Hankintakatsaus 2013

Olen hillonnut meikkipöytäni takanurkassa pientä muovipussia, johon aina muistaessani sujauttelen kosmetiikkaostoksiin liittyviä kuitteja. Ihan kaikki eivät taatusti ole tulleet säilöön, mutta aimo nippu niitä silti oli. Viittaan usein itseeni kosmetiikkaintoilijana, -purkkifriikkinä tai jollain muulla asiaankuuluvalla lohkaisulla. Mitä se tarkoittaa käytännössä? Kävin läpi kuittipussin sekä luottokorttilin nettikauppatapahtumat ja osapuilleen tältä näyttää allekirjoittaneen ostosteluvuosi 2013. Suluissa linkkejä postauksiin vuoden varrelta.

Tammikuu:
Feelunique 32,50e
LookFantastic 37,40e

Helmikuu:
Cult Beauty 67,80e (mm. osa matkapakkauksista)

Maaliskuu:
MAC 61,90e (Archie’s Girls -tuotteita + tyhjä luomiväripaletti)
Cult Beauty 57,40e (Jouerin huulirasva + lisää Tay:n tuotteita)
Beauty Bay 15,20e

Huhtikuu:
MAC 109,50e (Archie’s Girls -tuotteita + peitevoidetta, kulmakynä yms. perusjuttuja)
Dior 29,90e (Jelly Lip Pen)

Toukokuu:
MAC 45,50e (Archie’s Girls -tuotteita JOO, EDELLEEN + luomivärinpohjustus)
Kiehl’s 28e (sampoo ja kosteusvoide – edelleen korkkaamatta, iik!)

Kesäkuu:
MAC 61,50e (geelirajaus + huultenrajaus + puhdistusöljy)
Päivittäiskosmetiikka 34e (Nivea + Thann + levityskinnas)
Make Up Factory 36,30e (keijupöly)

Heinäkuu:
Päivittäiskosmetiikka 35,70e (mm. turkoosit ihmeet)
Estée Lauder 30e (hirmu nätti luomiväripaletti, en ole raaskinut korkata vielä)
Kicks 23,90e (enimmäkseen Batistea)
+ reissuostokset Köpiksestä

Elokuu:
MAC 91e (2xhuulipuna + maskara + iso luomiväripaletti)
Päivittäiskosmetiikka 51,80e (mm. kaksi öljyä)
Beauty Bay 90,90e (suoristusrauta + huulipunapaletti)

Syyskuu:
MAC 97,50e (kimaltavia + palkintopaletti)

Lokakuu:
MAC 84,50e (RiRi + Rick Baker + Undercurrent)

Marraskuu:
MAC 34,50e (poskipuna + uusi ritilä luomiväripalettiin)
+ reissuostokset Tukholmasta, osat 1 & 2

Joulukuu:
MAC 42,50e (RiRi + maskara)
Chanel 46,50e (kimallepuuteri)
Deep Steep 61e

Yht. 1306,70e
(josta MAC 543,90e)

Auts.

Loppusummasta puuttuu koko heinäkuun Köpisreissulta sekä marraskuun Tukholmavisiitiltä kotiin kannettu purkkimassa sekä ainakin kourallinen kuitteja, joita en ole muistanut tallettaa. Onhan tässä harrastuksella hintaa. Alkuvuosi painottui selvästi etäshoppailuun, mutta muutoin olen saanut pidettyä nettihankinnat kohtuuden rajoissa. MAC-addiktioni ei varmaan tule kenellekään blogia pidempään lukeneelle yllätyksenä, mutta onhan tuossa hurja summa. MAC-osuudessa on myös paksu siivu säilykekosmetiikkaa, jonka olen ostanut keräilytarkoituksissa.

En tahdo laskea miten kauas ja miten hienoon hotelliin puolellatoista tonnilla viikoksi pääsisi, sillä vaikka tuo summa olisikin pois kosmetiikkateollisuudesta, säästöön nuo rahat eivät päätyisi. En koe tarvetta perustella rahankäyttöäni kenellekään muulle, mutta ihan vain tähän itselleni muistutukseksi merkittäköön (koska vähän alkoi tuo kuittirumba kuitenkin hikoiluttaa), että kosmetiikka on ainoa harrastukseni. En polta enkä tapaa syödä ulkona,  en juurikaan juo rahojani, en ostele vaatteita enkä sisusta ja lisäksi pidän kunniallisesti muonassa ja majoitettuna neljä eläintä sekä yhden puolituisen. Kosmetiikka on keinoni kanavoida arkea järjestykseen pienten elämysten kautta. Minä pidän kosmetiikasta. Ihan tosissani pidän.

Kuulostaako tämä ihan pähkähullulta? Tohtiiko joku muu astua esiin ja tunnustaa lukunsa? Seuraatteko te kosmetiikkakulujanne oikein ajatuksella? Onko tarkasta kirjanpidosta iloa vai tuleeko menojen kirjaamisesta murhe? Puhukaa nyt tai vaietkaa iäksi.

Taustalla soi: Sentenced

35 Comments Lisää omasi

 1. Heidi sanoo:

  Koko vuoden keräsin kaikki kuittini talteen, siis aivan kaikki, tarkoituksena kartoittaa kulutustottumuksiani, mm. kosmetiikan osalta, mutta koko raskaan syksyn stressattuani kaikenlaisesta, päätin viikko takaperin heittää jokaikisen kuitin pois, ja helpotuksen tunne oli suuri. Tiedän itse laskemattakin suurin piirtein mihin rahani käytän, ja itseni kuitenkin elätän ja laskut maksan, niin omapa on asiani mihin se raha menee. Paljon olisi petrattavaa, ja kokoajan yritän tapojani parantaa, mutta stressiä en viitsisi asiasta enempää ottaa. Mullakaan ei noita paheita juuri ole, niin samanlailla perustelen osteluani. Voisin toki pienehköä lainaani maksaa pois niilläkin rahoilla, mutta kun aina maksan minimiä isompia summia, niin saa kai sitä vähän itselleenkin hankkia? Uskoisin, että omat kosmetiikan lukuni jäävät jonkin verran sun summien alapuolelle, mutta ei varmaan montaa satasta.

  1. Toi laina on paha, se painaa aina takaraivossa. Mutta olisiko sitä niin kummoisesti onnellisempi, jos jokaikisen roposen laittaisi pankkiin? Loppusumma lyhenisi muutaman vuoden nopeammin, mutta arki olisi jatkuvaa kitsastelua. Kieltäydyn yhtälöstä.

 2. Sissi sanoo:

  Summa on suuri mutta paljon turhempaankin sen saisi menemään. Itse lienen laittanut kynsikamoihin menemään saman, en arvaa edes laskea.

  1. Tämäkin oli ensimmäinen vuosi, jolloin oikeasti jaksoin säilyttää kuitteja pidempään kuin kaksi kuukautta. Ehkä ensi vuonna voisi ottaa kulut vielä tarkempaan syyniin. Tiedä sitten, tekeekö sillä tiedolla mitään, mutta jos se vaikka materiaaliksi muistelmiin.. :)

 3. Päivi sanoo:

  Kuukausittainen kulutuksesi näyttäisi olevan vielä aika maltillista verrattuna minuun. :O En nyt ihan hirveästi törsää enemmän (luullakseni), mutta vähän kuitenkin. Nettikaupat ovat koituneet kohtalokseni viime aikoina, mutta alkuvuodesta pelkkään MACiin saattoi mennä 100e kuukaudessa ihan kevyesti. Kuitit _kaikista_ MAC-ostoksistani ikinä ovat ehkä viittä kuittia lukuunottamatta meikkipöydän laatikossa, mutta ei, en aio koskaan lukea niitä.

  Huh, nyt muakin hikoiluttaa vähän.

  Saan kuulla yllättävän paljon ihmettelyä ja jopa piikittelyä harrastuksestani. Viittauksia holtittomuuteen, materialismiin ja pinnallisuuteen. Loukkaannun siitä joka kerta, sillä ihmiset eivät tiedä mitä tämä harrastus merkitsee minulle, ja moinen ihmtettely kertoo myös siitä, etteivät nämä ihmiset tunne minua yhtään. Materialisti saatan olla, mutta pinnallinen tai holtiton, hohhoi. Pystyn silti nykyään ajatella, että pitäkööt mielipiteensä, tämä on minun valintani.

  Ohoh, mikä aamuinen avautuminen kahvikupin äärellä. Taisi kirjoitus osua ja upota :)

  1. Summan ”pienuuteen” vaikuttaa ratkaisevasti se, että tänä vuonna ylimääräistä valuuttaa ei ole lojunut ympäriinsä. Käytännössä melkein kaikki käteen jäävä tulee kannettua jollekin tiskille. Aloin juuri miettiä onko se säälittävää vai hillitöntä. Hillitöntä kai, niin kauan kuin lainat lyhenevät ajallaan ja kaikilla on ruokaa. :D

   Mun harrastuksesta ei kukaan piikittele, siippakin lähinnä osallistuu ja kannustaa, mutta sä teetkin eri lailla kunniallista työtä, josta pinnallisuus on kaukana. Mä saan ammattini kautta hyväksyviä hymähdyksiä varmaan aika paljon helpommalla.

   Tärkein pointti on kuitenkin tuo oman vastuun ottaminen. Minun rahani, minun valintani. Niin kuin Sissi sanoi, turhempaankin nuotioon saisi setelit lapioitua. :)

 4. Henna sanoo:

  Kiitos. Teksti oli kuin etähalaus. En ole yksin enkä ainoa kenellä harrastukseen/varmasti jonkun mielestä turhuuteen menee herkästikin koko kuun palkka vuodessa. Tänä vuonna pakosta joutunut karsimaan menoja aivan hirvittävästi, mutta edelleen se pieni palkinto hyvin säästellyistä kuukausista ei suinkaan ole ollut pizza tai bileilta vaan ihana kynsilakka (tai 3..) taikka luomiväri ym ’must have’-tuote :P Niillä jaksaa pitkälle ja ovat siksi ehdottomasti välttämättömyys sekä pakollinen paha.

  1. I feel you. :)

 5. smykki sanoo:

  Kuulostaa yllättävän tutulta. Itsellä summa oli vielä isompi, sillä en saanut eriteltyä kaikkia työjuttuja. Päivänvaloa se summa ei tule näkemään. Aloin silti miettimään, että omalla kohdalla olisi ihan järkevä rajoittaa kosmetiikan ostamista, vaikkei se raha suoraan menisikään säästöön.

  1. Muakin vähän jännittää, että potkaiseeko tämä pöydälle nostettu kissa jossain vaiheessa nilkkaan, mutta murheditaan sitä sitten jos niin käy.

   Surkuhupaisaa tässä summassa on ehkä se, että tämä on kohdallani se ”rajoitettu osto”. Eli pakolliset käyttötarpeet, muutama haksahdus ja lisäksi ne keräilyesineet. Niukemminkin voisi elää, mutta toistaiseksi mennään näillä.

   Ja niin kauan kuin kosmetiikka jollain lailla liittyy työhön, sen kuluttamista voi mielestäni moralisoida vähän pienemmällä äänenvoimakkuudella. Worry not.

 6. Salla sanoo:

  Jes, ihana postaus! Ja tiedätkö, mun silmään nuo kuukausittaiset summat eivät edes näytä pahalta. Toki yhteissumma on iso, mutta uskon, että itselläni menee kuussa enemmän kuin sulla! Ja mulla menee ihonhoitotuotteisiin (meikkien lisäksi) aivan järkyttäviä summia. Pidin joskus vuoden verran kirjaa KAIKISTA menoistani, ja se se vasta oli karua :D

  Mä nousen aika vahvasti puolustuskannalle jos joku arvostelee rahankäyttöäni. Niin kauan kun maksan laskuni ajallaan, hoidan asuntolainan ja koirilla on ruokaa, kellään ei ole asiaa tulla sanomaan, mihin mä saan rahani käyttää. Ja ne, jotka tietävät, miten paljon iloa ja valoa päiviini saan kosmetiikkaharrastuksestani, eivät koskaan kritisoi asiaa muutenkaan.

  Ihanaa, vaaleanpunaista kosmetiikkapäivää sinne Petra :)

  1. Toi kaikkien menojen kirjaaminen ei mulla onnistu ollenkaan. Olen niin joko-tai -ihminen, että kun yksikin päivä jää merkkaamatta, luovun koko projektista. Voit vaan kuvitella miten hyvin kaikki elämänhallintaprojektit aina sujuu.. :D

 7. JonnaH. sanoo:

  Mä en ole ikinä laskenut meikkiostoksiani. Pitäisköhän kokeilla ensi vuonna kuittisäilöä ja katsoa karmaiseva totuus sitten vuoden lopussa. :p

  1. Voishan se olla avartavaa? Mä koin helpoimmaksi tosiaan tuon 12kk kuittisäilön, ei tarvitse kohdata totuutta kuin kerran vuodessa. ;)

 8. Kiitos tästä! Sanoisin, että ei paha, mulla on ihan varmasti mennyt moninkertaisesti enemmän. Kaikki kampaajat ja kosmetologit vielä päälle, niin en halua edes ajatella, alkaa muuten heikottaa. :)

  Haluasin kyllä joskus nähdä sun koko MAC-kokoelman kerralla! Veikkaan, että olisin haltioissani. :)

  1. Mä en ole ihan varma, onko mulla riittävästi rohkeutta esitellä koko kokoelmaa. Ehkä joskus. :)

   Kampaajasta ja kosmetologista en tunne huonoa omatuntoa ollenkaan, koska ne ovat palveluja, joita pyörittävät suomalaiset yrittäjät. Jos on rahasta tiukkaa, käyn harvemmin, mutta en siltikään pode tunnontuskia.

 9. Tyttö ilman helmikorvarua sanoo:

  Joo nuo kuukausittaiset ovat aika pieniä, vaikka kokonaissumma alkuun isota näyttää. Mä hukkaan rahaa mm. ulkona syömiseen paljon enemmän, ei jää edes valokuvia muistoksi. :D

  1. Kiitos synninpäästöstä. :)

 10. En itse kuluta kosmetiikkaa tuota kyytiä, saati laittaisi noita summia siihen, mutta en tosiaan kummeksu valintojasi :) Itse huollatan kynnet kerran kuussa jo kymmenennettä vuotta putkeen, tuskin viitsin edes laskea paljonko kynsiini olen rahaa vuosien varrella laittanut! :)

  Itse kulutan ylimääräiset rahat matkustamiseen ja sisustamiseen. Pakko kuitenkin kysyä, että siinä missä mun tyynyliina kestää vaikka kymmenen vuotta käytössä, mites kaikki kosmetiikka…? Eikös ne tuppaa vanhenemaan, jotkut nopeastikin avaamisen jälkeen? Vai onko osa tosiaan vain keräysmielessä ostettu, ei käyttö?

  1. Joo, vanheneehan se. Puuterimaiset tuotteet säilyvät parhaiten, mutta esimerkiksi ripsiväriä vaihdan kyllä kahden kolmen kuukauden välein.

   Meillä kulutustavaraa ovat nimenomaan tekstiilit – eläinkuntamme ei kohtele niitä kovinkaan rakastavasti. :)

   Ja ne keräilytuotteet ovat tosiaan vain keräilyä varten, niihin en koske niin eivät myöskään mene pilalle. :)

 11. JohannaW sanoo:

  Minullakin nuo summat liikkuvat aika samoissa svääreissä, tosin joinain kuukausina on saattanut mennä jopa 300€ kosmetiikkaan kun ”kaikki” on sattunut loppumaan. Olen myös vuoden ajan seurannut kuinka paljon käytän kosmetiikkaa ja olen siitäkin hieman järkyttynyt. 10 tyhjää purnukkaa kun saattaa päätyä roskiin kevyesti.

  Meikäläisen uuden vuoden lupaus on olla ostamatta kosmetiikkaa turhaan. Olen päättänyt ostaa vain silloin, kun tarvitsen ja kuluttelen tulevan vuoden aikana pois säilössä olevia tuotteita.

  1. Kymmenen tyhjää purnukkaa kuukaudessa? Vuodessa? Vuodessa ei paha määrä, kuukaudessa jo messevä. :)

   Minäkin olen käytellyt vanhoja jemmoja hiljaksiin pois, nyt kun olen myöntänyt itselleni, että lisää kertyy..

   1. JohannaW sanoo:

    Hopsan, siis kuukaudessa parhaimmillaan (tai onko se pahimmillaan ;)) menee tuo 10 purnukkaa. Näemmä kannattaisi lukea vielä toisenkin kerran mitä kirjoittelee. :D

    1. Kuukausi oli mielessä (kuka muka pärjäisi kymmenellä vuodessa?), mutta ajattelin kuitenkin varmistaa. :)

 12. Piia sanoo:

  En voi sanoa mitään lohdullista omien summieni suhteen (se sinun syystäsi ostamani Pain IHANA kasvoöljy on mulle kallis), mutta periaatteesta diggaan sitä, että laittaa itselleen tärkeään asiaan paljon rahaa :D.

  Mitä toi keräily on? Siis kerro siitä tai oletko joskus aiemmin kertonutkin?

  Olin eilen elämäni ensimmäistä kertaa (anteeksi!) Stockan MAC-tiskillä. Tosi monessa tuotteessa luki SOLD OUT! Tulit mieleeni…

  1. Jos kirjoitat oikean sivupalkin hakusanakenttään ”keräily”, saat vähän osviittaa harrastukseni kieroista sivupoluista. :)

   Hih, joo siellä on meneillään Rihanna-huuma, mutta MINÄ osallistuin tällä kertaa vain sen meikkipussin verran. Nyt ei siis ole aihetta osoitella sormella. :)

   1. Piia sanoo:

    niin teen! Mitä tarkoitat ammattisi kuittaamisesta hymähdyksillä? Onko leipäpuusikin kosmetiikan parissa?

    1. No sanotaan että pelkästään seitsemän vuoden ura kynsimuotoilijana riittää karistamaan turhat vakavastiotettavuudet. Piireistä riippuen tietysti, mutta aika monen mielestä se on ns. huuhaa-ammatti. Lisätään siihen blogi, niin saan harrastella kosmetiikkani kanssa aika rauhassa. :)

     1. Piia sanoo:

      Ootko sä edelleen kynsimuotoilija? Täällähän on aika vähän ollut kynsistä sinä aikana, kun olen lukenut. Kyllä ihmiset jaksaa toisiaan dissata mitä ihmeellisimmistä asioista. Tuon alan (kauneusalan yleensä) ammattilaiset saavat niin paljon ilon ja levon hetkiä tuotettua asiakkailleen!

 13. Mohn sanoo:

  En pidä kirjaa kosmetiikkamenoistani. En pidä kirjaa muistakaan menoistani. Se menee mikä tulee. Yksinkertaista.

  En myöskään kauhistele kenenkään toisen käyttämiä summia harrastuksiinsa. Saatan todeta, että minä en käyttäisi jos kyseessä on juttu joka ei kiinnosta, mutta sehän nyt on sanomattakin itsestäänselvää, joten useimmiten jätän sanomatta.

  Mietin tuota yhdessä kommentissa mainittua kosmetiikan kulutusta. Minä kun en todellakaan _kuluta_ kosmetiikkaa sitä tahtia mitä sitä tulee hankittua. Varsinkaan värikosmetiikka ei ole minulle kulutustuote. Mikä ei tarkoita, etteikö sitä kuluisi, mutta en osta esim. jotain ihanaa luomiväripalettia jotta voisin _kuluttaa_ sen, vaan jotta voisin ihailla sitä ja käyttää sitä tarpeen ja mielitekojen mukaan.

  1. Tuo on hyvä huomio. Se kuluttamisen puuttuminen ehkä erottaa meidät fanaatikot peruskäyttäjästä. :)

 14. Me käytiin viime keväänä Amerikassa. Oltiin vajaa 3 vkoa ja rahaa paloi yht n 6000 e, sis lennot, auto, majoitukset, syömiset, pääsyliput, shoppailut. Ostin mm paljon joululahjoja. Helmikuussa tuleviin synttäreihin on lahja kaapissa, samoin keväällä juhlittaviin yo-juhliin mekko valmiina, muuten matkasta on jäljellä n 1000 kuvaa, paljon muistoja päässä sekä likapyykkinorillinen vaatteita.
  Niin kauan kun itse ostoksen kohde antaa enemmän kuin raha mitä käytät, olet hyvillä jäljillä. Varsinkin kun kaikki laskut tulevat maksettua.

  1. Komppaan! :)

 15. Juille sanoo:

  Mä en uskalla laskea. Tai halua. Monesti tutuilta saa kritiikkiä kosmetiikkaharrastuksesta, mutta sama se. Miksi matkustelu, sisustaminen tai taidekeräily olisi yhtään sen ylevämpi harrastus? :) Ja niin kauan kuin lapselle on tarjota katto pään päälle ja ruokaa pöytään, niin en ota vastaan kommentteja rahankäytöstä ulkopuolisilta. Nih. :D

  1. Samoilla linjoilla siis. :)

Ilahduta kommentilla!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.