Turkkilainen hamam-kokemus

Terkkuja reissusta! Kuivuuttaan yskivät akut latatuivat tehokkaalla aurinkoenergialla ja arkea paarustaa nyt täysin eri ihminen kuin viikko sitten. Lomakohteemme valikoitui edullisen hintatason ja varman auringon perusteella ja kaiken viimeisenkin yrittämisen sysäsimme sivuun kattavan all inclusive -paketin tieltä. Viikon aikana lojuimme vesipullojen kanssa altailla, vuokrasimme erilaisia kulkupelejä ja napsimme palasia paikallisesta kulttuurista. Suhasimme avojeepillä vuoristossa ja pujottelimme sähkömopolla kaupunkikaaoksessa ja vaikka suosittelen näitäkin kutkuttavia kokemuksia (liikenteestä ja siihen sopeutumisesta lisää myöhemmin), nostan ensimmäiseksi tarjoiluvadille oman lomani tähtihetken, joka oli perinteinen turkkilainen hamam, jota suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, mikäli tilaisuus sattuu eteen.

IMG_20180504_164541.jpg

Kaikessa yksinkertaisuudessaan varasin ihan muina turreina hotellin yhteydessä toimivasta spasta hoitopaketin, johon kuului 30 minuutin hamamin lisäksi tunnin hunajamaitohieronta. Vaikka hunajamaitohieronta kuulostaa herkulliselta, tämän setin ehdoton taika oli tuo maagiseen kuplaan vaivuttanut alkupala, aito turkkilainen hamam. Maistelkaa rauhassa sanaa, jo sen tuntu suussa johdattelee rentouttavaan mielentilaan.

Sain ohjeeksi pukeutua bikineihin ja saapua paikalle 10 minuuttia ennen hoidon alkua. Sain mukaani kaksi ohutta huivintapaista hamam-pyyhettä, joihin kiedottuna minut saateltiin teekupin kanssa lojumaan erilliseen rentoutumistilaan. En ollut tehnyt taustatutkimusta, joten en yhtään tiennyt mitä (tai ketä) odottaa, joten varroin vuoroani silmät lupsollaan, kunnes luokseni saapui lantiolle käärittyyn ohueeseen hamam-pyyhkeeseen kietoutunut kookas mies. Kääk. Mies pyysi minua kohteliaasti mukaansa ja kaikki englanninkieliset sanat hukattuani onnistuin nyökkäämään hiljaa nielaisten.

IMG_20180504_164722.jpg

Tähän väliin lyhyt alustus pinteestäni. En ole koto-Suomessakaan viime vuosina ollut paljastava pukeutuja (mikäli olet ollut läsnä teinivuosissani, pyydän sinua vaikenemaan aiheesta) ja toisinaan jo pelkän dekolteen paljastaminen tuntuu liialliselta. Rintavaon vilkkuminen ei vain käy laatuun, enkä erinäisten jalkakompleksien vuoksi ole viime vuosina paljastanut ihoa polvea ylempää juuri muualla kuin kotona. Hassusti tunsinkin siis oloni kotoisaksi maassa, jossa on tavallista verhota itsensä pitkillä ja hulmuavilla vaatteilla myös paahtavassa kuumuudessa, eikä kukaan ”odota” lyhyttä ja niukkaa pukeutumista, jonka tarkoituksena on kaapata paljaalle iholle niin paljon auringonsäteitä kuin mahdollista. Viikossa olin sujahtanut sisään pitkään ja peittävään pukeutumiseen niin luontevasti, että kun vieras, karskin näköinen mies pyysi minua mukaansa kylpytilaan pelkät bikinit päällä, olin aidosti kiusaantunut. Lyhyen pakosuunnitelma-ajatuskehän jälkeen päädyin seuraamaan miestä suuren, narahtavasti aukeavan puuoven taa.

Kupolimainen, sinisillä ja valkoisilla laatoilla päällystetty pyöreä huone oli lämmin ja kostea, tyhjä. Keskellä huonetta oli valtava tumma marmorikivi, jossa olimme porukassa vähän orpoina muiden hotellivieraiden seassa loikoilleet edellisenä iltana. Huonetta kiersivät kiviset reunukset, jota rytmittivät hanoilla varustetut altaat sekä siellä täällä lojuvat ikääntyneet kannut ja metallivadit. Mies levitti suurelle kivelle punaisen hamam-pyyhkeen, taitteli toisen tyynyntapaiseksi ja pyysi asettumaan kivelle selälleen. Köllähdin kömpelösti pitkäkseni ja mies alkoi laulaa.

Matalalta korkealle polveileva hyräilynsekainen laulanta kaikui korkeassa huoneessa ja tunnelma muuttui samalla sekunnilla käsinkosketeltavan eksoottiseksi. Suljin silmät ja puhalsin syvään, mutta lihakset eivät rentoutuneet käskystä. Vesi alkoi koristen syöksyä kiviseen altaaseen ja mies pesi itsensä loiskien. Hanat suhisivat vielä hetken ja sitten tunsin nilkassani lämpimän, miltei kuuman veden halauksen. Mies keskeytti laulunsa.
”Alright, madam?”
”Yhmh.”

Kuumaa vettä valutettiin päälleni raaja kerrallaan melodisen hyräilyn säestämänä. Keskityin hengittämiseen ja sain rentoutettua oikean jalan. Kannu korahteli vesialtaassa äänellä, joka kertoi että käynnissä oleva rituaali oli miehelle läpikotaisin tuttu. Vesi tuntui painavalta ja aloin hitaasti pehmetä sen alla. Käännyin pyynnöstä, kömpelömmin kuin koskaan, ja selkäpuolen pesusta osasin jo nauttia. Annoin luvan avata bikinien yläosan ja pitkän puhalluksen jälkeen valuin vielä vähän lähemmäs kiveä. Sitten kuulin kannun kolahtavan kiveä vasten tyhjänä, käsi tarttui nilkkaani ja tunsin karhean kintaan pohkeessani. Au.

Jos rentoutuminen tämän minua vedellä valelleen, kiehtovasti laulavan ja puolialastoman miehen kanssa oli tuntunut vaikealta aiemmin, muuttui se nyt täysin mahdottomaksi. Kuoriva kinnas raastoi ihoani säälimättä hangaten ja ohut iho rullaantui sen alla voimattomana. Pesijäni otteet olivat jämäkät, enkä voinut muuta kuin hyllyä hänen otteissaan lämmintä kiveä vasten. Jalkapohjien kuorinta poltti kuin tuli ja polvitaipeessa hankaus kirveli pistävästi, mutta alaselän kuorinta tuntui taivaalliselta. Käännyin ja yritin nykiä avattua biksua kohdilleen. Päättäväinen hankaus alkoi taas jaloista ja eteni raajoja taivutellen kohti ylävartaloa.

Mies haisi hieltä ja pisaroi päälleni kumartuessaan kuorimaan kasvojani ja dekolteetani. Suomalaisen saunakulttuurin oma tila oli tipotiessään ja yritin hengittää normaalisti. Suuret kädet pyörittelivät kumpareitani ja kuoppiani tottuneesti ja olin taatusti ainoa, joka tunsi olonsa tilanteessa hankalaksi, mutta säännöllisin välein vaihdetut ”Is it okay, madam” ja vastaukseksi kokoamani tukahtuneet yninät yhdessä tuon mystisen, kaikuvan laulannan kanssa tekivät tunnelmasta yllättävän rauhoittavan. En vieläkään tiedä, lauloiko mies omaksi ilokseen vai oliko hyräily osa käsikirjoitusta, mutta vähitellen ymmärsin laulun rentouttavan vaikutuksen. Lopullisesti antauduin huolenpidon huomaan, kun mies pesi hiukseni huuhdellessaan intensiivisen kuorinnan aikana iholle rullautunutta mustaa murua.

Tämän voimakkaan kuorinnan jälkeen olin jo tehokkaasti irtautunut ulkomaailmasta, mutta kun seuraavaksi sain päälleni paksun kerroksen saippuavaahtoa ja hellin, kuin hyvittävin, liikkein tehdyn vaahtohieronnan, unohdin kaiken muun. Kymmensenttisen vaahtokerroksen alla tehty hemmotteleva hieronta oli yksi miellyttävimmistä aistikokemuksista naismuistiin, enkä olisi millään jaksanut nousta pediltä kääntyäkseni vielä viimeistä kertaa. Mies huomioi hartioissani pesivät kipeät jumituspaukamat ja keskeytti laulun myötätuntoiseen mutinaan ja naksutteli kieltään paheksuvasti.

Saippuavaahdon huuhtelua varten sain kutsun istumaan seinän kivireunukselle ja kahden kokovartalokannullisen lisäksi sain pari ylimääräistä pitkää vesinoroa niihin kivistävimpiin kohtiin hartioissani. Kun mies nosti kädellää leukaani huuhdellakseni hiukseni vielä uudelleen, tunsin itseni kolmekymppisen perheenäidin sijaan pieneksi tytöksi. Vihoviimeistä huuhtelua varten mies viittoi minut seisomaan eteensä ja valeli ylleni vielä viimeisen kerran vettä takanani seisten. Rutisteltuaan hiuksistani ylimääräisen veden mies raotti vielä housunkaulusta ja kaatoi viimeisen vadillisen vettä sinne. Hoh! Seisoin tyypertyneenä paikoillani kuin tolppa ja pidättelin poskilla kareilevaa hymyä.

Mies solmi kainaloideni alle pyyhkeen ja kuivasi hiukseni toiseen. Sain saattelun samaiseen rentoutustilaan, josta kohtaamisemme puoli tuntia aiemmin alkoi ja kiitin pesijääni raukeasti hymyillen. Jestas!

En hoitopakettia varatessani tiennyt mitä elämys pitää sisällään, mutta kokemus oli ainakin tämän vanhemman herrasmiehen käsittelyssä erittäin positiivisella tavalla mieleenpainuva, sillä ihon lisäksi käsittelyssä pehmenivät alkujäykistelyn jälkeen myös hermot.

Oletteko te kokeilleet hamamia? Uskaltaisitteko tämän kertomuksen perusteella pötkähtää kivelle? Haluatteko tietää lisää turkkilaiseen liikenteeseen solahtamisesta vai oikaistaanko suoraan niihin perusjuttuihin, eli tärppihintaisiin kosmetiikkaostoksiin?

11 Comments Lisää omasi

 1. Niina sanoo:

  Wau, tää oli hienosti kuvattu :)

  Ehkä tämän perusteella vois jopa uskaltautua… :D Kosmetiikka kyllä sen aikaa odottaa, kirjoita ihmeessä mitä muuta mieleen sieltä reissusta juolahtaakaan!

  1. Joo, kokemus oli kaikin tavoin mahtava, ehdoton suositus! :) Palataan muissa Turkki-mietteissä pian!

 2. Maija / Kivipuuteri-blogi sanoo:

  Mä olen kuullut hamamista, ja mua niin houkuttaisi se ajatus että iho kuorittaisiin kunnolla pehmeäksi. Tätä oli tosi mielenkiintoista lukea :)

  1. Kiitos, kiva kuulla! Lämpimästi suosittelen testaamaan tätä turkkilaista elämystä, mikäli sattuu kohdalle. Löysin kehnompiakin kokemuksia, joissa ohjeet olivat olleet epäselvät ja suurin osa pesusta pelkkää odottelua, mutta omalle kohdalle onneksi natsasi ihan huippukokemus, vaikka paikkana olikin ihan tavallinen hotelli. :)

 3. Todella erikoinen kokemus! mun reaktio oli lähennä APUVA, koska mä en varmaankaan olisi kyennyt päästämään kiusallisuudesta irti :D Jos mulla ei ole mitään skeemaa ja tietoa tulevien tapahtumien kulusta, oon todella epämukavuusalueella ja todennäköisesti oisin keskittynyt murehtimaan sitä, aukeaako pesijämiehen pyyhkeen solmu epäonnisesti jossain kohtaa :D mielenkiintoinen reportaasi kyllä, vaahtohieronta kuulostaa ihan tuhannen taalan jutulta!

  1. No tässä oli alla jo muutama puuduttava kokemus turkkilaisesta liikenteestä sähkömopolla ja avojeepillä, joten yhteen kivellä pötköttelyyn ei jäänyt enää ihan hirveästi jännäpaukkuja. :D Mutta myönnän auliisti, että kun näin sedän ekaa kertaa, katsoin ihan varmasti sitä pari kertaa tosi epäsoveliaasti päästä varpaisiin enkä varmaan piilotellut kauhuani yhtään. :I

   Vaahtohieronta oli <3 <3 <3 ..vaikka siis käytännössähän kyse oli vaan vieraan miehen tekemästä saippuoinnista, jos näin halutaan muotoilla. ;)

 4. Helinä sanoo:

  Turkkilainen hamam on ihana!! Siitä tulee niin rentoutunut olo ja hieronta kaiken päälle on ihan täydellinen lopetus! Vinkkinä, me ollaan varattu hamam liput ja kyyti aina nasa tourin kautta https://fi.alanyadailytrip.com/ paljon halvempaa kuin kadulta ja kyytikin yms kuuluu hintaa. Suosittelen. Hyvää kesänjatkoa!

Ilahduta kommentilla!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.