MAC-kausikokoelmat – näin jäin koukkuun

Ystävä tuossa viereisellä Miten niin liikaa? -tontillaan pohdiskeli tovi sitten MAC-kausikokoelmien viehättävyyttä, enkä vanhana MAC-maanikkona voi olla tarttumatta aiheeseen. Taustoitetaan työhistorialla.

Opiskelin meikkaajaksi täysin ummikkona, enkä osannut aloittaessani käyttää edes ripsiväriä oikein. Opintojen aikana orastava kiinnostus MAC-meikkeihin heräsi ja taitojen karttuessa aloin hahmottaa eron huonolaatuisten ja laadukkaiden meikkien välillä. Juuri opintojeni päätyttyä kotikylälle haettiin meikkaajaa tittelillä MAC Artist ja jostain kumman syystä sain paikan.

MAC_Framboise_moi_lipstick.jpg

Hyvin pian työt aloitettuani ymmärsin, etten opintojen jälkeenkään tiennyt meikkaamisesta ja meikkien kemiasta tai yhdistelystä juuri mitään. Ahmin suut ja silmät täyteen tietoa ja niksejä, joita kollegoilta ja koulutuksista sain ja aloin hiljalleen päästä jyvälle siitä, miten monenlaisia asioita yhdellä ainoalla tuotteella voi tehdä, kun sen toimintaperiaatteet ymmärtää. Kun myöhemmin sain töissä tehdyn näyttökokeen jälkeen luvan ottaa vastaan meikkiasiakkaita, horisontti avartui toden teolla.

Vaikka asiakkaiden meikkaaminen oli kivaa, vielä enemmän nautin tuotteiden myymisestä. Rakastin (ja rakastan viikottaisten MAC-tiskin taa hakeutuvien unien myötä ilmeisesti edelleen) selvittää asiakkaan todellisen tarpeen sen sanoiksi muotoillun kysymyksen takana ja sitten ratkaista se ongelma joko yhdellä täsmätuotteella tai useamman tuotteen yhdistelmällä niin, että asiakas saa itse valita miten asiaa lähestyy.

Vaikka asiakkaan auttaminen ja oikean ratkaisun löytäminen olivat minulle tärkein juttu, myyntityössä on tietenkin myös tavoitteita. Aivan omanlaisen – hauskan! – haasteensa muodostivat tiuhaan ilmestyvät kausikokoelmat, joista osa myi itse itsensä ja osaa piti hiukan tarmokkaammin kaupata eteenpäin. Otin kokoelmatelineen tyhjentämisen vastaan henkilökohtaisena haasteena ja tämä pakotti miettimään, mitä kaikkea juuri näillä tuotteilla voisikaan tehdä ja millaista hyötyä niistä olisi asiakkaalle arkiaamuina. Kun tuotteista inspiroitui itse, niitä oli helpompi myydä asiakkaille. Otin erikoisetki tuotteet vastaan uteliaan inspiroituneena ja kieltäydyin antamasta pikkusormea negatiivissävytteiselle huokailulle, joka kosmetiikkaosastolla tiuhaan tahtiin vaihtuvien kokoelmatuotteiden ympärillä toisinaan leijui.

Kun saman aivojumpan (joskus myös niiden vähän vähemmän inspiroivien tuotteiden kanssa) teki säännöllisin väliajoin, totuin katsomaan MAC-kausikokoelmia ihan erityisellä silmällä. Ilmeisesti juurrutin tavan niin syvään, että vielä monen vuoden jälkeenkin saan helposti lietsottua itseni kihelmöivään MAC-hurmioon.

Mutta.

Vuosien myötä hamstraamani tuotteet ovat vastoin kaikkia päässäni laatimia lakeja ja toiveita vastaan vanhentuneet tai sitten tilalle on tullut vielä parempia sävyjä tai toimivampia koostumuksia. Olen painanut reippaasti jarrua MAC-keräilyni kanssa, mutta kun riittävän kiehtova tuote (tai kaunis pakkaus…) sattuu eteen, en edelleenkään voi MAC-rakkaudelleni mitään. Pelkkään säilytykseen en sentään ole pitkään aikaan ostanut enää muuta kuin tämän huulipunan muotoisen sivellinsetin – siihen en vain kertakaikkiaan raaski koskea!

MAC_Natural_Vice_palette.jpg

Viimeisimmät käyttöön päässet aarteeni ovat tässä. Kirsikan terälehdistä inspiraatiota ammentaneen Boom Boom Bloom -kokoelman upea vadelmainen Framboise Moi -huulipuna ja hempeällä hattarais-kultaisella marmoroinnilla leikitelleen Electric Wonder -kokoelman lämminsävyinen luomiväripaletti Natural Vice.

Näiden kahden kokoelman kohdalla huomioni kiinnittyi ensin häkellyttävän kauniisiin pakkauksiin, mutta kun vielä löysin niiden sisään kätkettyjä sävyjä, jotka toimivat täydellisesti yhteen nykyisen meikkimakuni kanssa, en pystynyt vastustamaan kiusausta.

MAC-Framboise_Moi_huulipuna

MAC Framboise Moi on viileä, omaan silmääni täydellinen vadelmanpunainen mattahuulipuna, joka toimii sekä suoraan hylsystä levitettynä katseenvangitsijana että sormin hennoksi hunnuksi taputeltuna sävynä. Sävy on inan viileämpi kuin vakiovalikoimaan kuuluva Satin-laatuinen MAC Red, tooooosi lähellä Archie’s Girls -kausisävyä Ronnie Red ja hieman pinkihtävämpi kuin ammoinen joulusävy Candy Cane. Ja kyllä, kun tässä hetken mielijohteesta näitä sävyjä toisiinsa teille vertasin, ymmärrän, miltä huulipunavalikoimani ulkopuolisen silmin näyttää.

dav

Lämminsävyinen MAC Natural Vice -luomiväripaletti ei sekään ollut varsinainen välttämättömyyshankinta, mutta tykästyin kompaktiin kokoon, hassun edulliseen hintaan (54€) sekä sävyvalikoimaan, joka sisälsi kauniita mattasävyjä ja passelisti hohtavia metallisävyjä kerrankin järkevästi ryhmiteltyinä. Ihan kaikista metallisävyistä en saanut itselleni kaveria, sillä olen tullut henkisesti erittäin allergiseksi kaikenlaiselle varisemiselle ja pöllyämiselle, mutta harvoinpa yhdessä luomiväripaletissa ihan kaikki sävyt tulevat käyttöön. Paitsi silloin kun tekee itse – ohjeet tässä postauksessa.

mac_natural_vice_paletti

mac_natural_vice_eyeshadow_palette.jpg

Yleisesti ottaen en ole 100% vakuuttunut näistä MACin uudemmista geelipohjaisista puuteriluomiväreistä, joissa talkin sijaan tuotepohja on geelimäinen. Omaan makuuni värit ovat turhan läpikuultavia ja huomaan tarttuvani mieluummin niihin perinteisiin, talkkipohjaisiin MAC-luomiväreihin. Kokemuksia uusista MAC-luomiväreistä on toki yhtä monta kuin on käyttäjääkin ja olen kuullut näistä hehkutusta monelta meikkaamiseen intohimoisesti suhtautuvalta ystävältä.

Aiempia MAC-aiheisia postauksia pääsee selailemaan tästä.

Mitä ajatuksia tämä teissä herätti? Onko kyseessä olosuhteiden uhri, selkärangaton ressukka vai muu, mikä?

10 Comments Lisää omasi

 1. Elisa sanoo:

  Ensinnäkin haluaisin tietää, miten ripsiväriä pystyy käyttämään väärin. Toisekseen, TUO PALETTI ON IHANA OLE SINÄ HILIJAA SENKIN KERETTILÄINE

  1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

   No monellakin tapaa itseasiassa! Mutta tää ei oo mikään iltapäivälehti, missä tehdään Oletko aina käyttänyt ripsiväriä väärin -juttuja. :D

   Itte olet.

   1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

    Mutta Oletko kokeillut näitä ripsivärikikkoja? -tyyppisiä voitaisiin kyllä tehdä. 🤔

 2. Oi ihana MAC. Sillä tulee aina olemaan aivan erityinen osasto minunkin sydämessäni ja siitä saan osittain kiittää sinua. Kaipaan niitä aikoja, kun olit tiskin takana lähimmällä MAC-pisteelläni. <3
  Meinasin ostaa tuon saman viehkeän punan, mutta vetäydyin viime hetkellä kaupanteosta. Ronnie Red minulta löytyikin, mutta lapseni tärveli sen toissapäivänä pienillä pulleilla kätösillään. :'D

  1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

   Voi ei, ihanaa kiitos! Tai en tiedä voinko iloita siitä, että olen lietsonut MAC-hulluutta näin ansiokkaasti eteenpäin. 🙈

   Ja voi eiiii, RIP Ronnie, ääää. Onneksi hän oli jo vähän iäkkäämpää saampumiserää, mutta niisk, silti.

 3. Se oli ihan kamalaa olla MAC -koukussa. Kaikista uusista kokoelmista piti tilata jotain ja se oli aivan perseestä tilata sen Stockmann Beautyn kautta. Ei ollu silloin vielä älypuhelimia, nettikauppoja joista olis voinut tilata tai MAC -pistettä ylipäätään omassa kaupungissa. Tuli tosi paljon hutiostoja mutta myös hyviä, meikkeihin meni ihan v*tusti rahaa joka palkasta koska MACit on kalliita.
  Jossain vaiheessa tympiinnyin ja pahin huuma meni ohi. Tajusin että MAC ei ole ylivoimaisen hyvä merkki ja osa meikeistä meni vanhaksi. Tosi paljon möin pois. Nyt olen käyttänyt MACin kulttituotteita ja huomannut etten oikein pidä niistä. Hyvä niin, eipähän mene kaikki rahat.
  Mutta omistan edelleen aivan ihania MAC meikkejä kuten Hello Kittyt, Disneyn Valley (?) kokoelmat yms. yms. enhän minä niitä käytä mutta ei ne mene pilallekaan. Olen mielissäni upean laadukkaista MAC luomiväreistä, taitavat olla vanhaa koostumusta. Vaikka aina haaveilin MAC pisteestä omassa kaupungissa, nyt kun sellainen on niin eipä tullut käytyä kuin kerran. Saattaa olla kyllä kun seuraavan kerran pääsen MAC pisteelle, hankin jotain mutta järki kädessä ja kausikokoelmista hullaantumatta.
  Pakko sanoa että sulla kyllä on MAC hulluus jopa siinä pisteessä etten ymmärrä ;D elä loukkaannu ja kirjoitan vähän pilke silmäkulmassa mutta hyvä käsittää oma ongelmansa ja koittaa laannuttaa sitä <3 huulimeikitkään kun ei säily ikuisesti ja kun miettii mitä ne maksaa… :)

  1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

   Haha, en pahastu! Tiedostan miltä suhtautumiseni ulospäin näyttää. Lohduttaudun sillä, että suuri osa pääkokoelmastani on saatu töiden kautta ja mahdollisesti palvellut siellä jo vaiherikkaan uran testerinä, jolloin tuotteen lopullinen vanheneminen ei ole enää niin suuri murhenäytelmä. Työuran päätyttyä olen tosiaan merkittävästi himmannut myös shoppailua ja varaston koko ei ole muutamaan vuoteen enää oikeastaan kasvanut, vaan luonnollisen poistuman kautta pysynyt samana. Mutta oikeassa olet siinä, että rahaa näihin saa menemään ja se olisi merkittävä syy karsia ostotapahtumia vielä vähän. :)

   Mä en ollut Hello Kitty tai Disney Villain -aikana vielä MAC-tyttö, enkä ole nähnyt näitä kokoelmia kuin kuvina ja muiden keräilijöiden tuotteina. Mun MAC-hörhöys alkoi Marilyn Monroe -kokoelmasta. <3

   Mihin kulttituotteisiin olet pettynyt? Kiinnostaa sekä se, mitä miellät kulttutuotteiksi ja se, mikä niissä on osoittautunut huonoksi. Jos siis tohdit jakaa! :)

   1. Pro Longwear peitevoide kasaantuu mulla heti juonteisiin ja erottuu kuivana silmänalusilla. Esim. paljon halvempi Maybelline pysyy siistinä. Myöskin peitevoiteen pumppupullo on äärettömän huono, tuotetta on varmaan 1/3 mennyt hukkaan liian antoisan pumpun takia.

    Fix+ on tuote jota en oikein ymmärrä. Ostin meikinkiinnityssuihkeeksi muttei se oikein pidennä meikin kestoa. Poistaa toki puuterisuutta mutta mielestäni sen taas tekee mikä vaan suihke. Luomivärien kanssa en käytä suihkeita joten ainut vaihtoehto on pohjustaja joten yritän muistaa suihkia aina ennen meikkaamista jotta saisin sen kulumaan pois :)

    Studio Fix irtopuuteri on kaukana siitä mitä luvataan, ei tee oikein mattaista pintaa eikä pysy sen paremmin kuin halpa puuterikaan. Ei vaikuta ammattilaistason tuotteelta. Paint Potit ei käy yksinään luomivärinpohjustajasta minulla. Mistäs muusta voisin kitistä? No jotkut luomivärit ( pääosin Lustret ) ei oikein ole hintansa veroisia.

    MUTTA jos jotain kehutaan niin nude huulipunat <3, mattaiset vaaleat häivytysluomivärit ja pääosin luomivärit on hyviä ( vanhemmat koostumukset mm. Satin Taupe, Goldmine, Handwritten yms yms ), meikkivoiteet on kanssa hyviä ja pysyviä. Jos haluan pitkäkestoisen meikkivoiteen niin haen MACilta :) sitä contour palettia himoitsen myös mutten ole varma onko kaikki sen sävyt mulle sopivia. Niin ja Eye Prime luomivärinpohjustaja on hurjan hyvä Paint Pot Painterlyn kanssa!

    1. Petra / Viilankantolupa sanoo:

     Ah, no onhan siinä vastoinkäymisiä!

     PLWC:stä olen ennenkin kuullut samaa, toisten iholla se tuntuu liian kuivalta. Mun iholla se on aina toiminut, mutta nää on yksilöllisiä juttuja ja paljon käsialastakin kiinni. Annostelumekanismista olen samaa mieltä. Uskon sen liittyvän tuotteen säilyvyyteen, sillä jopa ilmatiiviissä pumppupullossa tuotteen käyttöikä on ohjeellisesti 6kk, eli tosi vähän. Muunlaisessa pakkauksessa tuotteen käyttöikä olisi vielä lyhyempi. Luulen, ei mitään virallista insider-infoa! Mä olen neuvonut PLWC:n ystäviä pumppaamaan tuotetta pieneen testeripurkkiin, josta sen yhden pumppauksen saa käytettyä kokonaan loppuun. Mutta kun pullo on lopuillaan, se täytyy pitää pystyssä, jos viimeisenkin tipan meinaa saada käytettyä.

     Fix+ on nimenomaan kosteussuihke, joka viimeistelee meikin, poistaa liian puuterisuuden ja tuo iholle kuulautta. Ei meikin kiinnittäjä, vaikka sillä tällainen maine jostain syystä on. Se oli joskus tosi paljon aikaansa edellä, mutta nyt hyviä kosteussuihkeita on jo monella brändillä. :)

     Studio Fix -irtopuuteria en ole itse kokeillut ollenkaan, tästä en osaa sanoa mitään. En ole puuterien ystävä muutenkaan.

     Paint Pot ei riitä pohjustajaksi myöskään mulle, mutta tuo 24 Hour Eye Base on timanttia, todella tiukkaa tavaraa, jota suosittelen varauksetta kaikille, joilla silmämeikin pysyvyyden kanssa on hiukkaakaan ongelmia. On kuivuttuaan vähän tahmainen, eli sen päälle itse käytän usein luomivaossa vaaleaa ihonsävyistä mattaa jos aion häivytellä jotain oikein pieteetillä.

     Lustreista olen samaa mieltä, niille mulla ei ole mitään puolustusta. :D

     Mun lemppareita on varmaan kans luomivärit ja huulipunat, mutta lisäksi tuo pohjustaja ja Fix+. Olen kokeillut muitakin kosteussuihkeita, mutta en tykkää kaikkien tuoksuista, mun iho reagoi moniin kasviuutteisiin hassusti ja lisäksi olen tarkka siitä, millainen jälki suihkeesta iholle jää. Ei saa kuivua heti pois, mutta ei myöskään jättää liian öljyistä pintaa. Mun makuun Fix+ on just paras. :)

     Oli kiva vaihtaa ajatuksia! :)

Ilahduta kommentilla!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.