Ihonhoito-oivalluksia

Tänään ajattelin jakaa kanssanne suurimmat ihonhoitoon liittyvät oivallukseni. Vaikka jokaisen iho käyttäytyy eri tavalla ja asettaa yksilöllisiä haasteita, pohdin, että näistä yleispätevistä kulmakivistä saattaisi hyötyä joku teistäkin.

En ole koulutukseltani ihonhoidon ammattilainen, mutta olen hörppinyt tietoa ihon hoidosta ja sen toimintamekanismeista silkkaan tiedonjanoon sekä kartuttanut faktapankkia nykyisessä työssäni ammattikosmetiikan maahantuonnissa. Otathan huomioon, että ihon ongelmatilanteissa on aina syytä kääntyä sen vakavuudesta riippuen joko kosmetologin tai ihotautilääkärin puoleen. Nämä alle kirjaamani vinkit ja näkökulmat on suunnattu terveelle iholle.

ihon_hoito

Oma ihonhoitorutiinini on vuosien varrella kehittynyt ammattieni mukana ja vaikka lähtötaso oli karu, tieto ja oman ihon tuntemus ovat muokanneet suhdetta ihon hoitamiseen positiivisesti. Enää ihonhoitotuotteiden käyttö ei ole pakkopullaa, josta on selvittävä mahdollisimman vähällä, vaan ylellinen oma hetki, jonka avulla suojaan ihoa arjen haasteilta ja pidennän niitä vuosia, jolloin pullokaupassa näytetään leveän hymyn saattelemana paperit.

Kun aloin opiskella meikkaajaksi, en hoitanut ihoani mitenkään. Siis mitenkään. Pesin sen tukanpesun yhteydessä puhdistusmaidolla ja rasvasin jollain, mitä milloinkin tarjouslaarista löysin. Vielä parikymppisenä en pessyt kasvojen ihoa päivittäin. Toki käytin meikkinä lähinnä kulmakynää ja ripsiväriä, mutta päivän aikana meikittömällekin iholle kertyy talia, hikeä, saasteita, pölyä ja bakteereja, jotka heikentävät ihon omia puolustusmekanismeja. Tasapainoinen ja hoidettu iho käyttäytyy maltillisemmin, näyttää nätimmältä ja ikääntyy hitaammin. Meikkaajaopinnot toivat onneksi muutoksen tähän laiminlyöntiin ja opin käyttämään kaksoispuhdistusta.

kaksoispuhdistus

Kaksoispuhdistuksen avulla varmistan, että iholta irtoaa kunnolla kaikki sen pinnalle kuulumaton aines, kuten meikki, saasteet, pöly ja muu lika sekä aurinkosuojatuotteet. Se mikä kaksoispuhdistuksessa oli omalle iholleni ratkaisevaa, oli oivallus, että jälkimmäisen tuotteen ei tarvitse olla vaahtoava. Usein kaksoispuhdistukseen näkee suositeltavan nimenomaan öljymäistä ja vaahtoavaa tuotetta, mutta kuivaa ja herkkää ihoa voi yhtä hyvin kaksoispuhdistaa öljyn jälkeen puhdistusmaidolla tai -voiteella. Nämä ovat iholle hellävaraisempia, mutta lisäävät silti puhdistustehoa pelkkään yksinkertaiseen puhdistukseen verrattuna. Ilman öljypitoista alkupuhdistusta iholta ei välttämättä irtoa kaikki meikki ja lika – etenkään aurinkovoiteet tai pitkäkestoinen meikkivoide – jolloin myös ihohuokosten puhdistaminen jää puolitiehen.

Tämä oli ykkössaarnani silloin, kun työkseni kauppasin mahdollisimman pitkäkestoisia ja peittäviä meikkipohjia, joista osa ihmisistä kertoi saavansa näppyjä. Kaikki on tietysti mahdollista, mutta ihan ensimmäiseksi haastattelin aina asiakkaita siitä, miten tuote poistetaan iholta. Mitä peittävämpi tai pitkäkestoisempi meikkituote, sitä huolellisemman puhdistuksen se vaatii. Jos iholle jää joka ilta ohuen ohut, vaikkapa täysin silmin havaitsematon kerros meikkiä, ihohuokoset voivat nousta kapinaan jo muutamassa päivässä. Eli ensin öljymäisellä tuotteella meikki ja muu ylimääräinen aines pois, sitten ihotyypin mukaisella puhdistustuotteella varsinainen puhdistus.

kosteusvoide_vai_oljy

Oikeaoppisten puhdistustaitojen jälkeen meni vielä muutama vuosi, ennen kuin opin, että öljyjen ja kosteutta lisäävien tuotteiden välillä on ero. Iholle levitettävä rasvahappoja sisältävä öljy ja ihon vesipitoisuutta lisäävä, kosteusvarastoja täydentävä voide eivät vastaa samaan tarpeeseen. Yksi suurimmista ahaa-elämyksistä on ollut erottaa ihon tarve lipideille ja kosteudelle. Iholla on monia tapoja viestiä näiden kahden tukipilarin tarpeesta ja oman ihon tarpeiden tunnistamisessa auttaa ammattitaitoinen kosmetologi. Pelkistetyimmillään tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että rasvainenkin iho voi tarvita ravinnokseen öljyä ja vastaavasti kuivan ihon hoitoon ei välttämättä mikään öljy riitä.

Ihonhoitoaikajanan seuraavat pystyviivat merkitään aurinkosuojan ja hedelmähappojen kohdalle, jotka ovat molemmat merkittävästi muuttaneet ihoni ulkonäköä ja vointia.

aurinko_ja_iho

Ihon suojaaminen auringolta kuulostaa täällä pimeässä pohjolassa toisinaan vain väljähtyneeltä vitsiltä, mutta se on ihon toimintojen kannalta erittäin tärkeää. Auringon UV-säteet vaurioittavat ihoa ja rappeuttavat soluja. Solumuutokset voivat näkyä iholla harmittomasti esimerkiksi ennenaikaisena ikääntymisenä, uurteina, maksaläiskinä ja velttoutena, mutta pahimmillaan ne voivat johtaa myös dramaattisiin seurauksiin, joista ei ole paluuta. Ihosyöpä ei valitettavasti vaadi toistuvaa, dramaattista palamista. Aurinkosuojan käyttö on lämpimästi suositeltua ympäri vuoden ja välttämätöntä silloin, kun käytössä on ihon uusiutumista nopeuttavia tuotteita kuten erilaisia happoja tai A-vitamiinivalmisteita.

happokuorinta_kotona

Viimeisin valaistumiseni koskee edellä mainittuja happoja, joista on omassa käytössäni tullut vakiintunut korvaaja mekaaniselle, rakeita tai hienojakoisia partikkeleita sisältävälle kuorinnalle. Happoihin pohjautuva kuorinta perustuu kuolleen ihosolukon irrottamiseen ilman mekaanista hankausta ja kiitos niiden trendikkyyden, saatavilla on valtavasti vaihtoehtoja eri ihotyypeille ja erilaisiin tarpeisiin. Itse käytän viikottain miedohkoa, herkälle iholle suunnattua kuorivaa glukonolaktoninaamiota  ja kerran kuussa, heti kuukautisten jälkeen kun iho on hyvinvoivimmillaan, kuorin sen voimakkaalla entsyyminaamiolla (glukonolaktoni, maitohappo ja glykolihappo). Kuorintojen välissä keskityn ylläpitämään puhtautta sekä kosteus- ja lipiditasapainoa ja henkkarit vilkkuvat ahkerasti.

Nykyinen panostukseni ihonhoitoon on  ravitsemusta ja muita elämäntapavalintoja vaille valmis paketti. Monipuolisemmalla ruokavaliolla, säännöllisellä liikunnalla ja unella sekä vähän kevyemmällä stressitasolla olisi suotuisia vaikutuksia myös ihoon, mutta nämä muutokset eivät tapahdu yhdessä yössä. Ne on kuitenkin hyvä tiedostaa ja lausua ääneen, sillä tämä on ainakin itselläni ainoa tie toteutukseen.

ihonhoidon_perusteet

Millaisia ihonhoito-oivalluksia te olette viime aikoina tehneet? Haluatteko lukea tarkemmin tuotteista, joilla niitä henkkareita vielä tässä iässä kysellään? Suurin osa tuotteista on työni kautta löydettyjä, joten tiedostan epäreilun subjektiivisuuden aiheessa ja päätin siksi käsitellä asiaa yleisemmällä tasolla. Mikäli kiinnostusta riittää, esittelen toki omat suosikkini mielelläni erillisessä postauksessa.

 

18 Comments Lisää omasi

 1. Salla sanoo:

  Halutaan lukea!! Henkkarien näyttäminen on parasta evörs <3

 2. Kiki sanoo:

  Komppaan Sallaa!

 3. Anne R sanoo:

  Kyllä, halutaan lukea!

  1. Okei, kiitos!

 4. Joo minäkin haluan lukea :) ihonhoito voi tosiaan olla mukavaa ja rentouttavaa iltapuuhaa. Minuun on iskostautunut se sääntö että käytä illalla puhdistukseen sama aika kuin mitä käytit aamulla meikkaamiseen :)
  Ihan se ei aina mene niin mutta melkein. Melkoinen rituaali se iltaisin on ja mukava sellainen. Nykyään käytän kaksoispohdistuksen toisessa osassa geelimäistä putsaria. Mun meilestä noi vaihdella ja käyttää välillä muutakin kuin sitä öljyä :)

  1. Haha, ihana neuvo! Saattaa hyvinkin toimia nopealla arkimeikkaajalla. :) Ja voi ilman muuta vaihdella myös, tärkeintä mun mielestä on se, ettei käytä omalle iholle liian vahvoja tuotteita. Itse olen kokenut öljypohjaisen tuotteen toimivan parhaiten meikin poistoon, mutta toisen vaiheen puhdistustuotetta vaihtelen minäkin välillä. :)

 5. Kaitlin sanoo:

  Täytin juuri 34, ja ekaa kertaa ikinä multa ei joulukuussa kysytty papereita, olin ihan että APUA OON RUPSAHTANU, mutta sit pari viikkoa myöhemmin Alkossa kysyivät taas paperit ja minä huokaisin helpotuksesta 😀 😀

  1. Heh, kyllä yksi oikeassa paikassa esitetty kysymys vaan tekee onnelliseksi. :) Ja jos mahdollista, niin aina ilman meikkiä ja tukka pystyssä pullokauppaan. ;D

   Ei vaan, kunhan vitsailen. Siskoni on 18 vuotta vanhempi ja ikä laskeutuu hänen kasvoilleen hirmu kauniisti, toivon että piirre kulkee suvussa. Siltä varalta että geenit olisivat tässä kohtaa hypänneet, teen voitavani ihonhoitopuolella. :)

 6. pauliina sanoo:

  näin juuri 54 täytettyäni ei ole tarvinnut henkkareita esitellä vuosi(kymmeni)in mutta kyllä kiinnostaa lukea tehokkaista ja hyväksi havaitsemistasi tuotteista.

  1. No mutta, juttua tulille sitten vain! :)

 7. Hannatic sanoo:

  Näin muutaman viikon myöhässä kommentoin tähän että AMEN tuolle rasvojen ja kosteuden erottelulle, tuntuu että se on edelleen aivan mysteeri valtaosalle kosmetiikan parissa pelaavista. Toivottavasti moni lukee tämän ajatuksella.

  1. Kiitos, etkä ole yhtään myöhässä. :) Tämä on tosiaan ollut tärkeä oivallus ja toteutus on näkynyt ihon kunnossa ihan selvästi.

Ilahduta kommentilla!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.