Valkoisia pilkkuja kynsissä – mikä avuksi?

Vanha uskomus väittää, että kynsissä toisinaan esiintyvät valkoiset pilkut johtuvat kalkin tai kalsiumin puutteesta, mutta todellisuus on toisenlainen.

Kynnessä näkyvät valkoiset pilkut ovat kynsilevyjen väliin jäänyttä ilmaa, mikä on seurausta kynnen tyven saamasta iskusta. Niitä ei ole välttämätöntä hoitaa mitenkään, mutta mikäli haluat häivyttää ne näkyvistä, lukaise taustoitus ja hoitovinkki alta.

Valkoiset pilkut kynsissä

Kynsitehdas eli matrix on kynnen tyvessä sijaitseva  ihonalainen tehopakkaus, joka tuottaa keratiinista muodostuvia kynsisoluja. Kynsisolut kulkevat ikäänkuin mankelin läpi, litistyvät levyiksi ja siirtyvät uusien kynsisolujen muodostuessa eteenpäin, jolloin muodostuu kynsipedin peittävä, kohti sormenpäätä kasvava kynsi. Mikäli kynsisoluja muodostava matrix saa iskun, kynsisolujen litistyminen häiriintyy ja kynsilevyjen väliin jää ilmaa, joka näyttää muutoin läpinäkyvällä kynnellä valkoiselta.

Herkkyys valkoisiin pilkkuihin on ymmärtääkseni osittain henkilökohtainen, sillä toiset saavat niitä pienistäkin sormiin kohdistuneista iskuista ja toisilla niitä ei tunnu esiintyvän juuri koskaan. Mikäli kynnen tyvi saa erittäin kovan iskun tai sitä kohtaa muu merkittävä trauma, kynnen kasvu ei välttämättä palaudu ennalleen lainkaan.

Itse sain kovan iskun kuvassa näkyvään etusormeen ja kuvan valkoinen pilkku on jo useita viikkoja vanha. Kun kynsi kasvaa, kynsilevy työntyy sekä eteen- että ylöspäin, joten aikanaan tämäkin valkoinen pilkku kasvaa kynnestä ulos.

Valkoisista pilkuista ei ole mitään haittaa eikä niiden esiintymisestä tarvitse huolestua, mutta ne voi tulkita merkkinä käsien mahdollisesti liian kovasta kohtelusta, mikäli työ- tms. olosuhteisiin on mahdollista vaikuttaa. Mikäli valkoiset pilkut haluaa häivyttää kynneltä nopeammin kuin kynnen luonnollinen kasvuvauhti sallii, voi avuksi ottaa kynteen imeytettävän keratiinin.

CND RescueRXx-keratiinihoito ja valkoiset pilkut kynsissä

CND RescueRXx -keratiinikuuri imeyttää kynteen keratiinia ja korjaa vaurioituneita kynsiä. Jojobaöljypohja kosteuttaa kynsiä ja edistää keratiinin imeytymistä. Lampaan villasta uutettu keratiiniproteiini kiinnittyy öljyn mukana kynteen ja kerrostuessaan korjaa kynnessä olevia vaurioita. Kun keratiiniöljyä sivelee kynsiin säännöllisesti, kynsissä olevat vauriot kuten valkoiset pilkut tai alkavat liuskoittumat korjautuvat ja kynnet muuttuvat vahvemmiksi. Öljyn kosteuttama ja keratiinin vahvistama kynsi ei katkeile, lohkeile tai liuskoitu yhtä herkästi kuin hoitamaton kynsi. Korjaava ja vahvistava vaikutus on mahdollista nähdä jo noin viikossa, mutta parhaan lopputuloksen saa, kun tuotetta levittää puhtaille ja kuiville (kynsilakattomille) kynsille kaksi kertaa päivässä noin neljän viikon ajan. Olen kuullut ja nähnyt melkoisia RescueRXx-tuhkimotarinoita, mutta parhaan myyntipuheen pitää tuote tuloksineen itse.

Huomioitava on, että tuotteen vaikutus ei ole pysyvä. Kynnen paksuus ja muut ominaisuudet kuten joustavuus tai jäykkyys ovat geneettisiä ominaisuuksia, joten uuteen kasvavaan kynteen ei ole mahdollista vaikuttaa hoitotuotteella. Keratiinikuurin pitkäaikaiskäytöstä ei kuitenkaan ole mitään haittaa, eli mikäli kynsiä haluaa pitää ilman kynsilakkaa ja vahvistaa tällä tuotteella, sen voi ottaa myös osaksi vakituista hoitorutiinia. Vältä keratiinin levittämistä iholle, etteivät kynsinauhat paksuunnu.

Valkoisista, iskujen seurauksena syntyneistä pilkuista ei siis ole mitään haittaa eivätkä ne kieli puutoksista ruokavaliossa, mutta mikäli niistä tai muista kynsivaurioista haluaa kotikonstein näppärästi eroon, suosittelen kokeilemaan RescueRxx-keratiinikuuria.

CND RescueRXx-keratiinikuuria voi ostaa kauneushoitoloista.

One Comment Lisää omasi

Ilahduta kommentilla!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.