Näppyvälttelyn teesit – vinkkejä epäpuhtauksien ennaltaehkäisyyn

Ihonhoidon ryhtiliike, osa ’pikkuvirheet’.

Ihoni on viime ajat ollut suhteellisen hyvässä kunnossa, mutta leukaan kerääntyy sitkeästi pientä näppyä. Niihin ei kenenkään maailma kaadu, mutta ajattelin haastaa itseni ja kokeilla, saisinko ne katoamaan kokonaan. Jos ne ovatkin kiinni jostain pikkuseikasta? Ihonhoidon perusrutiineissa uskon olevani selvillä vesillä, mutta kokosin itselleni muistilistan sellaisista purkkeihin liittymättömistä asioista, joilla saattaa olla vaikutusta yhteen ja samaan paikkaan ilmestyviin näppyihin.

Toivoisin tästä sillä tavalla virtuaalista listaa, että lisäätte ja korjaatte sitä mukaa kun hoksaatte puutteita tai keksitte uusia vinkkeleitä. Kootaan yhteinen muistilista kaikille rosoleuoille!

1) Kaikki leukaan nojailu pois. Huono, huono tapa joka on paitsi epäsuotuisa iholle, myös tylsää katseltavaa.

2) Kaulaliina pyykkiin kerran viikossa. Eikä kerran vuodessa, niin kuin on ollut tapana, köh.

3) Tyynyliina vaihtoon joka toinen päivä. Hätävarjelun liioittelua, ehkä, mutta kokeillaan.

4) Kasvopyyhe vaihtoon joka toinen päivä. Varakappaleita saa niin halvalla Ikeasta, että tämän kanssa on turha pihistellä.

5) Meikkipohjasivellinten pesu jokaisen käytön jälkeen. Työlästä, mutta testaamisen arvoista.

6) Ruokavalion fiksausta hiukan puhtaampaan suuntaan. Viherpiiputtajaa tästä majoneesinarkkarista ei tule, mutta jos vähän enempi tuoretta ja vähän vähempi mikrovalmista.

7) Kohdennettua ihonhoitoa leuan alueelle. Suomentuu siis niin, että vaikkei kuorisi mitään muuta, voisi entsyymivaahdot hieraista leukaan useammin kuin muualle.

8) Näpellyskielto. Ei yhtään puristettua mustapäätä, vaan jokaiseen pieneen kohoumaan sinkkipastaa yöksi. Se tehoaa julmetusti paljon paremmin.

9) Lisää vitamiineja ruokavalioon. Ainakin deetä ja jokaista beetä olisi hyvä saada nykyistä enemmän, ehkä pieni yleistarkastus noin muutenkin olisi kohdillaan. Lisäsinkkiä?

Siinäpä niitä tärkeimpiä. Keksittekö lisää aseita näppytaistoon? Saadaanko yhdessä kymppi täyteen?

– – – – –

Kommenttien pohjalta lisättyä:

10) Riittävä vedenjuonti. Joo, totta. Tän tarpeellisuudesta kertoi se, että unohdin edes ajatella koko vettä. Kiitos Elisa.

11) Iholle jätettävä salisyylihappo? Tämän perässä kysymysmerkki, sillä en ole koskaan tainnut pahemmin käyttää kyseistä tukkeumanräjäyttäjää. Ehkä uskaltaisin kokeilla leukaan, missä nahka on paksumpi kuin muualla. Kiitos Salla.

31 Comments Lisää omasi

 1. Mohn sanoo:

  2 litraa vettä päivässä. Ei haittaa, vaikka olisi 2,5.

  1. Mohn sanoo:

   Kappas, täällä olikin jo ehditty veden perään huudella. Mutta tarpeeksi suuren vedenkulutuksen merkitys ihon ulkonäölle ja tunnulle on mie-le-tön!

   Komppaan salisyylihappojuttuja, aivan ehdoton epäpuhtauksille. Mullakin on ohut iho mutta ihan hyvin olen pärjännyt noiden happojeni kanssa, kannattaa kokeilla. Mutta olla kokeilussaan pitkäjänteinen, alkuunsa todennäköisesti hieman hilseilee….

   1. Hilseilyä, iik! Vältän, väl – tän..! :D No, huh, ehkä. Mietitään. :) Millä sä hapotat?

    Joo, vettä. Joojoo. Muistan muistan.

    1. Mohn sanoo:

     Aloitin Paula’s Choicen hapoilla, tykkäsin tosi paljon siitä emulsiomaisesta tuotteesta ja sitä saa kahtena eri pitoisuutena, mikä on hyvä juttu (oikeasti aloitin kotitekoisella aspirinkuorinnalla, mutta sillä ei tullut mun mielestä yhtä selkeitä tuloksia). Eikä se iho välttämättä hilseile kun aloittaa varovasti. Mutta tulokset huomasi mun iholla ihan selkeästi, mustapäät väheni ja muutenkin iho muuttui heleämmäksi. Iho jopa pysyi hyvänä pidempään (mutta sitten tuli näitä elämäntaparemontteja sun muita jotka hetkellisesti romutti koko homman).

     Nyt olen ihan vaan kokeilunhalusta testaillut muitakin salisyylihappotuotteita mutta huomannut tässä matkan varrella, että ei mikään pysty ihmeisiin jos nassu muuten reagoi johonkin niitä näppyjä pukkaamalla eikä tajua mistä se johtuu. Siis esim. vaikka vääränlainen nassurasva tai tehoton puhdistus tms.

     No niin, nythän mä puhuin itseni tehokkaasti pussiin. ;-) Mutta siis, mulla esim. on suhteellisen pienet ihohuokoset, erityisesti nenässä ja leuassa ja siellä niitä mustapäitäkin eniten majaili. Salisyylihappokuorinta taitaa mulla olla ainoa keino pitää kotikonstein ne pienet huokoset suht puhtaina.

     Käytän myös ajoittain glykolihappokuorintaa ja siitäkin on ollut apua paremman ihon ylläpidossa. Sitä olen tilannut iHerbistä. Tosin musta tuntuu, että turvallisin aloitus näiden kemiallisten mömmöjen kanssa tapahtuu Paula’s Choicella, varsinkin jos on kuivahko iho ja erityisesti jos se on myös herkkä.

     1. Okei, kiitos! Myy tossa alla lupasikin toimittaa mulle kokeiluannoksen. Jänskää! Olen pikku hiljaa alkanut ymmärtää miten noviisi olen kaikissa näissä ihonhoidon erikoistempuissa. Onneksi on kokeneempia neuvomassa. :)

 2. Elisa sanoo:

  Vesi! Oon ainakin itse huomannut ihon kunnossa aina parannuksen, kun muistaa juoda sen 2-2,5 litraa vettä päivässä. :)

  1. Joo, hyvä! Vedenjuonti on ihan retuperällä. Pitää skarpata.

 3. Salla sanoo:

  Jep, 10) Vesi ja 11) Salisyylihappoa sisältävä, ihoon jätettävä tuote.

  Oon käyttänyt nyt kuukauden verran Cliniquen Mild Clarifying Toneria, ja en olisi ikinä uskonut sanovani, että jopa mun nassun mustapäihin se toimii! Suosittelen :)

  1. Oh? Mun iho on niin ohut ja hentoinen, että vähän aristan tätä vaihtoehtoa, mutta ehkä jätän sen kuitenkin hautumaan siltä varalta, että muut keinot eivät tuota tulosta. :)

 4. ZaZa sanoo:

  *hiippailee viemään kaulaliinat pyykkiin* Ihmettelin pari päivää sitten, että miten niskan/kaulan seudulle on ruvennut pukkaamaan näppyä, mutta joku liinanen on tosiaan kaulalla lähes joka päivä ja ihan heti ei tule mieleen, koska niitä on viimeksi pyykätty… Noloa! Ja vettä tosiaan pitäisi muistaa lipitellä, joskus voi mennä koko päivä, ettei tule juotua muuta nestettä kuin kahvia (mikä kai vaan lisää nestevajausta).

  1. Kyyllä kyyllä, pyykkiin vaan! :D

   Ja juu, kahvi on syntilistalla täälläkin. Pitäis aina muistaa juoda lasi vettä kyytipojaksi. Se vaan ei kavin jälkeen maistu järin hyvältä. :/

   1. Ipo sanoo:

    Tässä pitäisi itsekin skarpata. Mutta…. Pelottaa vaan kauheesti, että kivat kaulaliinat menee ihan pilalle pyykkikoneessa. Että värit haalistuu. Että ne kutistuu. Että ne värjää kaikki muut vaatteet riemunkirjaviksi. Mun tapana on aina leikata kaikista kaulaliinoista ne pesuohjelaput pois heti ensimmäiseksi, koska ne kutittaa niin pirhanasti joutuessaan kosketuksiin ihon kanssa.

    1. Nappaa pesulapusta kuva? Helppo tallettaa koneelle johonkin kansioon tai sähköpostiin. Tai sitten pesee kaikki käsin, haaleassa vedessä? Neuvoo nimim. ”Hanttarin paikalta on helppo ajaa” :D

 5. Sanlitun sanoo:

  Mä jätin juuston pois ruokavaliostani ja iho voi paremmin kuin koskaan. Pienestä se on joskus kiinni.

  1. Vai juuston? Hm. Mä huomaan että liian vähäkuituinen ja protskuntäyteinen safka saa mun ihon reagoimaan, mutta kiireessä sorrun silti toisinaan vääränlaiseen safkaan. Tars ryhdistäytyä tässäkin.

 6. Anna sanoo:

  Hei MSM-jauhe voisi olla kanssa hyvä! Ja tietenkin mun luottotuote: teepuuöljy. TBS:n versio on hyvä jos haluaa valmiiksilaimennetun.

  1. MSM:ää mulla olis kaapissa, en oo vaan rohjennut tutustua siihen vielä. Teepuuöljy on ehkä vähän liian hc-kamaa mun iholle, ainakin edellisten kokemusten perusteella. Mut toi MSM, siihen perehdyn lisää. :)

   1. Mohn sanoo:

    Mä olen teepuuöljyä käyttänyt sekoittamalla sen esim. seerumin kanssa yhteen. On toiminut varsin hyvin. Myös Aubreyn aloe vera-vesi (vähän geelimäinen) on aivan mahtava teepuuöljyn kanssa. Mulla on tällä hetkellä käytössä joku iHerbistä hommattu laventelin ja teepuun seos. Noitahan ei mun ymmärtääkseni edes suositella yksinään suoraan iholle vaan nimenomaan just jonkun kasvoveden, seerumin tai voiteen kanssa sekoitettuna. Ainakin siis noi ”oikeat” öljyt.

    1. Okei okei, lisää tietoa pukkaa!

 7. RipRap sanoo:

  Puhelimen putsaus kannattaa myös muistaa, sitä kun tulee räpellettyä aina ja kaikkialla ja sitten iskettyä naamaa vasten. Saattaa tosin vaikuttaa enemmän poskien näppyihin, mutta riippuu tietysti puhelimen ja naaman koosta…heh…

  1. Hei joo, tää oli hyvä! Fiksu huomio. Itsehän ostin just vedenkestävän puhelimen sitä varten, että sitä uskaltaa kunnolla pyyhkiä. :)

 8. Päivi sanoo:

  Lähes kaiken olen kokeillut, mutta ruokavaliossa olisi aina parantamisen varaa. Näppynaamojen kannattaa myös tsekata kaikkien käyttämiensä hormoni -ja lääkevalmisteiden haittavaikutukset. Itse pohdin tällä hetkellä erityisesti niitä.

  1. Mä osaan suoralta kädeltä luetella kuitujen puutteen sekä liian sokerin, kohtuuttoman suolan ja ylenpalttisen rasvan saannin. Sekä veden ja vitamiinien aliannostelun. No joo, onhan tossa jo.. :D

   Hormonivalmisteita mä en käytä, mutta mitä meinaat lääkkeillä? Perusburanaa vai jotain pitkäaikaisia?

   1. Päivi sanoo:

    Tarkoitan hormonivalmisteilla monia ehkäisyjuttuja, kuten vaikka hormonikierukkaa. Lääkkeillä tarkoitan nimenomaan pitkäaikaisesti käytettyjä, sairauksiin määrättyjä lääkkeitä. Se onkin hankalampaa, jos joutuu lääkärin määräyksestä käyttämään jotain näppyjä, tai jopa aknea aiheuttavaa lääkettä, johon ei löydy vaihtoehtoisia valmisteita.

    1. Joo, totta. :/

 9. Myy sanoo:

  Mmm, majoneesia..

  Löysin Paula’s Choicen muutaman millin näytepussin 1% BHA Lotionista. Oon kuivaihoisena käyttänyt sitä yhden purkillisen, tykkäsin kovasti. Tuon sulle testiin, kyllä tosta pikkupussista pelkkään leukaan käyttää varmaan viikon verran. :)

  1. :D

   Hei kiitos, kilttiä! Mä katson sulle jonkun vaihtarin. :)

   1. Myy sanoo:

    Ei sun tartte höpsö, toi on vaan tommoi minipussi :)

 10. Satu sanoo:

  Apua mä nojailen leukaan ihan liikaa! Ja leuka on mulla kasvoissa ainoa kuiva alue :o Pitää jatkossa kiinnittää myös noihin asioihin huomiota, mitä oot tonne listannut. Kohti parempaa ihoa!

  1. Joo, se vaikuttaa yllättävän paljon! Aina välillä läppään itseäni kädelle kun havahdun taas nojaavani kämmeneen. Vaikuttavan lisäksi yllättävän vaikeaa. :D

Ilahduta kommentilla!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.