Lehdet vai blogit?

Ikuinen kosmetiikkanälkä ajaa heräteostoksiin myös yltäkylläisen lehtihyllyn äärellä. Olenko ainoa, jonka on hankala vastustaa kosmetiikkaa käsitteleviä julkaisuja? Värikkäästi taitetut kannet, näppärät otsikot ja vihjailut maailmani mullistavasta sisällöstä – erittäin hankalia ohittaa. Luen kymmenien kauneusblogien lisäksi myös paljon lehtiä, mikä syö kuukausibudjetistani luvattoman suuren lohkon. Voisin tietysti kokeilla lähikirjaston lehtitarjontaa, mutta pelkään, että kokemus ei ole lukusalissa sama kuin kotisohvalla.

Lehteen tuotettu materiaali on usein tiiviimpää ja kielellisesti virheettömämpää kuin sisältö samoja aiheita käsittelevissä blogeissa, mutta huomaan kaipaavani molempia. Blogit tuovat henkilökohtaisuudessaan sisällön paljon lähemmäksi lukijaa ja tarjoavat parasta antia silloin, kun lukija jo jollain tasolla hahmottaa minkälainen tyyppi näppäimistöä nakuttaa. Omia mieltymyksiä on helpompi peilata kirjoittajan mielipiteisiin, kun lähtökohdat ovat tulleet tutuiksi. Lehtien sisältö on usein mainostajien ehdoilla tuotettua, vaikka kyse olisikin toimituksellisesta artikkelista ja huomaan lukevani niitä hiukan varauksellisemmin. Selektiivisen kosmetiikan fanille lehdet ovat blogeja antoisampi aitta.

Tarvitsen molempia. Kaipaan tavallisten harrastelijoiden kokemuksia ja suorasanaisuutta mutta poden myös viimeistellyn taiton ja ammattimaisen sisällön nälkää. Yksinkertainen keskustelunavaus, mutta odotan innolla kommenttejanne: Luetko kosmetiikkajuttuja mielummin lehdistä vai blogeista? Oletko valinnut puolesi vai liputatko sekakäytön puolesta? Minkälaiset piirteet tai sisällöt valitsemassasi annissa vetoavat? Tyydytätkö purkkinälkääsi ennemmin suomeksi vai vieraalla kielellä? Syystä että?

Lempeänhempeää sunnuntain jatkoa toivottelee kaikkiruokainen sananarkomaani.

Taustalla soi: Ylvis

24 Comments Lisää omasi

 1. N sanoo:

  Itse kartan lehtien kauneusartikkeleita. Miellän ne ”ostetuiksi”. Jostain syystä koen blogaajien kirjoittavan rehellisesti tuotteista ja toimittajien versiot kiiltokuviksi. Luotankin enemmän blogeihin tiedon lähteenä Mikäli kiinnostun jostain tuotteesta, etsin blogikirjoituksia ja luen niiden kommentteja. Laaja-alainen empiirinen aineisto löytyy blogeja nimenomaisesti selaamalla. Lehdissä lukee usein ainoastaan yksi näkökulma. Koen artikkelit myös liian yksinkertaistetuiksi. Yksinkertaisuus on ymmärrettävää. Onhan ne tarkoitattu suurelle yleisölle, ei ainoastaan meille kosmetiikkaa ”harrastaville”. Monesti niissä myös käsitellään asioita liian perinteisesti. Lehdistä en ole löytänyt juurikaan (todennäköisesti en yhtään, mutten uskalla näin suoranaisesti väittää) vinkkejä, jotka eivät olisi itsestään selvyyksiä. Kun taas blogit – ah mikä ihana idea-aitta :) Toki lehdissä minuakin viehättää kaunisti taitettu sisältö. Ja onhan paperilla olevassa tekstissä sitä jotain. Mutta silti minun valintani ovat blogit. Lehdistä voisin maksaa lähinnä HS Kuukausiliitteen tasoisista reportaaseista, jos joku viitsisi sellaista kauneussisältöä toimittaa.

  Ps. Hah, sain ahaa elämyksen, miksi mun kommentit on pääsääntöisesti törkeän pitkiä :D Käsittelen vastaustani samalla tavalla kuin muutakin kirjallisesti tuottamaani. Pohtimalla ja omia ajatuksia kriittisesti tarkastelemalla (ei, ei yo:lla ole ollut kielentuottamiseeni mitään vaikutusta ;D). Lopulta poistan puolet tekstistä, jottei kommentti olisi aivan tolkuton. Silti huomaan sen olevan muita kommentteja olennaisesti pidempi :D Miksi, oi miksi en osaa vaan kiltisti kirjoittaa lyhyesti ja ytimekkäästi mielipidettäni? (Miksiköhän: kirjoittaja palaa tämän kommentin jälkeen takaisin lukemaan metodologiaa ja pohtimaan järjestelmällistä epäilyä ja laajaa tiedon intressiä oman tutkimuskysymyksensä näkökulmasta :D)

  1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

   Ihanan syvällistä. Enemmän saa irti pitkästä pätkästä, worry not. :) Samaistun muuten ihan täysin, mutta en ole koskaan tainnut erikseen hakea tietoa tuotteesta, vaan olen lähinnä lueskellut luottoblogeja ja kun niistä riittävän monessa on ollut juttua samasta ihmeestä – menen kauppaan ja selvitän mistä on kyse. Muutamasta brittiblogista bongaan tosi usein jotain kulttiklassikoita, mutta ne jätän yleensä aina muutamaksi kuukaudeksi hautumaan ennen tilaamista (yleensä kun kyse on tuotteesta, joka saapuu vain nettiteitse.)

 2. Mohn sanoo:

  En ole koskaan ollut varsinainen naistenlehtien lukija. joskus parikymppisenä oli tosin kausi kun tykkäsin lukea muistaakseni Kauneus ja Terveys-lehteä ja saatoin sitä muuten hetken tilatakin. En ole varma olikohan vielä joku muukin, saattoi olla. Saksasta raahasin aikoinani siellä ostamiani naistenlehtiä mukanani takaisin Suomeen. o.O Ompelevana ja neulovana ihmisenä tilaan oikeastaan vain ja ainoastaan käsityöaiheisia lehtiä. Joskus ostan irtonumeroita jostain hömppälehdistä jos ne onnistuvat saamaan kiinnostukseni.

  Periaatteessa rakastan kosmetiikkaa käsitteleviä lehtiä, mutta jossain vaiheessa tuli kyllästys, koska harvemminhan niissä on mitään mitä niissä ei jo olisi ollut moneen kertaan. Toki uusien kausijuttujen ja tuotteiden esittely on aina vähän niin kuin uutta, mutta kaikki meikkivinkit esim. on yleensä aina niitä samoja mitä aina. Minäkin nautin kauniista kuvista ja hyvästä taitosta, mutta se kirjoitettu teksti ei enää nykyisellään välttämättä aina ilahduta.

  Näin ollen lueskelen siis mieluiten kosmetiikkablogeja. Suuressa osassa niistä käsitellään tuotteita mielestäni monipuolisesti ja vilpittömästi, jotenkin aidosti. Lehtien jutut eivät minusta tunnu yhtä aidoilta, niissä tuoksahtaa kuitenkin aina vähän raha ja se bisnes…. Ei sillä, voin saada lehdistäkin vinkkejä esim. jostain hyvästä tuotteesta, mutta yleensä siinä tapauksessa seuraava askel on internet ja google ja kosmetiikkabloggaajien tuotearviot. ;-) Kielellä ei ole niin väliä silloin kun haen tietoa jostain tietystä, mutta aktiivisesti seuraamani blogit ovat pääsääntöisesti suomeksi kirjoitettuja. En tiedä miksi näin.

  Arvostan hyvin kirjoitettua tekstiä. Seuraan joitakin blogeja joissa kielenkäyttö ei ole kovin taitavaa ja kieliopillisestikin melko raskasta luettavaa, mutta niissä tapauksissa on joku muu syy miksi haluan niitä kuitenkin seurata. En välttämättä jaksa aina lukea tekstejä kunnolla, varsinkaan jos aihe ei erityisemmin näytä kiinnostavan. Sen sijaan niiden blogien postaukset joiden kirjoitusasukin on kohdillaan, tulee luettua silloinkin kun aihe ei välttämättä juuri sillä hetkellä ihan nappaa. Tykkään lukea myös kommentit useimmiten.

  Hyvät kuvat houkuttelevat ja ovat minulle toinen iso tekijä mikä saa kiinnostumaan blogista. Minulle hyvä kuva ei aina ole pikkutarkka ja täydellinen otos, vaan arvostan myös kauneutta ja ”taiteellista silmää”. Olen myös kaikkiruokainen eli en vedä herneitä nekkuun jos kosmetiikkablogissa välillä kirjoitetaan jostain muustakin kuin kosmetiikasta, minusta se on vain hauskaa ja mielenkiintoista ja tuo mukavasti vaihtelua.

  Jaaha, tulipas taas joristua. ;-D

  1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

   Hyvät jorinat! Haluatko kertoa minkälaiset otsikot ovat sinulle niitä mielenkiinnonkaappaajia? Liittyvätkö ne kosmetiikkaan?

   Mä olen pitänyt lehtihyllyä tarkasti silmällä siitä lähtien, kun ensimmäisen kerran ostin InStylen kosmetiikkanumeron. Se oli siis paksu, kauniisti taitettu lehti täynnä pelkkiä purkkeja. Sieltä sain käsiini roppakaupalla uusia ideoita, vaikka en ihan pienestä enää yllätykään. Samanlainen oli muistaakseni jommalla kummalla englanninkielisellä Cosmolla, joten tarkkailepa lehtihyllyä niiden varalta. :)

   1. Mohn sanoo:

    No juu, yleensä liittyvät kosmetiikkaan ja/tai hiuksiin. Usein menen halpaan; luen otsikon ja innostun ja ostan lehden (en siis aina välttämättä selaa sitä kaupassa, varsinkaan jos on kiire) ja sitten kotona petyn, kun itse juttu ei olekaan kovin kummoinen. Onneksi meikkijutuissa on sentään useimmiten ihanat kuvat joista voi innostua ja ehkä jopa inspiroitua. ;-)

    Hassua muuten, en yleensä jaksa yhtään kiinnostua ulkomaisista lehdistä, esim. Cosmopolitan tuntuu minusta jotenkin tosi….no, lähes vastenmieliseltä, se menee vaan jotenkin jo ihan överiksi mun mielestä. Siis lähinnä muiden juttujen osalta, ei niinkään kosmetiikkaan liittyen. Saksassa taisin lukea aika paljon Marie Clairea, ainakin enemmän kuin Cosmopolitania. ;-) Mutta siitä on siis tosiaan vuosia aikaa.

    Jaa-a, luulenpa, että jos ihan oikein ottaisin asiakseni niitä lehtihyllyjä alkaa kyttäämään, niin mitä todennäköisimmin löytäisin kaikenlaista mielenkiintoista ja pakkosaadahetinyt-luettavaa. :-D Voihan se olla, että olen tietämättäni tietoisesti kartellut niitä ja selittänyt vain itselleni, että ei siellä mitään mielenkiintoista voi olla….. :-D

    1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

     Totuuden siemeniä kylvät, ostettavaa on ihan tarpeeksi jo nykyisellään. :)

 3. JohannaW sanoo:

  Kallistun blogien puoleen. Kuten mainittukin, lehtien kauneusjutut ovat usein samojen juttujen toistamista ja tuotetietoja annetaan niukalti. Blogeista saa laaja-alaisempia arvioita kauneustuotteista ja yleensä myös siitä miten tuote toimii eri ihotyypeillä.

  Lopullinen ostopäätös on siis minun tapauksessa aina blogien arvosteluihin pohjautuva.

  1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

   Vau, mukavaa kuultavaa. Seuraatko suurta nippua blogeja?

   1. JohannaW sanoo:

    Noh, sanotaanko että aika montaa Viilankantoluvan lisäksi. Mutta ongelma on positiivinen. :D

    1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

     Mä havahduin muutaman päivän blogitauon jälkeen siihen, että Bloglovinissa oli Kauneusjorinat-välilehden alla 144 lukematonta postausta..Huono puoli tässä yltäkylläisyydessä on se, että joskus joutuu harppomaan ja pläräämään vain ne kaikkein mielenkiintoisimmat jutut kun ei millään ehdi lukea kaikkia. Mutta olen samaa mieltä, tämä liikakasvu on hyvänlaatuista. :)

 4. ulppis sanoo:

  olen ehdottomasti sekakäyttäjä. pidempään olen seurannut ns. naistenlehtiä ja sieltä erityisesti kauneus&kosmetiikka-artikkelit kiinnostaa. seuraan myös ammattini puolesta ns. professional-lehtiä kauneus&kosmetiikka-alueelta. olen kiinnostunut myös ”erillaisista” kosmetiikka-jutuista, luonnonkosmetiikasta, erittäin kehittyneestä tuotekehittelystä, eri kosmetiikkasarjoista (hoitolat, tavaratalot, apteekit, ulkomaat, jne,) blogeihin hurahdin vasta pari vuotta sitten ja se oli menoa. ensin seurasin pääosin kynsi-aiheisia blogeja, sitten homma levis käsistä myös muuhun kosmetiikkaan ja kauneus-aiheisiin. minua kiehtoo estetiikka, värit, uudet ideat ja tuotekokeilut. blogeissa on se hyvä puoli, että ne voi pitää koneella ”varastossa”. lehtiä taas kertyy joka nurkkaan, kun niitä voi katsella moneen kertaan, eikä raaski heittää poiskaan. mutta vakaasti sekakäyttäjänä aion jatkaa edelleen. :)

  1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

   Tunnistan itseni. Jokaisessa muutossa kiroan ne raskaat lehtiniput, mutta luopuminen olisi vielä raskaampaa. :D

 5. Päivi sanoo:

  Ostan satunnaisesti naistenlehtien irtonumeroita, mutta blogit ovat minulle noin 99% tärkeämpiä. Nimenomaan se henkilökohtaisuus ja blogin kirjoittajan ”tunteminen” mieltymyksineen tekee blogien lukemisesta kiinnostavampaa kuin lehtien.

  1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

   Kuulostaa järkeenkäyvältä. :)

 6. Salla sanoo:

  Mä rakastan hömppäaikakauslehtiä! Kauneusjuttuihin suhtaudun varauksella, mutta lehdistä saa usein vinkkejä tulevista uutuustuotteista ennen kuin samoista tuotteista kuhistaan blogeissa. Lehdissä kiinnostaa lisäksi muotijutut, joita käsitteleviä blogeja en (enää) juurikaan lue. Joten molempi parempi ja sekakäyttö kunniaan :)

  1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

   Hah, mä sit taas skippaan aina kaikki muotijutut, koska en vaan jaksa kiinnostua. Tiedän suurin piirtein missä muotimaailmassa tällä hetkellä mennään, mutta toimitukselliset muotiartikkelit ovat yleensä niin korkealentoisia, etten saa niistä mitään irti. Paitsi hiljattain eräästä punk-artikkelista, koska löysin yhtäläisyyksiä työpukeutumiseeni. :D

 7. Elina sanoo:

  Ehdottomasti sekakäyttäjä! En voi vastustaa lehtihyllyssäkään otsikoita ” Vuoden 10 parasta kosmetiikkatuotetta” tai ”Syksyn kuumimmat meikkitrendit”. Catwalkien malleilla voi lehtien kuvissa nähdä ihanan övereitä meikkauksia. Blogeissa taas asioita käsitellään kiitettävän paljon perusteellisemmin. Toivon, että lehtien kauneustoimittajat ovat ihan yhtä innostuneita asiaansa kuin bloggaajatkin, mutta toki kirjoittajan persoona tulee blogeissa paremmin esiin.

  1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

   Muotikuvien överiys viehättää minuakin. Yleensä niissä kuitenkin on jotain sovelluskelpoista ja muotikuvameikin muuttaminen arkilookiksi on hauskan haastavaa. :)

 8. Sekakäyttäjä minäkin. Koska olemme juuri päättäneet aloittaa pienen säästökuurin kotona, joudun luopumaan lehtien ostelusta (ainakin nykyisessä mittakaavassa, meillä kun naisten-, sisustus- yms. lehtien lisäksi ostellaan myös sarjiksia). Mutta lohduttavana vinkkinä Petra, että niitä lehtiä voi myös lainata kirjastosta, pino kaupalla. Saat lukukokemuksen kohtisohvalla ja vielä ilmaiseksi (tai on se ilmaista niin kauan kuin muistaa palauttaa. t. nimin. hajamielinen kirjastonkuluttaja).

  1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

   Huh, onko varmaa tietoa? Mä olen aina luullut, että ne ovat siellä vain lukusalia varten, eivät lainattavaksi. Olet juuri mullistanut maailmani, mikäli näin on.

  2. JohannaW sanoo:

   Hei tarkennusta tuohon lehtien lainausmenetelmään. Uusinta numeroa ei ainakaan täällä päin voi lainata, mutta edelliset voi lainata joko 2 tai 4 viikoksi kerrallaan (osaa ”kuumimmista” lehdistä siis voi lainata vaan 2 viikkoa, osan ”ei niin kuumia” 4 viikoksi). Kannattaa mennä tekemään lähempää tuttavuutta ;)

   1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

    Ah okei, käyn paikallisessa lainaamossa tarkistamassa tilanteen. :)

 9. Ansku sanoo:

  Olen sekakäyttäjä mutta blogien lueskelun aloitin vasta pari vuotta sitten. Olen myös youtube-fani! Hahaa, joskus saattaa mennä koko ilta meikkivideoita katsellessa ja itseasiassa blogeistakin lempparit löytyy youtubesta, sitä ei tee myöskään helpommaksi, että Smart TV:llä pääsee videoihin käsiksi koska vain. Youtuben kautta voi myös mukavasti paeta yhden illan todellisuutta (kiirettä ja stressaavaa päivää), kun kuuntelee ja katselee lempparibloggarin viimeisimpiä ostoksia ja testauksia tai vaikka syksyn uutta smokey eye lookia. :D Välillä myös haen inspiraatiota sen kautta, olen MAC tyttö ja jos haluan tietyillä sävyillä tietyn lookin, niin youtubeen vaan esim. MAC Cranberry, niin johan löytyy hyviä vinkkejä! :)

  1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

   En tiedä miksi en itse pääse kiinni noiden videoiden katseluun, mutta jotenkin koen että ne saisivat olla todella mielenkiintoisia, että jaksaisin keskittyä niin intensiivisesti yhteen asiaan kerrallaan. Vähän aan deen ja hoon vikaa? Petriluden videoita joskus katselin, mutta se taitaa olla ainoa jonka osaan nimetä. Pitäisi kyllä ottaa pieni tutustumisretki videoiden maailmaan, ihan vaan harrastuksen ja sivistyksen vuoksi. :)

Ilahduta kommentilla!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.