jäykkä värimassa ei valunut pohjalle asti. Jälkiviisaana kehottaisin kaatamaan ensin pohjalle kehitteen ja lisämään sen sekaan värin, sillä mitta-asteikkoa on helpompi seurata kohoavaa pintaa vasten. Tämän jälkeen massan voi sekoittaa suuremmassa astiassa.

Väriseos tuoksui voimakkaasti ja tuoksu voimistui kehittyessään. Nenä kannattaa sekoitusvaiheessa pitää hiukan sivummalla. Rakenteeltaan väriseos on kiinteää, eikä valumista tarvitse pelätä. Jo sekoitusvaiheessa massa oli tujakan punaista, mutta roiskeet lähtivät kaakelisaumoistia kiltisti, samoin kuin hutiväri hiusrajasta.

Jenni levitteli väriä tottuneella kädellä ja minä häärin kameran kanssa taltioimassa. Värin annettiin vaikuttaa ohjeistettu 30-40min ja pesun jälkeen hoitoaineen vähän vahingossa toinen samanmoinen. Okei, saatoimme hoitsikkavaiheessa hiukan unohtua juoruamaan.

Kokonaisuudessaan värjäys oli Jennin mielestä simppeliä ja lopputulos hyvä. Kaksi ensimmäistä pesua tukka valutti punaista pesuvettä, mutta sen jälkeen pyyhkeet ovat pysyneet puhtaina. Lyhyeeseen tukkaan riitti mainiosti 30ml väriä ja 30ml kehitettä, joten loput materiaalit jäivät kaappiin odottamaan seuraavaa värjäyskertaa.

Aika kaunis punainen, eikö?

Tässä vielä ohimokuvat tukasta ennenku ja sitku.

Summa summarum: Jos olet rahoistasi tarkka, kokeile tätä. Jos olet tukastasi tarkka, kysy neuvoa kampaajalta. Jos olet tarkka molemmista, yhdistä.

Taustalla soi: Sugababes

8 Comments Lisää omasi

 1. Taru sanoo:

  Vähän epäilyttää nuo tuotteet…. Vallan mainioita varmasti tuotteina, mutta kun ei se tosiaankaan riitä :/ Jo hapetteen valkkaamisessa pitäisi tietää muutama asia, väriopista ja sävyjen sekoituksesta puhumattakaan. Mii not like.

  (En tunne kyseistä sarjaa, mutta tuosta läpinäkyvyydestä pitäis päästä tujummalla hapetteella, 2% käytetään tummemmaksi värjäykseen ja kevytväreihin)

  1. Petra sanoo:

   Mä uskoisin että tää on vaivaton vaihtoehto niille kokeneemmille kotivärjääjille, jotka tietävät tarkkaan mitä haluavat ja millä kemiallisilla reaktioilla lopputulos saavutetaan. Kehitteisiin tutustuminen vaatii hiukan kärsivällisyyttä ohjeiden lukemiseen, mutta uskoisin että viimeistään kampaajalta kysymällä löytää oikeat tuotteet.
   Mä en itse ole värjännyt hiuksia kotona ikuisuuksiin, koska tukka on mulle jonkinlainen fiksaatio. Jos jotain menisi pieleen, en lakkaisi soimaamasta itseäni ikinä. Kampaajalla käytetty raha on mulle sijoitus, mutta joku muu priorisoi tyvirahat toisella tapaa.

   1. Petra sanoo:

    Niin ja juu hetkinen, mikä läpinäkyvyys? Yritin tavata tekstiä läpi useaan otteeseen, mutten löytänyt muuta läpinäkyvää kuin mittamukin. Onko rautalankaa? :)

 2. Taru sanoo:

  Sävy on läpinäkyvä, näkee heti että siellä on ollut pohjalla joku hailunplassu sävy ;) Tosin kun aloin tarkemmin miettimään, niin eipä tuohon kyllä auta kuin esipigmentointi…

  1. Petra sanoo:

   Jaa sellainen läpinäkyvyys. No eikö sitä läpinäkyvyyttä aina peräänkuuluteta, ettei ainakaan mitään suhmurointia.. :) No joo, tukka ei ole mun materiaali eikä näin perjantaiväsyneenä taida olla toi huumorikaan.

   Mut hyvä kun sanoit, ehkä tieto on jollekin avuksi. :)

 3. minna sanoo:

  ihana jenni :D

  1. Petra sanoo:

   Eikso :)

Ilahduta kommentilla!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.