Luonnonkynsien hoito

Makuja on monia. Pelkkä lyhennys kerran viikossa, ikuinen taisto lohkeilua vastaan, superpitkät sukkahousunpuhkojat, pikkutarkka koristeluharrastus, päivittäinen öljyäminen ja lasiviilaus… Toiset myslistä ja toiset riisimuroista. Alla muutamia juttuja, joilla voit vaikuttaa luonnonkynsien kestävyyteen.

Ensimmäinen ja tärkein neuvo: Kohtele niitä hellästi. Vältä teippien ja tahrojen raaputtamista, pakettien availua, korujen lukkojen niuhtomista, pöytäpinnan naputtamista ja muuta kynsiin kohdistuvaa mekaanista rasitusta. Tämä on kaikkein helpoin ja tehokkain tapa huomioida kynsiäsi. Myös viilaustekniikka on osa kynsiin kohdistuvaa kuormitusta, mutta siitä lisää jäljempänä.

Kynsien muoto ja paksuus ovat pitkälti perinnöllisiä ominaisuuksia. Paksuus ei kuitenkaan ole sama asia kuin kestävyys. Vaikka kynsi olisi luonnostaan miten tukeva tahansa, se lohkeilee ja liuskoittuu jos se on kuiva. Kuiva kynsi ei jousta, jolloin pienikin isku voi saada kynsilevyt irtoamaan toisistaan ja kynteen tulee vaurio. Toisaalta hyvinkin ohut kynsi voi kasvaa pitkäksi, jos se on sopivasti taipuisa.

Kynsiin saa eloa monipuolisella ruokavaliolla ja varmistamalla etenkin rasvahappojen, proteiinien ja veden riittävä saanti. Myös D-vitamiini ja biotiini tekevät kynsille mannaa. Kalsiumia kynsissä on vain vähän, joten kynsien kasvattamiseen siitä ei sellaisenaan ole apua. Laihduttaminen näkyy kynsissä.

Ruokavalion lisäksi kynsiä voi hoitaa ulkoapäin. Kaikki kynnet ja kynsinauhat nauttivat säännöllisestä öljyämisestä, mutta erityisesti se tulisi ottaa päiväohjelmaan jos kynnet katkeilevat tai siipaloituvat. Hiero öljy kynsiin ja kynsinauhoihin antaumuksella, sillä vilkastunut verenkierto tietää reippaampaa kasvuvauhtia. Samasta syystä kynsienpureskelijoiden kynnet kasvavat keskimääräistä 0,1 mm viikkovauhtia nopeammin. Epäreilua, eikö? Asemoi kynsiöljysi yöpöydälle ja sinnittele hereillä muutama lisäminuutti kynsihierontaa varten. Öljy saa yön aikana imeytyä rauhassa ja voit samalla sipaista sitä kuiviin kämmenselkiin tai kantapäihin. Muista öljytä kynsi myös alapinnalta.

Jos kynnet ovat joustavat ja ohuet, ne saattavat hyötyä vahvistavasta hoitolakasta. Vahvistavissa ja kovettavissa lakoissakin on ero, joten suhtaudu mainospuheisiin varauksella. Toisinaan kynsiä pyritään ”kovettamaan” käyttämällä kuivattavia ainesosia, mikä ei ole varsinaisesti satsaus tulevaan. Jos neljä lakkakierrosta tuntuu ajanhaaskuulta, aloita karsiminen ylimmistä kerroksista ja jätä mielummin pois päällyslakka. Aluslakan skippaaminen edesauttaa kynsien värjääntymistä (etenkin punaisten ja tummapigmenttisten lakkojen kanssa) ja vaikuttaa epäedullisesti lakan pysyvyyteen. Kun voit käyttää alimmaisena lakkaa joka em. hyötyjen lisäksi hoitaa kynsiäsi, ei ole mitään perustelua jättää sitä välistä. Jos kynnet kellastuvat aluslakasta huolimatta, vaihda aluslakkaa.

Jos haluat pitää kynnet ehjänä, lyhennä ne aina viilamalla. Leikkaaminen saksilla on kynsille melkoinen rasite ja siten yksi osatekijä lohkeiluun. Käytä riittävän hienoa viilaa, jonka karkeus on vähintään 240grit. Luku kertoo ”jyvästen” määrän neliösenttimetriä kohden ja mitä enemmän karkeita nystyjä mahtuu samalle alueelle, sitä pienempiä ne ovat ja  sitä hellempää on viilaus. Myös pehmustus tekee viilasta hellävaraisemman. Kun viila on riittävän hieno ja/tai pehmeä, voit viilata myös edestakaisella liikkeellä. Kaikkein hellin tapa on viilata lainkaan painamatta, sivuilta keskelle, veto kerrallaan ja viila hieman kallistettuna kynnen alle. Jos kynnen reuna jää viilauksen jälkeen repaleiseksi, voit nostella ylimääräiset pois viilaamalla kynttä alapinnalta kärkeä kohti, viila pystysuorassa. Jos kynnet vaativat radikaalia lyhennystä ja pelkkä viilaaminen tuntuu liian työläältä, lyhennä ensin pala saksilla ja viilaa sitten viimeiset millit niin että jokaisen kynnen pää tulee käsiteltyä viilalla.

Kynsilakanpoistoaineen valintaan ei luonnonkynsien kanssa tarvitse kuluttaa aikaa. Ensimmäinen puteli hyllystä ja se on siinä. Asetonilla, öljyllä vai pyhällä hengellä ryyditettyä? Valitse se, joka tuntuu tehokkaimmalta. Asetoni kuivattaa kynsiä, mutta jos kynsilakan vaihtaa noin kerran viikossa ja muuten muistaa öljytä kynsiä päivittäin, ei lakanpoistosta tarvitse potea huonoa omatuntoa. Asetonipitoisella poistoaineella lakka myös irtoaa nopeammin, eikä kynsiä tarvitse hautoa pitkiä aikoja.

Kynsien kiillottaminen kiillotusviilalla kannattaa jättää paksukyntisille. Kiillotusviilaus saa kynnen sileäksi ja nätiksi ja kiilto kestää kauemmin kauniimpana kuin kirkas lakka, mutta jokainen viilauskerta ohentaa kynttä. Jos haaveena on pitkät kynnet, jätä kiillottaminen väliin. Itse käytän kiillotusviilaa ainoastaan miehille. Poikakynnet ovat poikkeuksetta paljon rotevammat kuin tyttökynnet, eivätkä ne mene pikku jynssäyksestä miksikään. Kynsirajoitteisissa ammateissa hoito- ja elintarvikealalla kiillotusviila on oiva työkalu, kun lakan käyttö on kiellettyä.

Kynsinauhojen työntely ei ole kotioloissa tarpeellista. Amattilaisen tekemässä manikyyrissä kynsinauhat siistitään perusteellisesti, jolloin niiden omatoiminen ylläpito on helppoa. Erityisesti tulee välttää kynsinauha-alueen painelua, sillä kynnen tyvessä sijaitseva kynsiaihio saattaa ottaa kovista otteista nokkiinsa. Vaikutus näkyy kynnessä viiveellä. Monet kynsissä näkyvät ongelmat ovat saaneet alkunsa kynsiaihioon kohdistuneesta iskusta, mutta yhteyttä on vaikea hoksata, koska trauma tulee esiin vasta viikkojen päästä. Kynsiongelmista lisää juttua myöhemmin.

Tätä kirjoittaessani keksin muitakin erityishuomiota kaipaavia aiheita. Erikseen luupin alle pääsevät joskus tulevaisuudessa kynsiongelmien lisäksi ainakin kynsien lakkaus (alkeiskurssi), käsien kotihoito ja esittely omista luottotuotteistani. Ne jo jonossa olevat kaksi muuta kynsiaihetta rapistelen kuitenkin ensin alta pois. Toivottavasti tästä pätkästä oli jotain apua kynsirutiineihinne, vaikka osaisin varmasti selittää seikkaperäisemmin, jos olisi jokin konkreettinen ongelma johon pureutua. Kommenttiboksi on teitä varten auki, jos joku luonnonkynsiin liittyvä asia jäi askarruttamaan. Mietittekö muuten mitä niille tököteille siinä lautasella tapahtui? Ne imeytettiin kynsiin ja kämmenselkiin tässä kirjoitellessa.

 

Taustalla soi: Eppu Normaali

6 Comments Lisää omasi

 1. Taru sanoo:

  Entä jos lakka ei aluslakasta huolimatta kestä puolta päivää pidempään?
  En sentään enää kynsiä työkaluina käytä, mutta kyllähän ne koko ajan lilluu vedessä/ pesukoneessa/ pullataikinan/ vauvan p*skassa, ei näytä hyvältä ei :S

  1. Petra sanoo:

   Toi vedessä liottaminen on kyllä kynsilakalle turmiollista, mutta välttelepä sitä lapsiperheessä.. :/

   Käytätkö päällyslakkaa? Millaista?

   Suosittelen värilakoista valitsemaan jotain muuta kuin niitä 1 Minute Super Unbelievably Never Seen This Fast Dry -tyyppisiä lakkoja. Niiden tuotekehittelyssä on panostettu enemmän kuivumisen nopeuttamiseen kuin kestävyyden lisäämiseen, eivätkä molemmat ominaisuudet yleensä toimi samassa tuotteessa.

 2. anne sanoo:

  Kyllä, mulla kestää lakka siihen saakka kun otan pois.
  Aluslakka ,värillinen lakka ja päälle Mavalan pika kuivattaja.
  Hyvin pysyy ,vaikka kuukauden.
  Omistan kyllä todella paksut kynnet jotka kaartuu luonnostaan

  1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

   Kynsilaatu vaikuttaa lakan pysyvyyteen yllättävän paljon. Mitä jämäkämpi kynsi, sitä paremmin lakka pysyy. Kun pohja, johon lakka on kiinnittynyt ei ”liiku”, yksi lakkaan kohdistuva rasitus jää kokonaan pois. Nauti pätevistä lakka-alustoistasi! :)

Ilahduta kommentilla!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.