Hammashelpotus tuplana

Blogit ovat viime aikoina olleet hammaskamaa pullollaan, mutta ymmärtäähän sen – kevät rohkaisee hymyilemään ja muistuu taas mieleen se nuhjuinen hammaskalusto. Oman korteni kannan kekoon poikkeuksellisen lyhyellä varoajalla, sillä koin valaistumisen eilen illalla, noin kuusi tuntia sitten.

Olen monasti kertonut, että hammashuolto ei ole lempparijuttujani. Kammoan hammaslekuria ja välttelen toisinaan myös kotirassausta. Ikenet ovat arat, usein tulehtuneet, eikä niihin tee mieli koskea.

Ongelman ratkaisi jokakeväinen hampilääkärikäynti, jota taisin omalla fb-seinällä adrenaliinipuuskissani vähän groteskisti verrata käyntiin synnärillä. En toista yksityiskohtia. Käynnin päätteeksi sain jo tavaksi muodostuneen saarnan hammasvälien lankaamisesta, jonka päästin suoraan toisesta korvasta ulos. In-ho-an sitä. Ja koska välttelen sitä, tilanne ei koskaan parane. No eilen illalla päätin kuitenkin kokeilla hammastohtorin anellen käteeni lyömää uutta lankainta, sillä pitkäperjantai oli todella nimensä veroinen tylsyysnäytelmä. Ja koska olette päässeet vihjailua tippuvassa tekstissä jo tänne saakka, tiedätte varmaan jo miten kävi.

Kahdella ohuella langalla hammasvälit puhdistuivat kivuttomasti. Niin. Kivuttomasti! Ei sattunut eikä vuotanut. Ei tarvinnut leikkiä akrobaattia eikä supersankaria. Huisaa!

Värkki on kevyt ja pieni ja mahtuu suuhun miten päin tahansa. Lanka on ohutta ja vahvaa ja koska yhteen lankaimeen on niputettu kaksi löysästi roikkuvaa pätkää, puhdistus on tehokasta. Yhdessä välissä ei tarvitse pistäytyä kuin kerran! Tiedän ihan tarkalleen kuulostavani ostosteeveen tekohymytädiltä, mutta olen tästä löydöstä aika innoissani. En ole ajatellut hammasvälieni olevan mitenkään kamalan ahtaat, mutta selvästi niin on, koska ongelma ratkesi näin pienellä. Ja jotta yhtälö olisi täydellinen, tikku ei ole edes kertakäyttöinen – sen voi pestä ja käyttää uudelleen.

Toinen ahaa-elämys syntyi uuden hammastahnan myötä. Käytin ihan tyytyväisenä loppuun Weledan Rathania-tahnan, mutta en löytänyt sitä kaupan hyllyltä (jonne kiiruhdin tietysti vasta kun tuubi oli jo auttamattomasti loppu) ja suuntasin kakkosvaihtoehtona apteekkiin. Myyjä iski käteeni herkälle suulle tarkoitetun tahnan, josta on jätetty pois sen pirullisen vaahtoavan aineen lisäksi myös väri- ja makuaineet. No joo, kuulostaahan tämä vähän hätävarjelun liioittelulta, mutta täytyy sanoa että viehdyin pesutuntumaan.

salutem

Tahna ei tosiaan haise, maistu eikä tunnu miltään, mikä on kivaa vaihtelua rataniahenkäykseen. Tämä tarkoittaa siis sitä, että suuhun ei myöskään jää sellaista pestyjen hampaiden fiilistä eikä raikasta hengitystä. Yhden pesun kokemuksella sanoisin pitäväni tästä, mutta en ole valmis julistamaan rakkautta samalla lailla kuin yllä ylistetylle lankaimelle. Mutta näin vinkkinä muille aftaongelmaisille, apteekista voi tehdä kelpo löytöjä.

Viilankantoluvan vuosittainen hammasvartti olisi näiltä osin tässä. Mitäs teidän suuhunne kuuluu?

17 Comments Lisää omasi

 1. ella sanoo:

  Nuo lankaimet on ihan huippuja! Minullakin oli ennen noita, mutta nyt sitten ostin pakkauksen loputtua jotain satunnaista sorttia… Sanotaanko nyt niin, etten minäkään tiennyt hammasvälieni olevan jotenkin erityisen ahtaat.

  1. Joo, hassu juttu miten niin vähäpätöisellä yksityiskohdalla on niin suuri merkitys.

   Kaksi ohutta lankaa – Yksi paksumpi lanka 6-0

 2. hiikka sanoo:

  Salutem on parhautta kipeille ikenille, betaiini kun hoitaa niitä. Noi lankaimet on karmeita yökin joka kerta, kun pitäisi pistää jostain kohti takahampaisiin, edelleen kehotan kokeilemaan niitä hammasväliharjoja, niitä on kaikenlaisia kokoja, jopa minun sika-ahtaille väleille soveltuvia ;)

  1. Hei hyvä kuulla, että muutkin tykkäävät. Kolmas päivä meneillään tämän uuden tahnan kanssa ja ihastelen tuntumaa kovasti. :)

 3. Salla sanoo:

  No voi ääh, pitääkö munkin kokeilla. Mullekin on siis isketty tuollainen lankain hammaslääkärissä käteen, ja olen saanut noottia siitä, että en langoita hammasvälejä. Mutta kun EN JAKSA! Yritän ryhdistäytyä, yritän kovasti ;)

  1. Mun kalustolle säännöllinen lankaus olisi ihan välttämätöntä, mutta tähän asti tiellä on ollut puuttuva käytännöllisyys. Tästä lähtee, niinkuin elämäntapamuutos maanantaisin! :)

 4. Elisa sanoo:

  Yksi lankausaddikti täällä hei! Otin hammaslääkärin opit tosissaan, ja nyt lankaankin hampaat jos nyt en joka ilta niin ainakin joka toinen. Sähköhammasharjan kanssa ihan lyömätön yhdistelmä puhtaaseen suuhun :)

  1. No uskon! Mä olen vaan vähän tällainen vastaanhangoittelija joka asiassa ja etenkin kun se lankaaminen on vielä tuntunut ikävältä, olen voinut nostaa dramaattisesti kädet pystyyn ja kieltää pystyväni. Ja sähköharjasta en enää luovu, se on parasta mitä hampailleni on koskaan tapahtunut! :)

 5. N sanoo:

  Toinen – nyt tosin jo entinen – aftaongelmainen ilmoittautuu. Valittelin hammaslääkärille vilhovia, kipuilevia hampaita (olin siis 200% varma, että johtuu rei’istä, minkä vuoksi myös panikoin ja – fiksu tyttö kun olen – siirsin hammaslääkärille menoa vuodella, kunnes en enää kestänyt vihlontaa), jotka vihloivat entistä enemmän aina niitä harjatessani (ja voit uskoa, harjaaminen oli reikäpelosta ja hammaslääkärikammosta johtuen raivoisaa :D). Sain hammaslääkäriltä näytetuubin sensodyneä, enkä sen jälkeen ole mitään muuta ostanut. Vihlonta on mennyttä :) Samalla hävisivät aftaongelmat. Jee!!!!!!!!!! Jokainen aftoista kärsivä ymmärtää riemun :D Sensodynessähän ei myöskään ole SLS:ää ja Olihan äitini aftaongelmaisena promonnut sensodyneä jo monta vuotta, mutta milloin tytär äitiään uskoisi. Kaikki on itse koettava ja opittava kantapään kautta :D

  Eli mikäli haluat joskus vaihtelua, kokeile sensodyneä. Äitini vannoo pro emalj -version nimiin, mun suulle on tähän mennessä kelvanneet muutkin.

  Ja nuo lankaimet, parhautta. Vihaan hammaslankaa. Mutta nuo ovat aivan eri juttu. Toimii täälläkin! Mulla tosin on hieman erilaisella kahvalla varustettu versio samalta lafkalta. Lanka ja varsi on 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden. Epäilisin olevan helpompi takahampaille.

  Ps. tuli itsellenikin samainen ostosteeveetätifiilis :D

  1. Alkuvuoden ostosteeveeilyt on nyt sitten hoidettu. :)

   Mä olen jotenkin ihan pöyristynyt, että sain kuulla aftojen ja hammastahnasisällön yhteydestä vasta vuosi sitten. Niin monta vuotta kituuttelua niiden aftojen (ja niiden säälittävien, muka toimivien aftatablettien, pyh!) kanssa – melkein tekisi mieli harmitella jälkikäteen. No, parempi myöhään kuin ei laisinkaan. :)

   Talletan Sensodynen takaraivolle, kiitos vinkistä!

 6. Liina sanoo:

  Noi lankaimet on kyllä ässiä. Auttavat hienosti pitämään suuta puhtaampina ja ikeniä terveempinä. Ikävästi tuli tästä sellainen olo kuitenkin, että pitäisi hammaslääkäri valita, yyh.

  (Minusta synnyttäminen on paljon hauskempaa. Ja sekin on ihan hirveää.)

  1. Joo niiden vertaaminen toisiinsa oli ehkä vähän mautonta, mutta kun molemmissa on avuttomana selällään ja koko ajan itkettää, niin mielikuva sattui (pun) juuri sillä hetkellä olemaan aika selkeä.

   1. Liina sanoo:

    Varmaan yritin tuossa sanoa, että varata pitäisi, ei valita. Ahem.

    Minusta kaikenlaiset hammaslääkärikäynnin kauheutta esiinnostavat vertaukset ovat ihan osuvia. Synnyttäessä voi sentään karjua, että lisää puudutusta (vaikkei sitä saisikaan) – hammaslääkärissä voi vain avuttomana huitoa käsillään että hihää huuhuhuhha!! Eikä takuulla saa mitään. Paitsi trauman.

    1. Huomaatko, miten ohuilla jäillä tässä tämän aihepiirin kanssa kipsutellaan? Enää yksi pieni risaus erottaa minut ja synnytysvuodatuksen. On ehkä parempi katkoa keskustelun jatko tähän. :D

 7. Mohn sanoo:

  Mulla ei ole ollut aftaongelmaa kuin muutaman kerran mutta tuo hammastahnan yhteys niihin selvisi harmillisella tavalla kun olin pakannut reissuun mukaan pienen näytetuubin ennestään minulle outoa hammastahnaa ja kappas vaan, aftathan siitä pukkasi sitten. :-( Eli olen vissiin ihan vahingossa onnistunut enimmäkseen käyttämään oikeita tahnaplaatuja.

  Noin muuten suun tilanne on täysin tuntematon ja arvatenkin aivan villiintynyt. En edes kehtaa tunnustaa koska viimeksi olen käynyt hammaslääkärillä (siitä on KAUAN). Reikiä ei taida olla koska ei särje, mutta jostain tuolta takahampaasta on tainnut jossain välissä lohjeta palanen. Niin ja tummentumia on. Varmaan jotain kivetystäkin. :-P En pidä hammaslääkärikäynneistä. Yllätys!

  Hammaslankaa en ole käyttänyt kuin satunnaisesti koska hammasvälit on…no siis, mitkä hammasvälit? Ahdistaa se hammaslangan nitkutus sinne väliin kun se ei mene ilman raakaa voimaa ja sitten se painuu voimalla, vauhdilla ja kipeästi ikeneen kun sen saa vihdoin kikkailtua ylös asti ja veri lentää. Ei kiitos.

  1. Heh, sulla on tosiaan käynyt tuuri hammastahnojen kanssa. Mä olen aina ollut aftavaivainen, ihan pennusta saakka, ja virheellisesti vältellyt sen vuoksi mm. tomaattia. Eipä tarvitse vältellä enää. :)

   Katukivetystä suussa, huijui! Nyt puhelin käteen ja näytille – menet, kun minäkin uskalsin! Ja tuohon nitkuttamisongelmaan on muuten ratkaisu nämä kaksi ohutta lankaa tässä kuvassa. Lupaan. Vannon käsi sydämellä, että kaikki veren vuodatus on tämän asian tiimoilta nyt loppuiäksi ohi.

Ilahduta kommentilla!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.