Kuulaan kaunis – korealainen ihonhoito

°Sisältää mainoslinkkejä

Luonnonkosmetiikan airut Katja Kokko on profiloitunut kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja luonnollisen kauneuden äänitorvena. Kun kuulin Katjan julkaisevan kirjan korelaisesta kosmetiikasta, pysähdyin miettimään näiden kahden teeman yhdistämistä. Korelainen kosmetiikka on tunnettu tehokosteutuksesta ja lasimaisen kuulaan ihon tavoittelusta, mutta luonnonkosmetiikka sen länsimaisessa merkityksessä ei ole Koreassa millään tavalla erityisasemassa. Sain Kuulaan kaunis – korealainen ihonhoito -kirjan lainaksi ystävältä ja lukaisin sen sunnuntain aamukahvin lomassa uteliain mielin.

Kirja: Katja Kokko Kuulaan Kaunis

Kuulaan kaunis esittelee korealaista ihonhoitoa kiinnostavasti, lempeys edellä. Kirjassa käydään läpi ihonhoidon vaiheiden perusteet, keskeisiä termejä sekä Katjan erikoisalaan kuuluvia luonnollisia ainesosia ja niiden käyttötarkoituksia. Jäin kaipaamaan syvempää perehtymistä aihealueisiin, mutta toisaalta pintapuolisempi taso palvelee varmasti paremmin aloittelevaa ihonhoitajaa, joka ei halua uppoutua asioihin oppikirjatasolla. Kauneuden parissa työskentelevälle ammattilaiselle kirja tarjonnee uutta tietoa juuri luonnollisten raaka-aineiden kattavan listauksen osalta, mutta tähän liittyy myös riski, johon palaan tarkemmin alempana.

Kirja: Katja Kokko Kuulaan Kaunis - kasvohierontaohjeet

Pidin erityisesti kuvallisesta ja seikkaperäisestä kasvohierontaohjeesta, kannustuksesta lempeän ja itselle sopivan ihonhoitorutiinin löytämiseen sekä ihonhoidon vuosikalenteri -ajatuksesta, mutta huomio kiinnittyi myös ristiriitaisuuksiin sekä voimakkaaseen vastakkainasetteluun luonnonkosmetiikan ja synteettisen kosmetiikan välillä.

Kirja: Katja Kokko Kuulaan Kaunis

Luonnonkosmetiikka ja synteettinen kosmetiikka ovat ajankohtaisesti pinnalla Nenan loistavasta postauksesta alkaneen kalabaliikin jälkeen, jossa kuppikunnat ovat ottaneet melko rumiakin aseita käyttöön vastapuolen dissaamiseksi. Erityisesti paheksun viime päivien keskustelussa asennetta, jossa alkuperäiseen tekstiin ei viitsitä edes perehtyä, koska sen kirjoittaja on käynyt akryylikynsikoulutuksen, eikä siksi voi tietää tai sanoa luonnonkosmetiikasta tai sen ympärillä riehuvasta paatoksellisesta julistamisesta mitään. Jokainen Nenan artikkelin lukenut ymmärtää kyllä, että kyseessä ei ollut kannanotto puolesta tai vastaan, vaan harvinaisen tasapainoinen ja neutraali katsaus siihen, mitä luonnonkosmetiikka vs. synteettinen kosmetiikka – nokittelussa oikeasti kannattaa huomioida. Linkkaan tähän vielä Elsan postauksen, joka käsittelee luonnonkosmetiikan suosimista vähän rauhallisemmalla otteella, vaikka parabeeniasiasta en olekaan samaa mieltä. Tiesittekö muuten, että markkinointiväittämä ”parabeeniton” on pian liittymässsä EU:ssa kiellettyjen markkinointiväittämien listalle, sillä ei ole suotavaa markkinoida tuotetta kosmetiikkakäyttöön turvalliseksi todetun ainesosan puuttumisella? (Lähde: Teknokemian yhdistys ry, sis. linkki EU:n komission dokumenttiin vuodelta 2017.)

kuulaan_kaunis_ihonhoito_kirja_katja_kokko

Takaisin kirjaan. En tiedä miten tämän nyt muotoilisi nätimmin, mutta henkilökohtaisesti koen, että on vahingollista väittää, että aurinkosuojaa tarvittaisiin vain tiettynä aikana vuodesta tai tietyssä ympäristössä, kuten heijastavan vesistön äärellä. Aurinkosuoja on kosteutuksen ohella tärkein ihon vanhenemista ja vaurioitumista ehkäisevä tekijä, eikä sen käyttöä pidä laiminlyödä edes näillä pohjoisilla leveyksillä. Aurinkosuoja kuuluu iholle ympäri vuoden, varsinkin mikäli käytössä on entsymaattisia kuorintoja, kuten kirjassa suositellaan.

Kirja: Katja Kokko Kuulaan Kaunis - ihonhoito

Kuten Katja kirjassaan myöntää, ihonhoidon tärkein tehtävä on ennaltaehkäistä ongelmia. Itse koen, että aurinkosuojaa kaipaavat myös ne ihot, jotka eivät ole ”taipuvaisia pigmenttiläiskiin”, sillä pigmenttiläiskät (niin pieni esteettinen haitta kun ne syvempien aurinkovaurioiden rinnalla ovatkin), ilmestyvät äkisti, yllättäen ja erittäin vahvasti pyytämättä. Aurinkosuojan käytöllä on mahdollista ehkäistä kierre pigmenttiläiskien vaalentamisen ja peittämisen vuosikierrossa, sillä niitä voi ilmestyä kenelle vain. Etenkin raskaana olevien ja imettävien on tärkeää olla tietoisia hormonien ja auringon yhteisvaikutuksista ja käyttää aurinkosuojaa aina, mikäli pigmenttiläiskien ilmestymistä haluaa välttää. Yst. terv. nimim. Kierteessä itsekin -86.

Toisaalla kirjassa muistutetaan, että aurinkosuoja kuuluu korelaiseen ihonhoitoon aina, joten jäin lukijana epäröimään, kumpi näistä on lopullinen kanta – vuosikalenterin mukainen kausittaisuus vai se, että iho on korealaisittain suojattava auringolta aina.

Kirja: Katja Kokko Kuulaan Kaunis - ihonhoitokalenteri

Jäin miettimään myös mainintaa korealaisten tuotteiden pienistä pakkausko’oista, sillä itse olen pääsääntöisesti törmännyt lähes pelkästään suuriin pakkauskokoihin, joille länsimaiset millilitrat kalpenevat. Toki korealaiseen ostoskokemukseen kuuluu antelias, runsaan kokoisten tuotenäytteiden jakelu, joten siinä mielessä kokeilunhalu ehdottomasti kuuluu korealaisen kosmetiikkakäyttäjän ominaisuuksiin. (Henkilökohtaisesti tuntuu hassulta sanoa, että Koreassa joku tekee näin ja ajattelee noin, ihan niin kuin olisin siellä itse käynyt asian kaikkien korealaisten puolesta toteamassa, mutta kyseessä on nyt tähän aihepiiriin kuuluva tyylilaji, joten sillä mennään.)

Mielenkiintoinen ja kattava katsaus luonnollisiin raaka-aineisiin pitää sisällään sävyriskin, jonka haluan nostaa esille. ”Tuote parantaa ihovaurioita” ja ”tuotteella on ihon palautumista tukevia ominaisuuksia” ovat kaksi hyvin eri sävyä ja antavat tuotteen ominaisuuksista merkittävällä tavalla erilaisen viestin. Minusta oli hauska lukea erilaisten raaka-aineiden käyttötarkoituksista, mutta pelkään että kosmetiikkamarkkinointiin perehtymätön lukija voi lukea kuvaukset turhan kirjaimellisesti. Tiedän, että tuotetta ja sen ominaisuuksia on mukavampi kuvailla lyhyesti ja suoraviivaisesti, mutta tämä tapa on osaltaan omiaan vahvistamaan mielikuvaani luonnonkosmetiikan asettumisesta vähän muita korkeammalle jalustalle.

Kirja: Katja Kokko Kuulaan Kaunis

Kirjassa on vahva ”normaalisti nanananananaaa, mutta teen itse näin” -henki, joka voi olla lukijasta riippuen kiintopiste tai etäännyttäjä. Olen itse ehdottomasti oikomisen, lusmuilun, kustomoinnin ja kaikenlaisen omanapaisuuden puolestapuhuja, mutta kun luin kirjaa vastikään käytyä Nenan aloittamaa keskustelua ja sen vähän harkitsemattomia leimahduksia vasten, en voinut välttyä ajattelemasta, että tässä tyylissä on varmasti Katjan suosion salaisuus. Vahvat mielipiteet ja oma tapa esittää asioita ovat tämän kirjan tunnusmerkkejä.

Kirja: Katja Kokko Kuulaan Kaunis

Suosittelisin kirjaa Kuulaan kaunis – korealainen ihonhoito ihonhoitoa aloittelevalle ja siitä varovasti kiinnostuneelle lukijalle sekä vahvasti luonnonkosmetiikka-aattetta kannattavalle lukijalle. Mikäli olet jo harrastuneempi K-Beauty- tai ihonhoitointoilija ja kaipaat teorialta syvyyttä eikä luonnonkosmetiikka ole sinulle itseisarvo, kurkkaa teos Täydellinen iho – opas korealaiseen ihonhoitoon, josta lukukokemus muutaman viikon takaa täällä.

Onko joku muu ehtinyt lukea molemmat kirjat? Mitä tykkäsitte?

Kuulaan kaunis -kirjaa myy mm. °Adlibris ja siitä on saatavilla myös °e-kirja.

6 Comments Lisää omasi

 1. Elsa Heiko sanoo:

  Heips! Kiitos linkkauksesta. Tuohon parabeeniasiaan sen verran, että itsekin siis pidän niitä ihan turvallisena säilöntäaineena ilman ihonhoidollisia ominaisuuksia. Syöpäyhteyttähän vielä tutkitaan ja olen ehdottomasti vastaan kaikkea turhaa ei-tieteellistä pahiksiksi leimaamista.

  Ymmärrän silti ihmisiä, jotka ottavat mieluummin luonnonkosmetiikan säilöntäaineen, vaikka olisi hyvä muistaa parabeenia löytyvän myös luonnosta.

  Kyllä mulla on parabeenituotteita myös, kysehän on pitoisuuksista. Mutta enemmän suosin tuotteita ilman, jo ihan siksi että ihoni on herkkä kaikille mahdollisille raaka-aineille.

  1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

   Mulle henkilökohtaisesti sellainen kiihkouskovainen parabeenivouhka (jolla en viittaa nyt sinuun) menee ihon alle siksi, että voimakas ylireagointi asiaan on palauttanut tuotteisiin aiemmin jo kertaalleen kiellettyjä säilöntäaineita, jotka ovat tosi herkistäviä. Mä henkilökohtaisesti olen enemmän huolissani esimerkiksi kaukaa tuotujen huonekalujen ja vaatteiden homeenestosta, mutta tietysti tämäkin ongelma poistuu, kun suosii lähellä tuotettua, niin kuin sä olet näyttänyt mallia. :)

   Mutta haluan vielä erikseen kiittää jalat maassa kirjoitetusta kannanotosta aiheeseen, joka herättää voimakkaita tunteita ja reaktioita.

 2. Erittäin hyvin kirjoitettu teksti! :) Itselläni nousee myös karvat pystyyn jos ollaan jossain asioissa ehdottomia ja laput silmillä sivuutetaan toisten argumentit. Itse olen iloinen sekakäyttäjä ja sitä olen varmasti jatkossakin; molemmista löytyy ne omat hyvät ja huonot puolensa.

  1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

   Kiitos! ❤️

 3. @laurantaina sanoo:

  Mä luulen että jos nämä kirjat olisi tulleet ~6v sitten niin olisin hihkunut onnesta ja ihastuksesta, mutta nyt kun korealainen kosmetiikka (ja luonnonkosmetiikka) alkavat olemaan vanha juttu niin en usko saavani hirveästi irti Katjan tai Virven teoksista. Luin myös arvostelusi Virven kirjasta, mikä oli myös kiva tsekata tämän ohella. Odotan innolla koska korealainen luksuskosmetiikka, hanbang ja esim. jenkeissä laajasti saatavilla olevat merkit tekevät tänne tuloaan. 🙂

  xx Laura / Laura Loukola Beauty Blog

  1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

   Joo, totta – etujoukoissa ollaan varmaan jo pitkän matkaa tästä edellä. Jään jännityksellä odottamaan, mihin suuntaan trendit kehittyvät. :)

Ilahduta kommentilla!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.