Ennakon täydennysmaksu

Torstaita tupaan. Sallitteko pienen avautumisen? Henkeni saattaa tuoksahtaa hieman kuohuviiniltä mutta älkää antako sen häiritä – tänään juhlitaan pienen kapeikon takana häämöttävää parempaa tulevaisuutta.

Nyt kävi niin, että Lounais-Suomen tunnollisin veromaksaja on unohtanut tarkistaa veroprosenttinsa. Suorittajahikari on lipsunut lestistään.

Tämä asia piti hoitaa kuntoon jo elokuussa kun vaihdoin työpaikkaa ja hoksasin, että heppoisen freelanceverokortin pinnat eivät välttämättä piisaa. No elokuun alun ja joulukuun 17.päivän välillä sitten tapahtui jotain ja tarkistus jäi tekemättä. Tänään kaivoin koko vuoden palkkakuitit esiin ja laskin numerot tiskiin. Voiiiiii pasha.

Ei nyt mennä tarkkoihin lukuihin, mutta havainnollistetaan vuoden 2015 verovajetta sillä, että koko joulukuun vielä maksamaton palkka hupenee siihen, etten ensi joulukuussa saa eteeni kuolettavia mätkyjä. Siis koko tämän kuun palkka siirtyy suoraan verottajalle.

Tyhmä. Se oli ensimmäinen sana, joka tuli mieleen. Tyhmä, tyhmempi, minä. Laiska, tyhmä ja saamaton – suoraan Putron suusta. Tiedän, että veroja on järkevää maksaa ennemmin vähän liikaa kuin yhtään liian vähän – mutta silti en saanut aikaiseksi tarkistaa oman tulotason ja veroprosentin suhdetta ennen kuin oli liian myöhäistä.

Mikäli maksan viivan alle jäävän miinusveron ennen tammikuun loppua, vältän korot. Mikäli maksan viivan alle jäävän miinusveron ennen tammikuun loppua, en voi ostaa joululahjoja.

Kivasti pelattu.

En oikeastaan osaa edes pyytää tähän mitään kommentteja. Surkutella on ainakin ihan turha – verovaje on selvä merkki siitä että töitä piisaa ja että sillä saralla on kaikki raiteillaan. Ja jos aikuinen, päällisin puolin toimintakykyinen ihminen ei saa aikaiseksi, sääli on väärä väline. Mutta jos vaikka kepeän ystävällisessä hengessä, oletteko te enemmän veronpalautus- vai mätkyleirissä? Miksi?

12 Comments Lisää omasi

 1. sari sanoo:

  Sain isot mätkyt vuonna 2005 ja sitä kokemusta en halua toistaa, joten ymmärrän sun tuskan tosi hyvin. Koska tuloni vaihtelevat hyvin paljon sekä kuukausittain että vuositasolla, vuoden aikana mulla ehtii olla yleensä 3 pidätysprosenttia. Sen verran tarkkaan niitä säädän, että yleensä saan palautusta 50-100 euroa vuodessa. Nyt meni pikkasen huonosti viimeinen ennuste, joten veroa meni vähän liikaa joulukuussa, joten ensi vuonna on enemmän palautusta kuin yleensä. Harmi, että jouduit Mätkytilille, se on persiasta, mutta positiivista se, että tulonmuodostus on hyvässä hapessa! Ja mun mielestä saa hetken maata tulessa ja vierailla Pity Cityssä. Ei aina tarvii olla niin täydellinen. Kunhan on enimmän aikaa :-D

  1. Ha, ihana, ”Kunhan on enimmän aikaa”! <3

   Mä olen aina ollut palautuksia saavassa leirissä. Parhaana vuotena kun oli vähän haparointia yrittäjyyteen liittyvien ennakkoverojen kanssa, sain palautuksia kolmen kuukausipalkan verran. Sitä seurasi hieno ja ylätkylläinen alkuvuosi, mutta toisaalta edeltävä vuosi kyllä kituutettiinkin poskihampaita pureksien.

   Kierin tässä harmissani nyt hetken ja sitten ryhdistäydyn ja alan tilittää saatavia Karhu-V:lle. Saman loppusummanhan tässä maksaa, himpun lyhyemmällä aikataululla vaan. :)

 2. PlusMimmi sanoo:

  Minulle pamahti isot mätkyt tänä vuonna. Koska eihän sitä ihminen tajua, että niitä ennakkoveroja olis hyvä nostaa, jos tekeekin yhtäkkiä nelipäiväistä työviikkoa kaksipäiväisen sijaan… No… tänä vuonna taitaa olla sama edessä, työpäivät kipusivat syksyllä viiteen ja ennakkoverojen määrä on ennallaan (siis tammikuisesta, sain sentään nostettua niitä siihen). MIKÄ NÄISSÄ VEROASIOISSA ON NIIN VAIKEETA HOITAA?! Nyt otan puhelun HETI Verottajalle ensi vuoden osalta! Kiitos siis tästä tekstistä!

  1. Nii, mikä on! Ja varsinkin silloin, jos puhelinsoiton päässä on sukulainen, joka on koko ikänsä ollut verottajalla töissä… :D Ihan hirveetä, sain elämäni puhuttelun eilen kun soitin ja itkin puhelimeen. Saan kuulla tästä lopun ikääni. :/

 3. Kikaltsu sanoo:

  Damn. Yrittäjän verojutut on varmasti haasteelliset saada kohdalleen… muistan itse kuinka ärsytti opiskelijana kun en tajunnut tilata uutta verokorttia, oletin, että se kotiin tullut riittää, olihan siinä tulorajaa reilusti – no mätkyjä tuli…
  Onhan nitä palautuksia kivempi saada, mutta eräs ystäväni ottaa harkittuja mätkyjä, sehän on tavallaan korotonta lainaa valtiolta. :)

  1. Niin, no kukin tavallaan. Mä en vaan kertakaikkiaan pysty venymään tähän mätkyasiaan, oon AINA hoitanut verotusasiat yläkanttiin ja saanut palautuksia. Vaan eipä ne tosiaan tästä mätkyiksi muutu jos saan raavittua rahat kasaan ennen tammikuun loppua, puuuuh.

   No, tuulta päin. :)

 4. TeijaH sanoo:

  Kuulun aivan harkitusti toiseen leiriin! Jos saan paljon palautusta, se tietenkin tarkoittaa, etten ole osannut ajatella enkä suunnitella. Minusta on aivan älytöntä maksaa ylimääräistä veroa, jonka valtio sitten joskus armollisesti palauttaa tilit laskettuaan… Juu ei, haluan maksaa jonnekin sinne tarpeeksi lähelle ja sitten viimeiset sataset mätkyinä. Silloin homma menee nappiin! =)

  Läheiseni ilakoi saavansa liki tonnin palautusta ikään kuin se olisi jokin lahja valtiolta. Ja minä pyörittelen silmiäni… huhhuh. 8-/

  1. Siis täysin päinvastainen taktiikka! Mulle korkeampi veroprosentti on kivuton tapa säästää rahaa, palkasta en koskaan saa mitään siirtymään sivuun. :)

 5. pauliina sanoo:

  no toki kivampi saada palautuksia kuin maksella mätkyjä. senpä vuoksi nostan veroprosenttiani aina alkuvuodesta sen verran, että varmaan piisaa ja mieluummin menee vähän ylikin. mukava sitten joulukuussa käytellä palautussataset vaikka jouluhömpötyksiin. tälläisenä kk-palkkalaisena on tietysti helpompi ennakoida tulevat tulot ettei pääse tuollaisia ikäviä vahinkoja sattumaan.
  jotkut taas ajattelee saavansa ”ilmaista lainaa” valtiolta maksaessaan liian vähän veroja mutta onhan se tuskattomampaa maksaa joka kuukausi ihan vähän enemmän mitä ei edes huomaa ja saada joulukuussa takaisin rahaa. :)
  ja vaikka et sääliä kerjännytkään niin olen kyllä harmissani puolestasi, että noin ikävästi pääsi käymään. :(

  1. Samaa mieltä. Tähän asti olen erheettä toteuttanut tätä taktiikkaa mutta tänä vuonna huomio vaan kertakaikkiaan herpaantui. :(

   Saman kokonaissummanhan tällä tämänvuotisella tavalla maksaa kuin koko vuonna, mutta ikävämpihän se on rykäistä kasaan kuukaudessa. Itseaiheutettua silti.

 6. N sanoo:

  Meidän taloudessa alkaa nyt heti joulun jälkeen ensi vuoden palkkojen arviointi ja prosentin rukkaaminen. Molempien tulot nyt sillä tavalla hankalasti laskettavissa, että parempi ehkä laittaa reilusti yli, kun maksaa jälkikäteen sydämmen tykytyksiä aiheuttavia summia. Tämä tosin oma kantani, mies yirtti minulle sanoa, että kyllähän se voi mennä tuolla lisäprosentilla. Huh mikä asenne! Yritän vielä valaista herraa verottajan saloista, josko hän kuitenkin kääntäisi kelkkansa.

  Kerran maksoin mätkyjä ja sydän itki verta. Oli opiskelijan pussista hankala nyhjästä. Ennemmin palautuksia! No olenkin ikuinen varmistelija, mielummin liikaa kuin liian vähän :)

  1. Sama täällä, toinen nimeni ei tosiaankaan ole Riski. :D

Ilahduta kommentilla!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.