Kestävä lakkaus kynsiin – näin teet sen ammattilaisen vinkeillä

Hiphei! Kauneusbloggaajien joulukalenterin kunniaksi paluu Viilankantoluvan juurille, vanhan ammattini eli kynsien pariin. Joulukalenterin eilinen luukku aukesi Miss Aria -blogissa ja huomisen luukun sisällöstä vastaa Maria Glow.

Kynsien lakkaaminen voi olla rentouttava harrastus, pakollinen paha tai neutraali askare. Palkitsevampaa siitä tulee, kun lakkaus kestää kynsillä pidempään kuin yhden tai kaksi päivää. Tässä  artikkelissa on koottu valikoima seikkaperäisiä niksejä kestävämpään lakkaukseen. Varaa vierelle kuppi kuumaa tai tallenna kirjanmerkkeihin myöhempää käyttöä varten. Luvassa on tuhti lukupaketti, joten kiireisille tein loppuun oman tiivistelmän.

Kohti kestävää lakkausta – kynsien hoito

Kestävin lakkaus syntyy hyvin hoidetuille kynsille. Mitä nopeammin otat päivittäiseen käyttöön laadukkaan kynsiöljyn ja kynsien lyhentämiseen sopivan viilan, sitä nopeammin ensimmäinen askel on otettu. Kynsiöljyn säännöllinen käyttö tekee kynsistä vettä hylkivät ja joustavat ja nämä ominaisuudet auttavat vähentämään lohkeilua, liuskoittumista, katkeilua, repeilyä ja värjäymiä. Säilytä kynsiöljyä paikassa, jossa viivähdät päivittäin: yöpöydällä, työpöydällä tai vaikka lämpimässä autossa. Levitä kynsiöljyä kynsille ja kynnen tyveen ja hieraise se iholle vastakkaisen käden ensimmäisillä nivelillä, niin voit jatkaa muita askareita puhtain sormenpäin. Kerran päivässä käytettynä tulokset näkyvät muutamassa viikossa.

Löydä omaan elämäntyylisi sopiva kynsien pituus. Mikäli kynnet ovat käyttöön ja hoitoon nähden liian pitkät, niihin kohdistuva rasitus ilmenee katkeiluna, lohkeiluna ja kärkien kulumisena. Mikäli kynsien kärjet ovat näkyvästi liuskoittuneet, liuskat kannattaa viilata kynnen kasvusuunnan mukaisesti hellin yksittäisin vedoin pehmeällä sienimäisellä viilalla.

Liuskoittumista ehkäisee kynsien oikea mitta, niiden hellä kohtelu (Älä koskaan käytä kynsiä työkaluina!), kynsiöljyn päivittäinen käyttö sekä kynsien lyhennys riittävän hienojakoisella (vähintään 240 grit) viilalla. Mitä isompi grit-luku viilassa on, sen hellävaraisempi se on.

Kestävän lakkauksen pohjatyöt

Varaa riittävästi aikaa lakkaukseen tekemiseen ja kuivatteluun. Käy etukäteen vessassa, varaa viereen vesilasi ja ajanvietteeksi puhelin tai lehti. Varmista, että valoa on riittävästi.

Tarkista kynsinauhojen siisteys. Mikäli kynsilakka levitetään kynsinauhan päälle tai se muutoin koskee ihoon, pysyvyys kärsii. Mikäli kynsinauhaa on kasvanut kynnelle, sitä voi varovasti työnnellä puutikulla taaksepäin. Huomioi kynsinauhan ja kynsivallin ero: kynsinauha on ohuen ohut, kuollutta solukkoa oleva läpikuultava kalvo, joka on kiinni kynnen pinnassa ja kynsivalli on elävää kudosta, joka suojaa kynnen kasvusta vastaavaa kynsiaihiota – tätä ei saa tuuppia, leikellä, nyhtää tai repiä. Mikäli kynsinauhoilla on taipumus kasvaa kynnen mukana, ota kynsiöljyn kaveriksi kuoriva kynsinauhavoide (esim. CND Cuticle Eraser), jonka säännöllinen päivittäinen käyttö pitää vallattomat kynsinauhat kurissa.

Varaa lähelle kaikki tarvikkeet: puhdistusaine, vanua tai kuitulappuja, värilakka, päällyslakka sekä kynsilakan korjauskynä tai ohut synteettinen sivellin, mikäli haluat siistiä lakkausta levityksen jälkeen.

Kestävän lakkauksen vaiheet

Puhdista kynnen pinta. Tämä vaikuttaa merkittävästi lakkauksen kestoon. Kynnen pinnalla on luonnostaan rasvaa ja likaa ja ne häiritsevät kynsilakan kiinnittymistä. Suosittelen ammattikäyttöön kehitettyä asetonia ja alkoholia sisältävää CND ScrubFresh -puhdistusainetta, mutta myös öljytön kynsilakanpoistoaine käy. Kun kynsien hoito on säännöllistä, kynnen pinnan väliaikainen kuivattaminen ennen lakkausta ei tee kynsille hallaa. Kynsien kosteustasapaino alkaa palautua noin 20 minuutin kuluttua puhdistuksesta.

Kun kynnen pinta on puhdistettu, älä koske kynsiin ennen lakkausta äläkä haro hiuksia tai koskettele kasvoja.

Vapaavalinnainen vaihe: aluslakka. Olen tottunut käyttämään CND Vinylux -lakkoja, joihin aluslakka jo sisältyy, enkä siksi käytä erillistä aluslakkaa. Joidenkin kynsilakkojen kanssa aluslakka parantaa lakkauksen kiinnittymistä ja häivyttää esimerkiksi kynnen uurteita. Aluslakka ehkäisee myös voimakkaiden sävyjen aiheuttamia mahdollisia värjäymiä, mutta tätä on mahdollista ehkäistä myös kynsiöljyn säännöllisellä käytöllä sekä oikealla poistotekniikalla.

Ravista värilakkaa huolellisesti. Kynsilakka sisältää pinnalle nousevia liuottimia ja pohjaan painuvia pigmenttejä ja näiden pitää olla levitysvaiheessa kunnolla sekaisin. Itse ravistan kynsilakkoja hauis ulvoen aina vähintään 5 sekuntia, glitterlakkoja triplasti pidempään.

Vaihe 1. Sulje kynnen kärki kynsilakalla
Ennen kuin levität lakan muualle kynteen, piirrä liki kuivaksi pyyhityllä siveltimellä sivuittainen veto kynnen kärkeen. Mikäli kynnet ovat pitkät, huomioi myös kärjen sivut. Jos kynnet ovat erittäin lyhyet, tee tämä vaihe nurinkurin: Käännä sivellin kynnelle väärin päin eli korkki kohti kynnen tyveä ja harjakset kohti kynnen kärkeä. Aseta kuivaksi pyyhitty sivellin kynnen kärkeen ja nitkuta harjaksia kärjen yli, niin että saat aikaan väripinnan kynnen kärkeen:

Vaihe 2. Aloita lakkaus kynnen keskeltä kohti kärkeä
Nosta sivellin pullosta. Pyyhi siveltimen toinen puoli kokonaan kuivaksi pullon kaulaa vasten ja jätä toiselle puolelle runsas väritippa. Aseta väritipan sisältävä sivellinpuoli kynnen keskiosaan, laske sivellin kynnelle, paina hellästi ja liu’uta sivellintä kohti kynnen kärkeä. Älä dippaa sivellintä uudestaan pulloon.

Vaihe 3. Lähesty kynsinauhaa
Jatka saman väritipan kanssa lakkausta jälleen kynnen keskeltä. Aseta sivellin kynnelle lähelle kynnen tyveä, paina harjaksia kynttä vasten niin että ne aukenevat leveäksi viuhkaksi, liu’uta viuhkaa taaksepäin kohti kynnen tyveä (lähelle ihoa, mutta niin ettei lakka kosketa ihoa) ja vedä lakka jälleen kohti kynnen kärkeä. Mitä lähemmäs ihoa pääset, sen kauniimmalta lakkaus näyttää, mutta varo koskemasta siveltimellä ihoa tai levittämästä lakkaa liian lähelle ihoa. Mikäli lakka koskee ihoon, ihon rasvaisuus heikentää lakkauksen kestoa.

Vaihe 4. Sivut
Käännä sormea aavistus oikealle ja lakkaa kynnen vasen sivu kynnen tyvestä kohti kärkeä. Hyödynnä siveltimen vasen nurkka, jonka kanssa pääset muotoilemaan lakkapinnan sivun. Jälleen: Varo koskemasta ihoa kynsilakalla. Käännä sormea vasemmalle ja lakkaa oikea reuna. Toista nämä vaiheet kaikkiin kynsiin.

Vaihe 5. Toinen kerros
Kynsilakka kuivuu nopeammin ja kestää paremmin, kun levität yhden paksun kerroksen sijaan kaksi ohutta. Toista kaikki lakkausvaiheet kärjen sulusta lähtien toisella lakkauskerroksella.

Vaihe 6. Päällyslakka
Päällyslakka suojaa väriä kulumiselta ja on olennainen osa kestävää lakkausta. Sulje lakkauksen kärki myös  päällyslakalla ja varmista että päällyslakka peittää värikerroksen kokonaan. Anna kuivua rauhassa.

Kynsilakan pysyvyyteen vaikuttavat myös
– Kynsilakan laatu
– Kynsien kokema rasitus
– Kynnen taipuisuus 

Varaa lakkaukseen ja kuivatteluun riittävästi aikaa, varmista että molemmat kädet on tuettu johonkin ja kokeile lakata kynsiä eri asennoista: toisille toimii paremmin perinteinen käsi pöydällä -menetelmä ja toisille lakkaaminen on helpompaa, jos sormenpäät käännetään kämmentä vasten, jolloin ne saa lähemmäs. Voit myös kokeilla puristaa kämmenessä hellästi jotain pyöreää, jolloin sormenpäät ja kynnet laskeutuvat ulottuvillesi kauniisti ja rennosti.

Lyhyt tiivistelmä teille, joita tekstimassa kauhistuttaa:

1. Hoida kynsiä päivittäin öljyllä
2. Puhdista kynnen pinta juuri ennen lakkausta
3. Sulje lakkauksen kärki jokaisella kerroksella
4. Älä anna kynsilakan koskea ihoa (koskee myös kynteen tarrannutta läpinäkyvää kynsinauhaa)
5. Levitä ohuita kerroksia
6. Käytä päällyslakkaa 

Lisää kynsiaiheista luettavaa löytyy muun muassa rakennekynsistä, luonnon kynsien hoitamisesta ja siitä miten parisuhteen epäileväisenkin osapuolen saa välillä yllytettyä mukaan harrastukseen.

Toivottavasti vinkeistä oli iloa!

15 Comments Lisää omasi

 1. Tuula sanoo:

  Hyviä vinkkejä meille kynsien repijille ja pureskelijoille.Uudenvuodenlupauksena teen lupauksen olla repimättä kynsiä.

  1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

   Kiva kuulla! Tsemppiä projektiin! :)

 2. Anneli sanoo:

  Tosi hyviä vinkkejä. Kiitos niistä.

  1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

   Kiitos paljon, mukava kuulla! :)

 3. Sisi sanoo:

  Heti lähtee kokeiluun tuo niksi, että lakkaa laitetaan ensin kynnen kärkeen. Olen vain sivellyt lakan kynnen kärjen yli ja joskus jopa lakannut kynnen altapäin. -Silloin harvoin, kun kynteni ovat kasvaneet pidemmiksi. Työni on sellainen, etteivät kovin paljon sormenpään ylin yltävät kynnen kestä lohkeilematta. Kesälomalla on kiva, kun kynsistä saa rakennekynnen näköiset! :)

  1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

   Hyvä, suosittelen sitä lämpimästi! Kun kärjen sulkee ennen muuta lakkausta, kärkeen ei kasaannu liikaa väriä vaan kokonaisuus pysyy mukana ohuena. Ilman kärjen sulkua lakkaus ei tosiaan kestä ihan yhtä hyvin.

   Mäkin nautin nykyään tosi lyhyistä kynsistä, vaikka ennen vannoin viisisenttisten stilettien nimeen. Vaihtelu virkistää! :)

 4. Kyllä tuli paljon uusia vinkkejä tälläiselle konkarillekin, kiitos siis tästä kattavasta postauksesta :)

  1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

   Hei loistavaa kuulla, kiitos! ✨

 5. mses sanoo:

  Kiitos vinkeistä! Olen yrittänyt sulkea kynnen aina lakkauksen lopuksi, mutta huonolla menestyksellä. Joko se on sotkenut tai jäänyt paakuksi, joka sitten repeytyy pois. Tunnen itseni hölmöksi, kun ei ole tajunnut sulkea kärkeä ensin. :D Ja ensi kerralla muistan töpöttää superkuivalla harjalla.

  1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

   Hyvä! Toivotaan että näistä on apua! ☺️

Ilahduta kommentilla!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.