Plakkisotaan bambuasein

 

En voi väittää elämäntapaani turhan vihreäksi. Fakta. Luontoarvot kiinnostavat kyllä, mutta laajan mittakaavan toteuttamisesta ei meidän taloudessa voida puhua. Olen erittäin otollista riistaa hiilijalanjälkikeskustelussa ja omatuntoni pitää minut tietoisena valinnoistani silloinkin kun aihe mediassa unohdetaan hetkeksi. Haluan kuitenkin uskoa, että niillä pienilläkin valinnoilla on vaikutusta ja ajattelin jatkossa kantaa oman harjani kekoon – nimittäin polttopuukekoon.

Hammasharjat ovat muovia ja muovi ympäristölle myrkkyä. Mikäli toimit vallitsevien suositusten mukaan (jotka eivät ole missään tekemisissä hammasharjoja valmistavien yritysten tulostavoitteiden kanssa) ja vaihdat hammasharjasi uuteen joka kolmas kuukausi ja aina sairastamisen jälkeen, voisit halutessasi tehdä melko häiriinnyttävän laskelman siitä, paljonko se elinaikanasi tekee jätteessä. Tai perheesi elinaikana. Kylmiltään sanoisin, että siinä saattaa olla ihan varteenotettava haastaja muovisille kauppakasseille.

Asiat olivat paremmin ennen, sillä aikojen alussa hampipyykkiin käytettiin puuta. Sellaisenaan. Kun oksien pureksimisesta siirryttiin 1500-luvun Kiinassa keppiin jossa on harjakset, ollaan suunnilleen nykyisessä kehityspisteessä. Nyt niitä nimittäin taas saa.

Vaaleanviherpiipertäjää hivelevässä hammasharjassa komponentit ovat nopeasti kasvava puu sekä eläinharjakset. Varsia valmistetaan lähinnä pyökistä ja bambusta, mutta luonnonmukaiset harjakset ovat ymmärtääkseni pääosin sikapossua. Naskinkarvat ovat lihatalouden ylijäämää joka muutoin hävitettäisiin jätteenä, mutta kunnollisen puhdistuksen jälkeen harjakset ovat käypää valuuttaa hammasväleille. Mikäli ajatus sikamaisesta hammasharjasta ellottaa, löydät markkinoilta myös puuvartisia, tavallisilla muoviharjaksilla varustettuja legorasseja.

Kun täyspuinen plakkiase on käytetty loppuun, voit ruokkia sillä kompostia tai takkaa. Hintaa ekojordaneilla on jonkin verran, mutta onhan kauniin värinen puu myös mainio sisustuselementti kylppärissä, mikä ikään kuin yliajaa taloudelliset näkökulmat ja kruunaa investoinnin.

Naputa hakukenttään ’wooden toothbrush’ tai ’puinen hammasharja’, niin olet pienen askelen lähempänä luontoäitiä.

Kuvat: izola.com

Taustalla soi: Waldeck

One Comment Lisää omasi

Ilahduta kommentilla!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.