Meikkisivellinten pesu

Kun kasvoille ilmestyy pieniä näppyjä tyhjästä, on aika pestä meikkivoidesivellin. Tai ne kaikki, jos sen ekan ja tokan ja kolmannenkin pesua on jo lykätty muutamalla viikolla.

Luomivärisivellinten pesutiheydestä en ole tarkka, sillä puuterimaiset tuotteet eivät ala kasvaa höpöä kovin nopeasti. Meikkivoidesiveltimet sietäisi pestä useammin kuin kerran kuussa, mutta joskus laiskottaa. Laiskotus sitten näkyy kasvoilla epäpuhtauksina, kun edellisestä pesusta on kulunut riittävän kauan aikaa. Perjantaipyykkiin lykkäsin myös yhden puuterivipan, jota en ole tainnut pestä koskaan. Ygh. Eläinperheessä tiettyyn pöly-, karva- ja likapitoisuuteen tottuu, mutta koska muuta syytä röpelöiseen ihoon en keksi, eliminoidaan ensimmäiseksi meikkivälineistä kaikki ylimääräinen orgaanisuus.

Käytän sivellinten pesuun marseillesaippuaa. Se on harjaksille hellä, mutta tehokas puhdistustapa, joka ei maksa juuri mitään. Huuli- ja silmänrajaussiveltimet pyyhin jokaisen käytön jälkeen puhtaaksi kasvovedellä. Ei järin ammattimaista, mutta sitäkin kätevämpää. Kauaskatseisempi käyttäjä huuhtaisisi ne kunnollisella sivellinpesuaineella.

Pesen sivellinmerestäni pienen osan kerrallaan, jotta urakka olisi helpommin nieltävissä. Puhdas pyyhe laakealle alustalle, marseillekuppi lavuaarin reunalle ja töihin. Lorautan saippuakuppiin pienen tilkan kädenlämpöistä vettä ja pyörittelen sivellintä saippuapalan pinnalla kunnes se on kauttaaltaan vaahdossa. Jatkan pyörittelyä kämmenellä, lisään hiukan vettä, pyörittelen lisää ja lopuksi huuhtelen juoksevan veden alla. Jos sivellin tuntuu edelleen lähmäiseltä, saippuoin sen uudelleen ja haron harjakset läpi tyvestä alkaen sormilla selvitellen. Tärkeää on pitää sivellin koko pesun ajan harjakset alaspäin. Kun sivellin on puhdas, rutistelen varovasti ylimääräiset vedet pois ja lasken kuivumaan pyyhkeelle vaakatasoon.

Jos siveltimen nostaa pesun tai kuivatuksen aikana pystyyn, vesi valuu harjaksia pisin siveltimen varsiosaan. Kastuessaan harjasten kiinnityskohta saattaa höllentyä ja siveltimen ikä lyhentyy vuosilla. Samasta syystä puuvartisia siveltimiä ei tulisi koskaan kastella niin, että vettä pääsisi varren ja metalliosan väliin. Kasta pesussa siis ainoastaan harjakset, pyörittele kämmentä vasten hellästi ja kuivaa vaakatasossa. Jos sivellin tuntuu pesun jäljiltä kovalta, osa saippuasta on saattanut jäädä huuhtelematta.

Jos huulisivellin ei tunnu puhdistuvan, uita harjakset kämmenellisessä oliiviöljyä ja pese sitten huolellisesti saippualla. Öljykäsittely auttaa irrottamaan sitkeitä meikinjämiä synteettisistä harjaksista, mutta ei ole hyväksi luonnonkarvalle.

Kuivasta siveltimestä voi leikellä yksittäisiä harokarvoja kynsisaksilla, mutta harvenna harkiten ja tee se tarkasti tyvestä. Siilimittaan jätetyt harjakset heikentävät meikkikokemusta ikävästi. Jos siveltimesi vaatii paljon saksimista, saatat käyttää sitä liian ronskisti. Liiallinen harottaminen voi kieliä myös heikkolaatuisesta sidonnasta.

Toivottavasti te osaatte katsoa sopivan pesuvälin kalenterista, ettekä tarvitse meikäläisen näppyläindikaattoria. Reipasta perjantaita!

Taustalla soi: Cascada

Ilahduta kommentilla!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.