Neuvoja meikkivoideostoksille

Luvassa kilometrijuttu, jota todennäköisesti silti päivittelen ja rukkaan pakonomaisesti myöhemmin lisää, sillä tämän päivän aihepiiriksi valikoitui hyvin laaja-alainen toiminto. Pistetään parasta ja aloitetaan. Mitä pitää ottaa huomioon meikkivoidetta valitessa? Tämä saarna on kirjoitettu siitä lähtökohdasta, että meikkivoiteen valinnassa on apuna myyjä, joka latelee pitkän listan kysymyksiä, mutta samoja asioita on toki hyödyllistä pohtia vaikka asioisi värivoidehyllyllä itsekseen.

Valitse ensin laatu. On tärkeämpää etsiä omalle iholle sopiva koostumus ja sen jälkeen miettiä oikeaa sävyä. Jos oikeasta laadusta ei löydy sopivaa sävyä, vaihda tuotesarjaa.

Laatua valitessa on otettava huomioon ihotyyppi. Onko ihosi pääasiassa kallellaan rasvoittuvaan vai kuivaan? Suunnilleen kaikissa ihotyypeissä on sekaihon piirteitä ja talvella lähes jokainen iho on pintakuiva, mutta lisäpiirteiden hallinta on helppoa hienosäätämällä pohjustustuotteita, kosteusvoiteita ja puutereita. Meikkivoiteen ominaisuudet kannattaa suunnata ihon päätyypin mukaan. Sekaihoinen voi miettiä, kumpi omassa ihossa häiritsee enemmän, kuivuus vai rasvaisuus? Tokikaan vain talviaikaan superkuivaksi heittäytyvälle iholle ei kannata syksyllä ostaa rasvoittuvan ihon mattameikkivoidetta, kun koko pitkä talvi on vasta edessäpäin, mutta noin niin kuin periaatteessa. Kuivuus ja rasvoittuvuus ovat piirteitä, joiden hallitsemiseksi meikkivoiteet yleensä suunnitellaan. Ne normaali-ihoiset, jotka eivät kärsi erityisesti kummastakaan ongelmasta, voivat valita meikkivoiteensa muilla perusteilla.

Mieti, millaisen lopputuloksen haluat. Seuraavan kysymyksen ratkominen vaatii muutaman lisävaiheen. Lopputulokseen vaikuttavat tuotteen peittävyys eli pigmenttisyys sekä se, millaiseksi se kuivuu. Peittävyys on hyvin suhteellinen kysymys ja riippuu täydellisesti jokaisen omasta näkökulmasta. Haluatko peittää jokaikisen pienen värieron vai riittääkö tavallisen tasainen ihonväri? Paljonko peitettävää on? Kokemuksesta voin sanoa, että moni liioittelee esimerkiksi poskien punoitusta suureellisesti, joten paljaalle iholle testaaminen on ehdottoman fiksua. (Uusi meikkivoide on ehdottomasti testattava kasvoille, eikä kämmenselkään tai ranteen sisäpuolelle, mutta rutisen tästä lisää myöhemmin.) Peittävyys on myös suhteellinen käsite tuotesarjojen välillä. Markettisarjan ’peittävä’ ei välttämättä vastaa ammattisarjan *peittävää*, kun kohderyhmä on eri. Myös se on hyvä muistaa, että peittävääkin meikkivoidetta voi levittää ohuelti ja toisaalta läpikuultavampaa voi kerrostaa ja tehostaa erillisellä peitevoiteella. Matta vs. kuulas lopputulos ovat mieltymyskysymyksiä ja säädeltävissä esimerkiksi puuterilla. Kuulaasta on helpompi saada matta, kuin matasta kuulasta. Karkea jako: Superrasvaisella iholla mattameikkivoide pysyy pidempään siistinä (jos unohdetaan tässä vaiheessa vielä kaikki pohjustustuotteet ynnä muut avittajat) ja kuivan ihon röpelöisyydet kätkeytyvät pieneen kuulauteen helpommin. Tämä ei ole kokonaisvalinnan kannalta superoleellinen kysymys, mutta kuitenkin seikka, joka voi kahden hyvän vaihtoehdon välillä kallistaa toiseen. Mattaisesta meikkivoiteesta voi esimerkiksi ihosta riippuen jättää puuterin kokonaan pois, mutta oikein kuulas ja kosteuttava meikkivoide saattaa ilman puuteria olla aavistuksen tahrivaa sorttia. Tämä on kylläkin täysin kytköksissä jokaisen yksittäisen meikkivoiteen ominaisuuksiin ja niiden käyttäytymiseen yksittäisellä iholla, joten älkää ottako näitä kiveen hakattuina totuuksina. Suuntalinjoja ja ehdotelmia siis.

Onko koostumuksella väliä? Meikkivoide voi olla esimerkiksi nestemäinen, vaahtomainenkiinteä nappi tai joko kiinteä tai irtonainen puuteri. Tämä on mieltymyskysymys, enkä pitäisi sitä kaikkein tärkeimpänä kriteerinä, ellet ihan välttämättä halua pitäytyä yhdessä tietyssä koostumuksessa. Toiset kokevat puuteripohjan nopeaksi ja näppäräksi, toiset eivät voi sietää edes mitään puuteriin viittaavaa. Rohkaisen avartamaan linjoja omien tottumusten ulkopuolelle. Hajontaa on myös koostumusten sisällä. Sama olomuoto ei automaattisesti takaa eikä tuomitse samaa tuntumaa.

Levitysväline voi vaikuttaa lopputulokseen. Jos haluat ehdottomasti levittää tuotteen  vain sormin, siveltimellä tai sienellä, huomioi se meikkivoiteen valinnassa. Itse neuvon mielummin opettelemaan paremman lopputuloksen tuovan tekniikan uuden meikkivoiteen myötä, mutta jos olet välineessäsi täysin ehdoton, huomioi se ostohetkellä. Muutamia lyhyitä ja ehkä vähän kärjistettyjä esimerkkejä. Juokseva, vesimäinen meikkivoide voi levittyä paremmin isolla hentokarvaisella siveltimellä kuin sormin. Kiinteä ja paksuhko meikkivoide ei välttämättä tottele sitä samaa isoa hentokarvaista sivellintä, vaan vaatii massansa vuoksi tiiviin sienen tai sormet. Isolla siveltimellä saa yleensä nopeammin valmista, mutta jos meikkivoide on oikein tuhti ja nopeastikuivuva, litteä synteettinen sivellin voi olla näppärämpi väline. Sieni käy melkein kaikkiin meikkivoiteisiin, mutta oikein ohutta meikkivoidetta menee sen kanssa turhaan hukkaan. Se on myös muistettava pestä tai vaihtaa riittävän usein, ettei se ala kerryttää epäpuhtauksia. Sormet käyvät monenlaiseen, mutta oikein rasvaisella iholla käyttäisin mielummin jotain muuta. Kannustan kokeilemaan erilaisia menetelmiä, sillä sama meikkivoide voi taipua yllättävän moneksi eri levitysvälineen myötä.

Paljonko olet valmis maksamaan? Myös hintaluokka vaikuttaa ostopäätökseen, sillä jokainen meistä rajaa mielessään budjetin, jonka sisällä meikkivoiteen on pysyttävä. Halvempaa hintaa ei kuitenkaan kannata maksaa tuotteesta johon ei ole tyytyväinen, eikä  toisaalta kalliimpaa hintaa vain brändin ja hienon pakkauksen vuoksi. Laadukas meikkivoide voi maksaa itsensä takaisin sillä että sitä kuluu vähemmän ja toisaalta, jos edullinen markettimeikkivoide toimii ihollasi moitteettomasti, ei ole mitään syytä vaihtaa sitä kalliimpaan. Tarkkaile meikkivoiteesi käyttöikää ja suhteuta se hintaan. Jos jokin meikkivoiteen ominaisuus tai esimerkiksi sen riittoisuus ei miellytä, on syytä lähteä purkkimetsälle.

Allergiat ja periaatteet. Nämä tulevat ehkä vähän hassusti listan loppupäässä ja yhteennidottuna, mutta en halunnut aloittaa tekstiä tällä, koska nämä rajoitukset ovat itsestäänselviä. Mikäli olet yliherkkä jollekin meikkivoiteissa käytetylle ainesosalle, tarkistat  tietenkin sen ensimmäisenä. Pelkkä herkkä iho on hankala käsite, koska jokaisen iho on herkkä tavallaan. Meikkivoiteet testataan huolellisesti ennen myyntiinlaskemista, mutta seula ei ole aukoton, koska jokainen iho on erilainen. Kun tunnet oman ihosi, tiedät minkälaisissa meikeissä se viihtyy. Toisten iho tukkeutuu helposti eikä siedä lainkaan silikonia, kuivaihoiset voivat puolestaan vältellä talkkia ja henkilökohtaisena esimerkkinä mainittakoon, että itse en (ainakaan talviaikaan) voi raivokuivalla ihollani käyttää mitään, minkä levittäminen vaatii työstämistä iholla. Samalla periaatteella voit seuloa haaviisi eläinkokeettomia, mineraalipohjaisia, vegaanisia tai vaikkapa suomalaisia tuotteita.

Älä luota sokeasti suositukseen. Tuoteviidakossa menee helposti hiljaiseksi, kun valittavana on sataa eri sorttia ja siksi tuntuu turvalliselta tukeutua tutun ihmisen suositukseen. Suosituksista ja puskaradiosta voi olla apua meikkivoiteen löytämisessä, mutta muista huomioida, että ihot ja mieltymysskaalat vaihtelevat. Jos ihotyyppisi osuu suosittelijan kanssa yksiin ja tiedät, että hänen käsityksensä kuulaasta/peittävästä/pitkäkestoisesta/täydellisestä on sama kuin omasi, noudata kaikin mokomin neuvoa ja kokeile löysittekö kenties yhteisen lempparin. Jos käyttöolosuhteet (esimerkiksi työ erikoisolosuhteissa, ilmasto, ihotyyppi, levitystapa tms.) poikkeavat kovasti sinun ja suosittelijan välillä, konsultoi myyjää. Voi olla, että sinulle paras tuote ei välttämättä ole  se sama. Pätee kavereiden lisäksi myös meihin bloggaajiin.

Meikkivoiteen ominaisuudet ovat hienosäädettävissä. Tähän viittasin ylempänä jo aiemmin. Iho käyttäytyy toisinaan epätavallisesti, eikä silloin ole välttämätöntä ostaa heti uutta meikkivoidetta. Peittävyyttä saa lisää peitevoiteella, mattaisuutta puuterilla, kuultavuutta ja kosteutta hohtotipoilla, pitkäkestoisuutta/tasoittuvuutta/levittyvyyttä pohjustusvoiteella ja hätätilanteessa tummempaa tai vaaleampaa väriäkin voi säätää lisätuotteilla. Yksi ja sama meikkivoide voi hiukan eri apuvälinein toimia sekä kiiltelevällä kesäiholla että kuivankorppuisella talvinaamalla.

Vaikuttaako pakkaussuunnittelu? Viimeiseksi ja vähäpätöisimmäksi jätin tämän. Kun meikkivoiteen valinta on pienestä kiinni, hassunkuuloiset yksityiskohdatkin saattavat vaikuttaa. Lasipullo on painava, irtonainen jauhemeikkivoide saa laukkuun auetessaan aikaan katastrofin ja tuubista ei välttämättä näe, paljonko on jäljellä. Mahtuuko rasiaan sieni tai vippa, kannatko päivittäin laukussa sivellintä, tarvitaanko peiliä?  Tottumis- ja mukautumiskysymyksiä.

Mistä voit joustaa? Jos ylläolevan listan läpikäyminen tuntuu ylitsepääsemättömältä eikä sopivia vaihtoehtoja jää jäljelle, voit miettiä mitkä ominaisuudet eivät ole välttämättömiä. Kävisikö sittenkin hiukan eri koostumus tai vaikka vähemmän peittävä tuote – tai kenties se peittävämpi, mutta kevyemmin levitettynä? Anna myyjän auttaa valinnassa. Kysy rohkeasti ne tyhmätkin kysymykset ja vastaa kiltisti niihin tyhmältä tuntuviin kysymyksiin.

Suunnittelin kirjoittavani tähän samaan syssyyn muutaman pointin oikean sävyn valinnasta, mutta jätetään se tämän novellin jatko-osaksi.

Saitko irti uusia näkökulmia tai oletko kenties täysin eri mieltä jostain kohdasta? Mistä, miksi?

Taustalla soi: Kevin Drew feat. Taryn Manning

13 Comments Lisää omasi

 1. Salla sanoo:

  Osuit asian ytimeen, mielestäni meikkivoiteen ostaminen on kaikista kosmetiikkatuotteista vaikeinta. Olen vasta tänä talvena herännyt kunnolla siihen, miten eri tavalla sekaihoni käyttäytyy eri vuodenaikoina. Lisäksi haaveeni ihon ulkonäöstä eivät ehkä ihan kohtaa todellisuuden kanssa.

  Sä saat joku kerta tulla mun kanssa meikkivoideostoksille, aaait? :)

  1. Aight! ;) Mä olen vasta tänä talvena havahtunut siihen miten todellisen vaikea tämä iho on. Ei ole kerta eikä kaksi, kun joku muukin on sen kimpussa ahertanut ja kiroillut. Mutta hissuksiin niitä keinoja löytyy. :)

 2. Tipi sanoo:

  Nuo kaikki ominaisuudet tässä vuosikymmenien aikana toki olen tiedostanut, mutta tuo lista on kyllä hyvä kenelle tahansa.
  Itselläni vaatimuksia on vain oikeastaan muutamia.
  1) Olen kalkkilaivan kapteeni, tarpeeksi vaaleata meikkivoidetta ei ole vielä löytynyt. :(
  2) Lätty on jos jonkin värinen, joten peittävyys on tärkeätä.
  3) Matta-nimikkeellä olevat meikkivoiteet ovat itselleni humpuukia. Omaan niin rasvaisen ihon, että vaikka lätkisin sementtiä nassuun, se kiiltää 5 min. kuluttua. Ei siis ole mitään tököttiä, joka kiillon estäisi, vaikka kuka valmistaja mitä vakuuttelisi.
  Eli näillä mennään, ei ole helppoa ei. :)

  1. Oi ei, kuulostaa siltä että olet kokenut meikkivoidemetsällä kovia. :) Oletko kahlannut läpi kaikkien näiden vaaleaa ihoa ymmärtävien merkkien valikoiman: MAC, Make Up For Ever ja Illamasqua? Ja kokeillut mattameikkivoidetta puuteripohjustuksella? Tosi ohuella värittömällä puuterilla voi painella kasvoille kerroksen ennen meikkivoiteen levitystä ja kiinnittää sen jälkeen uudelleen vielä puuterilla. Toimii vain kaikkein hienojakoisimpien puuterien kanssa, mutta jos sellaisen omistat, niin suosittelen testaamaan. :)

 3. N sanoo:

  Täydellisen meikkivoiteen ostaminen on kyllä hankalaa. Ja vielä kun iho on vähän sitä sun tätä päivästä ja tietysti vuodenajasta riippuen, alkaa joka aamu ”mistä tämä naama tänään voisi tykätä” –arpomisella.

  Itselleni suurimman ongelman meikkivoidemarkkinoilla luo kuitenkin sävy. Jostain syystä vain harvat kosmetiikkamerkit tuovat Suomeen reilusti keltapohjaisia sävyjä. Usein olen kulkenut myyjän perässä Stockan tai Sokoksen meikkivoidevalikoiman läpi vain kuullakseni, että haluamallani koostumuksella/lopputuloksella ei heiltä löydy sopivaa sävyä. Ja usein tätä kompataan lauseella ”kyllähän ne tekevät reilusti keltapohjaisiakin, muttei niitä tuoda Suomeen”. Ei ihme, että suomalaisten naisten kosmetiikan helmasynniksi mainitaan usein väärän värinen meikkivoide. Harva tavallinen kosmetiikan kuluttaja kuitenkaan jaksaa jahdata oikeaa sävyä ulkomailta tai nettikaupoista. Eivät siis kaikki suomalaiset ole punapohjaisia, vaikka maahantuojat näin uskovat :I

  Ja pahimpana on pakko mainita Lumene! Kuinka merkin kaikki tuotteet voivat olla niin punaisia!? Viimeisimmän ihmetyksen on aiheuttanut merkin puuteri sävyssä translucent, joka kuitenkin minun ihollani pilaa punaisuudellaan muuten oikean värisen pohjan. Osaatko muuten sanoa, kuinka sävyttömäksi sanottu translucent voi tehdä näin? Kyse on Lumenen valopuuteriksi tituleeraamasta Touch of Radiance -puuterista. Arvelen itse punaisuuden tulevan joistain valoa heijastavista osista. Ihme vaan kuinka ne voivat olla niin punaisia. Kyllähän vanhemmalla iholla punertavuus voi tuoda iholle terveen näköistä hehkua, mutta minä näytän possulta. Ja Lumenen vaalein keltainen sävy on sitten älyttömän tumma!

  Pahoittelut avautumisesta :)

  1. Mun silmään Suomessa on itseasiassa paljon enemmän keltapohjaisia kun punapohjaisia ihoja. Vaaleita, mutta keltapohjaisia. Vaaleus tietty aiheuttaa oman rajansa sille, minkälaisia sävyjä kannattaa valmistaa ja toisaalta ymmärrän että ne kellertävät suunnataan volyymiltaan vahvemmille markkinoille. Mutta on niitä keltaisiakin, kun sattuu oikeille apajille. :)

   Pinkin värittömän puuterin tarina on minulle mysteeri. Kuulostaa siltä, että olet jäljillä. Vaalealle iholle suunnattuja korostusjuttuja taitetaan kai usein mielummin kylmään kuin lämpimään, mutta harmi homma jos se värittömäksi tituleeratussa puuterissa häiritsee käyttöä. Tuus joku päivä juttusille, niin katsotaan keksisinkö tähän jonkun vaihtoehdon.

   Ja toistamiseen, kilometrikommentit ovat kivoja. :)

 4. mä olen siitä helppo ihminen että ostan meikkivoiteen aina kun on joku esittely.
  Tykkään ihan ylikaiken käydä pääSokoksella ja siellä on aina jostain meikkisarjasta kamppis. Menen suoraan myyjän luo ja sanon meikkivoide kiitos ja sitten verrataan, myyjä näyttää muutamaa ja kysyn mikä susta on paras ja sen ostan. Helppoa kuin heinän teko.
  Sen verran olen tahtia muuttanut, jos käyn kesken talvea reissussa ja naama onkin paluun jälkeen monta astetta tummempi, voin jopa heittäytyä vallan hulvattomaksi ja ostaa uuden meikkivoiteen ja käytän sen kesällä loppuun.
  Ja nämä nykyiset purkit ovat vielä ihan mielettömän riittoisia.
  Vuosi sitten ostin Clarinsin tai vst ja se kesti syksystä kevääseen. Nyt viime syksynä ostin jonkun halpismerkin ja siinä ei näy minkäänlaista vähenemisen merkkiä vieläkään, vaikka on jo helmikuu.
  Mä levitän suoraan sormella, joten 1 painalluskin riittää.
  Kesäksi ostin viime kesänä Lumenen tehtaanmyymälästä cc.tä tai bb.tä, en muista kumpaa ja siitä jäi reippaasti puolet käyttämättä, joten kun naaman väri tästä muuttuu, vaihtuu meikkivoide bb/cc.ksi.

  1. Varsinainen kosmetiikkamyyjän unelma siis! :)

   1. Itse työskentelen asiantuntijan tehtävissä ja voin kyllä sanoa mielipiteeseeni luotetaan hyvin paljon. Joten mielellään annan sen ammattitaidon asiassa joka ei ole omani myös muille vst tilanteessa.
    Ehkä mukana on huonoa tuuriakin, mutta tax freessä on usein käynyt niin että tarjotaan kalleinta tuotetta. Kyllähän kallimpi yleensä on halvinta parempi, mutta onko todellakin näissä aina hinta se paras mittari.
    Olen Sokokseen ollut lukuisia kertoa hyvin tyytyväinen, uskon vakaasti että siellä myyjä etsii sen mikä minulle on paras eikä sitä mistä on parhaat komikat.

    1. Tuo on ihan perusteltu näkökulma. :)

     Voithan kokeilla tax freessa seuraavan kerran mainita sanan ”keskihintainen” tai kertoa muutaman esimerkin niistä, mistä olet viimeksi erityisesti pitänyt – jos se vaikka kannustaisi myyjää suuntaamaan katseen koko valikoimaan.

 5. Niina sanoo:

  Meikkivoide, ah… Helena Rubinstein lopetti color clonestaan sävyni (11 porcelaine, mikäli oikein muistan), ja siitä alkoi (harha)retkeni meikki(voide)viidakossa. Ensin tulivat siis meikkivoiteet, sitten yksi kerrallaan mikä milloinkin… Tällä hetkellä ollaan menossa siveltimissä. Any way, joo ei helppoa oo. Täällä yksi kuivanassu, joka tosin viimeisen vuoden aikana löytänyt siihen ominaisuuteen oikomishoitoa (Biotherm serum in oil, Paula’s Choice…). Vielä alkuvuodesta piti ostaa (=ostin) Estee Lauderin Double Wear ( oli ne posket jotka piti saada peittoon) ja nyt ihmettelen miten saan sen käytettyä (no, sekoitan tuota öljyseerumia, eiköhän se siitä). Sen jälkeen on kertynyt muutama muu ja mieltymys mennyt kevyempään suuntaan. Itse asiassa meneillään on taas joku kriisi ja mikään sivellin ei nyt käy, vaan sormet vaan kelpaa, oli kyseessä mikä vaan… Mitäköhän seuraavaksi. Tarttis olla helppo, nopeasti (jonkinlaisella) siveltimellä levitettävä ja antaa tarunomaisen satunaaman… ;) Kaikkia muita vaatimuksia en viitsi listata, kun niistä joutuu kuitenkin joustamaan. Dior lanseeraa uuden Star -meikkivoiteen, sitä nyt on ainakin pakko kokeilla.

  1. Kuulostaa siltä, että taivas aukeaa vain kokeilemalla. Kerrot vaan myyjälle mahdollisimman tarkkaan mieltymyksistäsi ja testaat tarjottuja vaihtoehtoja. :)

Ilahduta kommentilla!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.